Indikaattorit

Teollisuuden ja palveluiden liikevaihdot kipuavat jyrkällä kulmakertoimella

Sekä teollisuuden että palvelusektorin liikevaihdot kasvoivat huhtikuussa selvästi viime vuoden huhtikuuhun verrattuna.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden 2021 huhtikuussa 11,4 prosenttia vuoden 2020 huhtikuusta. Kehitykseen vaikutti Tilastokeskuksen mukaan osaltaan koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne vuotta aiemmin.

Teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto kasvoi ennakkotietojen mukaan vuoden 2021 huhtikuussa 2,4 prosenttia maaliskuuhun verrattuna. Maaliskuussa liikevaihto laski 0,1 prosenttia, kun taas helmikuussa liikevaihto oli 2,6 prosenttia suurempi edeltävään kuukauteen verrattuna.

teollisuus liikevaihto huhtikuu

Tilastokeskus muistuttaa kuitenkin, että teollisuusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla isojakin vaihteluita etenkin metalliteollisuuden toimialoilla. Vaihtelut johtuvat pääasiassa laskutuskäytännöistä. Suurten konetoimitusten ja projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka toimitusta varten olisi tehty työtä useita kuukausia tai vuosia.

Etlan tutkija Ville Kaitila muistuttaa, että teollisuuden liikevaihdon kasvu johtuu erityisesti hintojen noususta, vähemmän reaalisesta kasvusta.

”Teollisuuden liikevaihto vahvassa kasvussa vuoden takaisesta. Kohta ollaan kesän 2019 huipun tasolla. Tässä auttaa hintojen nousu. Huhtikuussa tuottajahinnat olivat +8,7 %, joten reaalinen kasvu on selvästi vaatimattomampaa kuin ao. kuviosta arvaisi”, Kaitila toteaa Twitterissä.

Myös koronakriisistä erityisesti kärsinyt palvelusektori on elpymässä.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden 2021 huhtikuussa 12,2 prosenttia vuoden 2020 huhtikuusta. Kehitykseen vaikutti osaltaan koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne vuotta aiemmin. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Palvelualojen kausitasoitettu liikevaihto kasvoi ennakkotietojen mukaan vuoden 2021 huhtikuussa 2,5 prosenttia maaliskuuhun verrattuna. Maaliskuussa liikevaihto laski 1,0 prosenttia, kun taas helmikuussa liikevaihto oli 0,9 prosenttia suurempi edeltävään kuukauteen verrattuna.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ennustaa, että koronarajoitusten vähentyessä ja kysynnän voimistuessa Suomessa tullaan näkemään palvelusektorin kasvulukuja myös loppuvuonna.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös