Rahastotietoa

Epävarmuus näkyy sijoituspäätöksissä – Rahastosijoittajat vetivät pääomia pois osakerahastoista

Kasvava epävarmuus näkyy suomalaisten rahastosijoittajien pääomaliikkeissä.

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin marraskuussa yhteensä 73 miljoonaa euroa uutta pääomaa, kertoo Finanssiala. Rahastopääoma pieneni markkinakehityksen vuoksi. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli marraskuun lopussa 156 miljardia euroa.

Rahastosijoittajien kasvava epävarmuus heijastui rahastojen omaisuuslajivalintoihin.

Uusia pääomia sijoitettiin nimittäin lyhyen koron rahastoihin yhteensä 151 miljoonaa euroa. Pitkän koron rahastoihin sijoitettiin 108 miljoonaa euroa, yhdistelmärahastoihin 238 miljoonaa euroa ja vaihtoehtoisiin rahastoihin 50 miljoonaa euroa. Osakerahastoista puolestaan lunastettiin 474 miljoonaa euroa.

Vuoden alusta eniten nettomerkintöjä on tehty lyhyen koron rahastoihin, lähes 3400 miljoonaa euroa.

Epävarmuutta markkinoilla aiheuttaa nyt kaksi tekijää: koronan Omikron-muunnos ja kohoava inflaatio.

Epävarmuus marraskuussa Etelä-Afrikassa havaitusta koronamuunnoksen vaarallisuudesta ja mahdollisista vaikutuksista maailmantalouteen heijastui sijoitusmarkkinoille: keskeiset globaalit osakeindeksit laskivat. Osakemarkkinat kuitenkin toipuivat notkahduksestaan, kun virusmuunnoksen luonteesta saatiin tilannetta rauhoittavia arvioita.

Kuva: Finanssiala ry.

Eurostatin ennakkotiedon mukaan euroalueen inflaatio oli marraskuussa 4,9 prosenttia. Sähkön ja kaasun hinnat ovat nyt ennätyskalliita eri puolilla Eurooppaa. Lisäksi euroalueella hintoja nostavat erilaiset tuotantoketjujen pullonkaulat.

Euroopan keskuspankki pitää kuitenkin inflaation nousua väliaikaisena ilmiönä.

Osakerahastoissa lunastuksia tehtiin myös kehittyville markkinoille sijoittavista rahastoista. Huoli Kiinan rakennus- ja kiinteistösektorin taloudellisesta tilasta heijastui näille markkinoille.

Lisäksi uudesta virusmuunnoksesta johtuva epävarmuus näkyi öljyn hinnassa ja sitä kautta Venäjän osakemarkkinoilla laskevina kursseina.

Virusmuunnoksesta johtuva epävarmuus näkyi myös korkomarkkinoilla. Korot laskivat, mikä vaikutti korkorahastojen arvostuksiin positiivisesti.

”Epävarmuus näkyi marraskuun rahasto-osuuksien nettomerkinnöissä. Riskiä hajautettiin sijoittamalla erityisesti yhdistelmärahastoihin. Korkorahastoista sijoittajat saivat positiivista tuottoa samaan aikaan, kun keskeiset globaalit osakeindeksit laskivat”, toteaa asiantuntija Mariia Somerla Finanssiala ry:stä.

Somerlan mukaan pelko rokotesuojan riittämättömyydestä uudelle virusmuunnokselle ja sen mahdolliset vaikutukset maailmantalouteen heijastuivat nopeasti osakemarkkinoille. Koronapandemia pitää edelleen sijoittajia varpaillaan.

Samoilla linjoilla on Aktian allokaatiojohtaja Tommi Tähtinen. Hän arvioi, että Omikron ja USA:n keskuspankin pääjohtaja Jerome Powellin odotettua haukkamaisemmat lausunnot rahapolitiikan kiristämisen suhteen ovat lisänneet hermostuneisuutta markkinoilla. Tämä näkyy esimerkiksi osake- ja korkomarkkinoiden heiluntaa mittaavat volatiliteetti-indeksien keskimääräistä korkeampina tasoina.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös