Kryptot

Tässäkö bitcoinin salaperäinen luoja Satoshi Nakamoto? Se päätetään brittioikeudessa

Britanniassa on alkamassa erikoinen oikeudenkäynti, joka tulee saamaan valtavan mediahuomion.

Craig Wright bitcoin

Bitcoinin perustaja Satoshi Nakamoto on nimimerkki, jota käytetään bitcoinin ja sen alkuperäisen rakenteen luoneesta henkilöstä tai henkilöryhmästä. Bitcoinin luoja tai luojat myös suunnittelivat ensimmäisen lohkoketjutietokannan.

Maailman suosituimman kryptovaluutan perustajan oikea henkilöllisyys on edelleen suuri arvoitus. Useita henkilöitä on epäilty Nakamotoksi, mutta vakuuttavia todisteita ei ole vielä löytynyt. Ei edes ole selvää, onko Nakamoto yksi henkilö vai mahdollisesti jokin ryhmä tai yritys.

Vuonna 2014 Dorian Satoshi Nakamoto -nimistä japanilais-amerikkalaista eläkeläistä luultiin bitcoinin kehittäjäksi arvovaltaisen Newsweekin artikkelin perusteella. Nakamoto kuitenkin kiisti jyrkästi tietävänsä mitään bitcoinista.

Nakomoton henkilöllisyyden mysteeri on niin kutkuttava, että jopa kielitieteilijät ovat pyrkineet antamaan vastausta ongelmaan. Kielitieteilijät ovat analysoineet Nakamoton tekstejä ja tulleet siihen johtopäätökseen, että bitcoinin perustajan englannin kieli on sujuvaa äidinkielenään englantia puhuvan henkilön tekstiä. Lisäksi tekstianalyysit osoittavat, että Nakamoto kirjoittaa brittienglantia, jolloin hän olisi luultavasti joko britti tai brittiläisen kansainyhteisön kansalainen.

Kielianalyyseistä huolimatta epäilykset ovat kohdistuneet myös amerikkalaiseen lohkoketjuteknologiaan perehtyneeseen Nick Szaboon. Vuonna 1998 Szabo kehitti bitcoinina edeltäneen bit gold -kryptovaluutan, jota ei kuitenkaan koskaan otettu käyttöön. Myös Szabo on kieltänyt olevansa bitcoinin perustaja.

Australialainen liikemies ja tietojenkäsittelyopin tutkija Craig Wright sen sijaan väittää kivenkovaa olevansa henkilö nimimerkin Satoshi Nakamoton takana. Wired ja Gizmodo -sivustot väittivät vuonna 2015, että juuri Wright ja it-asiantuntija Dave Kleiman olisivat maailman tunnetuimman kryptovaluutan perustajia.

Bitcoin-yhteisö on kuitenkin kaikkea muuta kuin vakuuttunut siitä, että juuri Wright olisi myyttinen hahmo bitcoinin takana. Wright ei ole pystynyt tähän mennessä tarjoamaan vakuuttavia todisteita väitteidensä tueksi.

Onko Wright vain onnenonkija ja huijari vai todellakin bitcoinin luoja? On ehkä mahdollista, että tähän saadaan selvyys oikeudessa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Wrightille ja häntä edustavalle lontoolaiselle Ontier-nimiselle lakifirmalle on myönnetty lupa haastaa oikeuteen bitcoin.org-sivusto, joka on julkistanut Satoshi Nakamoton alkuperäisen bitcoinin white paper -julkaisun eli projektikuvauksen. Wright vaatii sivustoa poistamaan whitepaperin.

Sivusto myös väittää, että Bitcoin.org-sivuston alunperin perustivat ja omistivat Nakamoto ja suomalainen Martti Malmi. Myöhemmin sivuston kehittämiseen on tullut muitakin henkilöitä.

Lakifirman edustajan mukaan Bitcoin.org-sivustolla ei ole tekijänoikeuksia bitcoinin white paper -julkaisuun. Tapauksen eriskummallisuutta lisää se, ettei sivuston ylläpitäjien henkilöllisyyttä tiedetä. Sivustoa ylläpitää henkilö tai ryhmä nimeltä Cobra, joka antaa tietoa itsestään vain sähköpostin ja Twitter-tilinsä välityksellä.

Oikeudessa Wrightillä on mahdollisuus todistaa, hän on tekstin alkuperäinen kirjoittaja. Mikäli hän pystyy sen todistamaan, todistaisi se myös hänen olevan Satoshi Nakamoto.

Cobra on Twitterissä ottanut kantaa tulevaan oikeusprosessiin, jonka viesti kohdistui suoraan Wrightiin. Viestissä Cobra muistuttaa, että Nakamoton white paper on yksi tämän vuosisadan tärkeimmistä dokumenteista. Jos sen puolustaminen edellyttää Cobra-salanimen paljastamista, on Cobra siihen valmis.

Coinmotion​ / ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%:n treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös