Oma talous

Hyvän työllisyystilanteen seuraus: Puolet työttömyyskassoista laskee jäsenmaksuaan

Suomessa on ensi vuonna 18 työttömyyskassaa. Jäsenmaksu laskee näistä yhdeksässä.

Jäsenmaksujen lasku johtuu suurelta osin parantuneesta työllisyystilanteesta, kertoo Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö ry (TYJ) tiedotteessaan. TYJ on työttömyyskassojen edunvalvonta- ja koulutusjärjestö sekä yhteistoimintaelin.

Lokakuussa Suomessa oli työllisenä 65 000 henkeä enemmän kuin vuosi sitten. Työllisyysasteen trendi oli 72,7 prosenttia eli sama kuin ennen koronakriisin alkua. Trendi jatkoi paranemistaan suhteessa edellisiin kuukausiin. 

”Sanoisin, että lokakuun työllisyysluvut olivat huomattavan positiivinen yllätys. Työllisyyden paraneminen jatkui ripeänä, työttömyydenkin osalta aletaan vihdoin nähdä toivottua alenemista”, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist kertoo. 

Kassojen etuusmaksatus on yhä koronaepidemiaa edeltävää vuotta korkeammalla tasolla, mutta tilanne on kohentunut nopeasti. Lokakuussa ansiopäivärahakulut olivat enää 17 prosenttia korkeammat kuin vuonna 2019.

Yhteensä yhdeksän työttömyyskassaa laskee ja kaksi nostaa jäsenmaksuaan. Muilla jäsenmaksu säilyy ennallaan tai muuttuu kassojen yhdistymisen vuoksi siten, että vaikutus riippuu aiemmasta kassasta.

3000 euroa ansaitsevan palkansaajan kohdalla suurimman jäsenmaksualennuksen saavat Työttömyyskassa Finkan jäsenet. Työttömyyskassa Finka muodostaa vuoden alussa Teollisuuden työttömyyskassan ja Rakennusalan työttömyyskassan kanssa Avoimen työttömyyskassan. 3000 euroa ansaitseva Työttömyyskassa Finkan jäsen maksoi tänä vuonna jäsenmaksua 198 euroa. Ensi vuonna maksun suuruus uudessa kassassa on yli puolta pienempi, 96 euroa.

Myös Suomen Elintarviketyöläisten kassa laskee jäsenmaksuaan huomattavasti. 3000 euroa ansaitsevan jäsenen maksu oli tänä vuonna 180 euroa. Ensi vuonna maksun suuruus tippuu 108 euroon.

Paranevan työllisyystilanteen lisäksi edellytykset jäsenmaksujen laskulle luo kriisiä ennen koottu puskurivarallisuus. Vuoden 2020 lopussa työttömyyskassojen tasoitusrahastoissa oli yhteensä noin kolmen vuoden menoja vastaava määrä. Säästöjä voidaan hyödyntää nyt vakaiden ja jopa laskevien jäsenmaksujen kautta.

TYJ:n mukaan myös fuusiot lisäävät kassojen tehokkuutta ja synnyttävät mahdollisuuden jäsenmaksujen laskulle. Kassojen määrä on laskenut selvästi viime vuosien aikana. Vuoden 2022 alussa kassojen määrä laskee fuusioiden johdosta 21 kassasta 18 kassaan.

Työttömyyskassan jäsenmaksu on euromääräinen vuosi- tai kuukausimaksu tai ansioon sidottu prosenttiperusteinen maksu. Jäsenmaksulla rahoitetaan kassan etuus- ja hallintomenoja. Työttömyyskassan jäsenmaksun vahvistaa Finanssivalvonta.

Katso oman liittosi jäsenmaksu ja sen muutos vuonna 2022 täältä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös