Kasvuosakkeet

Sijoituskirjailija: Inderesin osake on ”sopuhintainen”

Sijoittaja ja sijoituskirjailija Heikki Keskiväli arvioi, että Inderesin ensimmäisen pörssipäivän kurssinousu on luultavasti ”jo tähtiin kirjoitettu”.

Inderes sijoittaja Keskiväli

Analyysitalo Inderesin listautuminen oli odotettu menestys. Inderes sai yleisöannissa 10 000 uutta omistajaa ja yksittäisten sijoittajien omistukset jäävät pieniksi.

Analyysitalon listautumisannissa tarjottiin merkittäväksi enintään 236 303 uutta Inderesin osaketta. Listautumisanti koostui yleisöannista Inderes-yhteisön jäsenille Suomessa sekä henkilöstöannista Inderes-konsernin henkilöstölle.

Listautumisanti ylimerkittiin moninkertaisesti.

Listautumisannin ehtojen mukaisiin alustaviin osakemääriin suhteutettuna yleisöanti merkittiin peräti 8,3-kertaisesti ja henkilöstöanti noin 1,2-kertaisesti. Henkilöstöantiin osallistui 64 henkilöä. Listautumisanti merkittiin kokonaisuudessaan noin 6,3-kertaisesti, minkä vuoksi se keskeytettiin 5.10.

Listautumisen merkintähinta oli 25 euroa osakkeelta. Yhtiö saa listautumisannista noin 5,7 miljoonan euron bruttovarat. Liikkeeseen laskettujen ja ulkona olevien osakkeiden kokonaismäärä nousee 1,6 miljoonaan osakkeeseen.

Inderes on osannut hyödyntää liiketoiminnassaan Suomessa tapahtuneen kasvavan sijoitusinnostuksen. Kasvu on ollut vauhdikasta, mutta samalla myös kannattavaa. Yhtiön EBITA-liikevoitto kasvoi viime vuonna 96 prosenttia.

Kaupankäynnin Inderesin osakkeilla alkaessa, sijoittajia luonnollisesti kiinnostaa, mikä on Inderesin osakkeiden todellinen arvo.

Osakkeiden arvonmääritys on aina haastavaa ja siinä joudutaan tekemään useita oletuksia, joiden toteutuminen on epävarmaa. Silti laskuharjoitukset ovat hyödyllisiä.

Sijoituskirjailija ja sijoittaja Heikki Keskiväli on tehnyt ansiokkaan valuaatiolaskelman Inderesin arvostuksesta. Hän julkaisi laskelmansa ja sen taustaoletukset tviittiketjussaan. Laskelma auttaa sijoittajia arvioimaan, kuinka houkutteleva Inderesin 25 euron listautumishinta on yhtiön teoreettiseen arvoon verrattuna.

Keskiväli toteaa aluksi, että Inderesillä on ”liuta positiivisia ajureita”, joihin lukeutuvat muun muassa yrityskulttuuri, vahva yhteisö, matalat markkinointikulut, sijoittamisen ja listautumisten suosio sekä digitaalisten tapahtumien ja yritysviestinnän kasvu.

Toisaalta Inderesillä on Keskivälin mukaan tietenkin myös haasteita, kuten mahdollinen talous- ja sijoitussyklin kääntyminen, skaalautuminen yli ihmiskäsien, kilpailun kiristyminen palveluntarjonnassa sekä parhaiden osaajien palkkaaminen ja kiinnittäminen.

Sijoituskirjailija laskee Inderesin arvon viiden vuoden tarkastelussa vuosille 2021-2026, jossa hän arvioi yhtiön liikevaihdon kasvua, liikevoittomarginaalia sekä EV/Ebit-arvostuskerrointa. Näillä muuttujilla Keskiväli tekee herkkyysanalyysiä, eli laskee yrityksen teoreettisen arvon muuttujien eri tunnusluvuilla.

Valuaation ”perusoletuksessa” Keskiväli käyttää arvionsa mukaan varovaisia tunnuslukuja, joissa liikevaihdon kasvu on keskimäärin 22,5 prosenttia, liikevoittomarginaali 15 prosenttia ja EV/Ebit-kerroin 14x.

Näillä perusoletuksilla Keskiväli saa Inderesin yritysarvoksi hieman alle 34 miljoonaa euroa.

Inderesin 1,6 miljoonaa osaketta listautumishinnalla 25 euroa tarkoittaa, että yhtiön markkina-arvoksi tulee hieman alle 41 miljoonaa euroa.

Koska Keskivälin varovainen valuaatio on 34 miljoonaa euroa, oli merkintähinta hänen mielestään kohtuuhintainen. Yhtiön suoriutuessa hyvin, osakkeessa löytyy nousuvaraa, hän arvioi. Jos esimerkiksi EV/Ebit nousee tasolle 15,2x, liikevoittomarginaali 17 prosenttiin ja kasvu 26 prosenttiin, nousee yritysarvo lähes 48 miljoonaan euroon. Se ylittää listautumishinnalla lasketun arvon.

Keskivälin mukaan Inderesin listautuminen on tyypilliseen listautumiseen verrattuna kohtuuhintainen, vaikka perusoletuksilla yritysarvo jää listautumisen markkina-arvon alapuolelle.

”Kyseessä on hyvin kelpo hinnoittelu, vaikkei ’screaming buy’ kuitenkaan (näin harvoin IPOissa). Joka tapauksessa taitaa ronski (ja samalla riskiä nostava) ensimmäisen päivän nousu olla jo tähtiin kirjoitettu. Onnittelut siis merkkaajille ja koko Inderesin henkilökunnalle!”, Keskiväli summaa analyysinsä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös