Kryptot

Mitä ajatella kryptojen romahduksesta? – Näin vastaa kryptoasiantuntija Pessi Peura

Korjausliike on pitkän nousutrendin vääjäämätön seuraus.

Pessi Peura on kryptokonkari

Pessi Peura on seurannut kryptovaluuttojen kehitystä pitkään ja teki ensimmäiset siirtonsa kauan ennen kuin kryptot olivat laajan yleisön tiedossa. Nuorempana Pessiä viehätti bitcoinissa ideologinen ja vallankumouksellinenkin ajatus pankkivapaasta rahasta.

”Bitcoinia käytettiin anonyymisti ja se oli ehkä vähän anarkistisempi juttu silloin alkuaikoina. Bitcoinista on sittemmin tullut säädellympi osa taloutta. Bitcoin on kypsynyt ja olen itse aikuistunut”, Coinmotionin viestintävastaavana toimiva Pessi Peura summaa. 

Pitkään alaa seuranneena ja alan olemassaoloon nähden pitkän työkokemuksen omaava Pessi Peura vaikuttaa suhtautuvan maltillisesti viimeisen puolentoista kuukauden aikana nähtyyn kurssilaskuun. 

”Tässä oli alla todella pitkä ja suoraviivainen nousutrendi ilman merkittäviä korjausliikkeitä. Markkinat menee niin, että jos aina vaan noustaan ja noustaan, niin jossain vaiheessa tulee korjausliike”, Pessi kertoo. 

Kun takana on pidempi nousu ilman korjausliikkeitä, tulee korjausliike olemaan voimakas ja Pessi kuvaa nyt nähtyä korjausliikettä järkyttävän voimakkaaksi. 

Markkinamekanismien voimistama liike

Korjausliike sai siis voimaa takana olleesta pidemmästä nousuputkesta ja tätä perusliikettä kiihdyttivät sisään rakennetut markkinamekanismit. 

Yksi mekanismi syntyy päiväkauppiaiden asettamista stop-loss tasoista. Päiväkauppias rajaa mahdollisia tappioitaan tekemällä etukäteen päätöksen positionsa myymisestä, mikäli kurssi laskee tiettyyn pisteeseen asti. Kun tällaisia positioita on paljon, syntyy tilanne, jossa kryptovaluuttojen myynti saa aikaan entistä enemmän myyntiä. 

Toinen mekanismi syntyy vivutetuista positioista. Kryptovaluuttoja on mahdollista ostaa vivutettuina versioina ja sijoittaja voi itse valita kuinka monikertaista vipua haluaa käyttää. 

Palvelutarjoajan rakentama viputuote perustuu lainaan. Viisikertaisen vivun alla on yksi oma raha ja neljä lainattua rahaa. Jos kurssi laskee 20 prosenttia, on oma raha syöty ja suurempi kurssilasku alkaisi syömään velkaosuutta. Tästä syystä niin sanotun likvidoitumistason saavuttaminen johtaa pakkomyyntiin. Jos vivutettuja positioita on paljon, johtaa kurssilasku useisiin pakkomyynteihin. 

Pessi Peura antaa esimerkin siitä kuinka suuri vaikutus pakkomyynneillä on: ”Toukokuun 17. päivä bitcoinin hinta tippui tunnissa kymmenen prosenttia. Tämän seurauksena pakkomyytiin kryptojen long-positioita 7,6 miljardin dollarin edestä.” 

Elon Muskin ja Kiina antoivat sytykkeen romahdukselle

Elon Muskin twiitit ovat ennenkin saaneet aikaan liikkeitä kryptovaluuttojen arvostuksissa ja yksi bitcoinin romahdukseen vaikuttanut tekijä oli Teslan päätös olla hyväksymättä bitcoinia maksuvälineenä. Toisena laukaisevana tekijänä on presidentin vaihtumiseen liittyvä epävarmuus Yhdysvaltojen lainsäädännöllisestä ympäristöstä.

Merkittävin laukaiseva tekijä voi kuitenkin olla Kiina.

”Kiina on monta kertaa heilutellut markkinoita erilaisilla kryptovaluuttoihin liittyvillä ulostuloillaan. Konkarin näkökulmasta Kiinasta tuleva kielto on jo muodostunut pienimuotoisesi vitsiksi. Olennainen kysymys on, tapahtuuko tällä kertaa jotain konkreettista, vai onko kyseessä jälleen kerran yksittäiseen lausuntoon liittyvä mediaspekulaatio”, Peura pohtii.

Kryptovaluutat ovat keskenään erilaisia. Siltikin bitcoinia koskeneet uutiset ovat saaneet kryptot laskemaan laaja-alaisesti. Syy ilmiöön löytyy Peuran mukaan historiasta: ” Perinteisesti on ollut niin, että kun ihmisten luottamus bitcoiniin on laskenut, niin se on tehnyt hallaa muillekin kryptovaluutoille. Tämä tieto saa analyytikot vetämään rahojaan pois muistakin krypovaluutoista silloin kun luottamus bitcoiniin on koetuksella.” 

Toisin sanoen bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen välillä on voimakas korrelaatio ja bitcoin määrittää markkinoiden suuntaa. Vaihtoehtoiset valuutat ovat olleet viime aikoina bitcoinia kovemmassa nosteessa. Nyt nämä muut valuutat ovat romahtaneet bitcoinia voimakkaammin.

”Käsillä on vaa’ankielihetki. Alkaako tästä uusi bitcoinin rynnistys suhteessa muihin kryptoihin vai jatkuuko niin sanottu alt-season?”, Peura kysyy. 

Kryptovälittäjien osakkeissa saattaa olla nyt oston paikka

Osa sijoittajista näkee kryptovaluutoissa nyt oston paikan. Suora sijoitus kryptovaluuttoihin ei kuitenkaan sovi kaikille sijoittajille, ja osa pyrkii hyödyntämään kryptomarkkinaa sijoittamalla kryptovälittäjien osakkeisiin. Peura muistuttaa, että Coinmotioninkin osakkeita on mahdollista ostaa Privanetin kautta. 

Kryptovälittäjien osakekurssit ovat tulleet alaspäin siinä pelossa, että kauppaa käytäisiin entistä vähemmän laskevilla kryptomarkkinoilla. Lyhyellä aikavälillä pelko on turha. Peura kertoo, että kryptovälittäjän osalta suurin ongelma tällaisissa tilanteissa on vastata ongelmitta siihen massiiviseen kaupankäynnin kysyntään, jonka voimakas korjausliike tuo tullessaan. 

Pitkäaikainen tasainen kurssitaso voisi sen sijaan olla välittäjän näkökulmasta isompi ongelma.

”Vuoden 2017 jälkeen mentiin pari vuotta niin, että bitcoinin kurssi laahasi. Kryptovaluutat eivät olleen mediassa eivätkä ne puhutelleet ihmisiä. Silloin on vaikeaa, jos ketään ei kiinnosta”, Peura kertoo. 

Peuran mukaan kryptovaluuttojen hinnat nousevat syklisesti ja kertoo, että Coinmotionin kaikki vuonna 2017 tehdyt ennätykset ovat menneet uusiksi. 

Tulevaisuutta ei voi tietää, mutta Peura kertoo miksi itse on entistä luottavaisempi bitcoinin asemaan: ”Kryptovaluuttojen asema regulaatiomielessä on vahvistunut ja monet valtiot ovat huomanneet, että kieltopolitiikka ei ole se paras tapa toimia. Pitenevä historia tuo myös lisää luottoa ja kurssimanipulointi käy entistä vaikeammaksi bitcoinin siirtyessä vakaampiin käsiin yhä konservatiivisempien tahojen mukaantulon myötä. Bitcoin veteraanina olen pikemminkin tyytyväinen, kun ilmoja on saatu hinnasta pois.”

Peura saa uskoa myös bitcoinin tulevasta päivityksestä. Päivitystä käsitellään alla olevalla videolla. 

Coinmotion​ / ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%:n treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös