Kasvuosakkeet

Viisi syytä ostaa jenkkilän koronavoittajia juuri nyt

Sijoittajan kannattaa olla ahne silloin kun muut ovat pelokkaita.  

Osalle sijoittajista kävi tuuri. Heillä sattui olemaan salkussaan korona-ajan voittajaosakkeita ja niitä yrityksiä, joiden liiketoiminta hyötyi korona-ajan tuomasta kotoilusta. Toinen puoli osakkeita ja yrityksiä puolestaan kärsi korona-ajan rajoitteista. 

Monellekin sijoittajalle on tullut mieleen nyt hyödyntää samainen asetelma toisinpäin, eli pistää koronavoittajat myyntiin ja ladata salkku korona-ajan kärsijöillä. Tässä viisi syytä toimia toisin, ja ladata salkkuun korona-ajan voittajia jenkkilästä juuri nyt.

1.    Pelko

Markkinoiden psykologiaa ohjaavat kaksi vastakkaista voimaa, ahneus ja pelko. Ahneet tunnelmat näkyvät vaikkapa sosiaalisen median puolella raketteina, timanttikäsinä ja ”to the moon”-huutoina. Rakettien tilalle on nyt saatu huolta arvostuksista, inflaatiosta ja synkistä tarinoista. 

CNN-uutiskanavan ylläpitämä ja sijoittajien tunnelmia seitsemän eri indikaattorin perusteella seuraava Fear & Greed -indeksi on nyt pelon puolella, tosin paniikkiin on vielä matkaa.

2.    Pitkäjänteinen kasvu

Suomesta löytyy paljon syklistä teollisuutta ja tämän takia yritysten kasvu rinnastuu monen sijoittajan mielessä sykliseen kasvuun. Syklinen kasvu perustuu taloussuhdanteisiin, eli hyviin ja huonoihin aikoihin. Se on skenaario, missä kasvu ei kovinkaan pitkään jatku. 

Monet korona-ajan voittajat ovat kuitenkin nuoria digitaalisia yrityksiä, jotka ratkaisevat jonkun ongelman entistä paremmalla tavalla. Kasvu, joka perustuu entistä tehokkaampaan tapaan ratkaista ongelma kestää paljon pidempään. Se on murrokseen perustuvaa kasvua, joka alkoi ennen koronaa ja kasvua, joka erittäin todennäköisesti jatkuu myös koronan jälkeen. 

3.    Hinta

Tarkastellaanpa muutamia suomalaisia kasvuyrityksiä. Ainakaan Revenion tai QT Groupin kohdalla ei merkittävää korjausliikettä ole päässyt tapahtumaan. Suomalaisosakkeiden kohdalla ei siis nyt ole tarjolla sen parempaa ostopaikkaa kuin ennenkään.

Pienet amerikkalaiset kasvuyritykset puolestaan ovat hinnassaan tulleet alaspäin, joten niissä on tarjolla entistä parempaa ostospaikkaa. Erittäin pienissä kasvuyrityksissä keskeinen kysymys tietenkin on, yltääkö liiketoiminta annettuihin lupauksiin. Monen pienen kasvuyhtiön keskeisenä ongelmana on pidetty varsinaisen liiketoiminnan kehittymisestä annettua varsin ruusuista kuvaa. Kannattaakin kysyä itseltään kuinka pitkälle yrityksen antamat näytöt riittävät. Nyt käsillä vaikuttaa olevan tilanne, jossa osakekurssit laskevat niissäkin tapauksissa missä alla olevat yritykset ovat tehneet todella kovaa tulosta.   

4.    Selittämisen tarve 

Osakekurssien liikkeitä on usein tarpeen selittää. Pienessä paniikissa on helppo niellä selitys siitä, että toteutunut kurssilasku oli vääjäämätön. Selitys menee isossa linjassa niin, että kerrotaan miten järjetöntä oli ostaa osake x hintaan arvostuskerroin jotakin, kun samalla olisi ollut tarjolla osake y hintaan arvostuskerroin jotakin muuta. 

Vaihtoehto on yksinkertaisesti hyväksyä osakkeisiin liittyvä arvonvaihtelu. Syy tähän on, että useimmiten osakkeen x ja osakkeen y väliseen hintaeroon löytyy muitakin syitä kuin sijoittajien irrationaalisuus. Osakkeen x kasvuvauhti on sata prosenttia vuodessa, osakkeen y 25 prosenttia, osakkeen x bruttokate on 85 prosenttia osakkeen y viisi prosenttia, yrityksen x markkina on todella iso, osake y toimii pienillä reunamarkkinoilla ja niin edelleen.

5.    Hinnalla on merkitystä

Ostohinnalla on merkitystä. Mitä halvempaan hintaan osakkeen saa ostettua, sitä korkeampi tuottopotentiaali osakkeella on. Alhainen ostohinta laskee myös sijoituksen sisältämää riskiä. 

Sijoittamisen perusongelmana on, että vaikka arvostustasot vaihtelevat, ei sijoittaja pysty liikkumaan haluamaansa ajankohtaan. Voidaan todeta tilanne, missä arvostustaso on poikkeuksellisen korkea. Kuitenkaan ei voida tietää, koska tuo tilanne purkautuu, eikä markkinoilta poisjääminen korkeaan hintaan perustuen ole mikään takuuvarma ratkaisu. 

Siksi hintaa tuijottava sijoittaja päätyy kovin helposti tinkimään laadusta. Monen pienen amerikkalaisen kasvuosakkeen hinta on nyt laskenut merkittävästi ilman, että laadulle olisi ainakaan toteutuneiden tulosten osalta tapahtunut yhtään mitään.   Se on mielenkiintoinen tilanne, joka ei toisaalta välttämättä myöskään häviä yhtään mihinkään ennen kuin talouden avautumisen seurauksista pienten kasvuyritysten liiketoimintaan on saatu enemmän dataa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös