Yritysuutiset

Sotkamo Silver painui yllättäen tappiolle

Hopeakaivosyhtiöltä osattiin odottaa heikkoa kolmatta vuosineljännestä. Myynnin ja tuloksen lasku oli kuitenkin odotettua rajumpi.

Helsingin pörssissä noteerattu ruotsalainen kaivosyhtiö Sotkamo Silver julkaisi kolmannen vuosineljänneksen tulosraporttinsa.

Yhtiön myynti laski selvästi viime vuodesta. Kolmannella kvartaalilla yhtiö teki 83 miljoonan kruunun myynnin, kun vuotta aiemmin myynti oli 130 miljoonaa kruunua. Louhintamäärä rikastamolla kuitenkin kasvoi 142 miljoonasta tonnista 160 miljoonaan tonniin.

Myynnin ero viime vuoteen verrattuna johtui yhtiön mukaan osittain pienemmästä metallituotannosta. Siihen vaikutti myös lopullinen hinnanmuodostusmekanismi, jolla oli positiivinen 14 miljoonan kruunun vaikutus vuoden 2020 kolmannen neljänneksen liikevaihtoon ja negatiivinen kuuden miljoonan kruunun vaikutus tämän vuoden kolmannen neljänneksen liikevaihtoon.

Liikevoitto laski 40 miljoonasta kruunusta yhdeksän miljoonaa kruunua tappiolle. Tulos jäi alle analyysitalo Inderesin 9,4 miljoonan kruunun positiivisen liikevoitto-odotuksen.

Sotkamo Silver omistaa tytäryhtiönsä kautta Hopeakaivoksen Sotkamossa, jonka tuotanto alkoi maaliskuussa 2019 ja joka on saavuttanut täyden tuotantokapasiteettinsa. Lisäksi yhtiöllä on mineraalioikeuksia jalo- ja perusmetalleja sisältäviin mineraaliesiintymiin Suomessa.

Yhtiön toimitusjohtaja Erkki Kuronen kertoo tulosraportin yhteydessä, että viime kuukausien aikana yhtiö on ollut muutoksen keskellä.

”Kuten me kaikki tiedämme, se on haastavaa ja joskus tuskallista. Tällä muutoksella haluamme muuttaa tapaamme toimia: katsoa kauemmas tulevaisuuteen, purkaa turhia siiloja toimintojen väliltä, parantaa suunnittelua ja lopulta tehostaa tuottavuutta ja kannattavuutta. Muutoksen myötä rikastamon syötteen pitoisuus on laskenut rajamalmin käytön johdosta. Samaan aikaan olemme poistaneet rikastamon pullonkauloja ja pystyneet nostamaan malmin syöttötasoa yli 25 % alhaisten metallipitoisuuksien aikana. Olemme oppineet käsittelemään ja sopeutumaan metallipitoisuuksien vaihteluun tehokkaasti. Tämän ansiosta voimme sopeutua jatkossa entistä paremmin malmin pitoisuuden ja -laadun vaihteluihin”, Kuronen kertoo.

Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen totesi ennen Sotkamo Silverin tulosjulkistusta, että yhtiöllä on vastassa kolmannella vuosineljänneksellä osin metallien hinnanmuodostumiin liittyvien ajoitustekijöiden kautta tukea saaneet erittäin kovat vertailuluvut.

”Niihin yltämiseen Sotkamo Silverillä ei ole Q3:lla ollut asiaa, sillä jalometallimarkkinoiden vahva tilanne hyytyi kvartaalin loppua kohti”, Viljakainen totesi.

Sotkamo Silver säilyttää tuotanto-ohjeistuksen ennallaan. Se odottaa tuottavansa vuoden aikana 1,45–1,75 miljoonaa unssia hopeaa. Yhtiö odottaa kuitenkin vuosituotannon olevan lähellä ohjeistuksen alarajaa, 1,45 miljoonaa unssia. 

Inderesin suositus Sotkamo Silverin osakkeelle on lisää ja osakkeen tavoitehinta on 2,8 kruunua eli nykyisellä valuuttakurssilla 0,28 euroa.

Sotkamo Silverin osake on selvässä laskussa Helsingin pörssissä. Noin kello 10.40 osake on laskenut 7,4 prosenttia 0,20 euroon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös