Yritysuutiset

Metso Outotecin osake kiitää vahvan tulosraportin siivittämänä

Metso Outotecin liikevoitto nousi selvästi tammi-maaliskuussa viime vuodesta. Näkymät ovat hyvät Ukrainan sodasta huolimatta.

Konepajayhtiö Metso Outotec vahva markkina-aktiviteetti jatkui kaikissa liiketoiminnoissa vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Saadut tilaukset kasvoivat tammi-maaliskuussa 29 prosenttia edellisvuodesta ja olivat 1,4 miljardia euroa. Liikevaihto kasvoi puolestaan 26 prosenttia 1,16 miljardiin euroon.

Yhtiön liikevoitto tammi-maaliskuussa nousi viime vuoden 91 miljoonasta eurosta 139 miljoonaan euroon. Kasvu ylitti hienokseltaan analyytikoiden liikevoiton konsensusodotuksen, mikä oli 136 miljoonaa euroa.

Metso Outotec odottaa markkina-aktiviteetin jatkuvan nykyisellä vahvalla tasolla.

Toimitusjohtaja Pekka Vauramo kertoo, että tulos ensimmäisellä neljänneksellä oli hyvä Venäjän Ukrainaan kohdistamien sotilastoimien aiheuttamasta epävarmuudesta ja siitä johtuvasta markkinaympäristön epävakaudesta huolimatta.

”Venäjän hyökkäyksen alettua on etusijalla ollut henkilöstömme turvallisuus ja hyvinvointi. Ilmoitimme helmikuun lopussa keskeyttävämme toimitukset Venäjälle toistaiseksi, emmekä ole sen jälkeen ottaneet uusia tilauksia Venäjältä. Tilauskannassamme on kuitenkin edelleen venäläisten asiakkaiden tilauksia, ja ajamme alas näitä sopimuksia hallitusti, noudattaen soveltuvia pakotteita täysimääräisesti ja sidosryhmämme huomioon ottaen”, Vauramo kertoo.

Mineraalien kysyntä kasvussa

Markkina-aktiviteetti on jatkunut vahvana muilla markkinoilla. Vauramon mukaan mineraalien kysyntä on kasvanut, ja yhtiö odottaa markkinoiden pystyvän kompensoimaan Venäjän tilauksia.

”Kaikkien kolmen segmentin sekä laite- että palveluliiketoiminnan tilaukset kasvoivat. Vahvaa markkina-aktiviteettia vauhdittavat hyödykkeiden korkeat hinnat ja tuotantomäärät mineraali- ja metallimarkkinoilla sekä kivenmurskauslaitteiden ja -palveluiden hyvä kysyntä erityisesti Pohjois-Amerikassa”, toimitusjohtaja toteaa.     

Tilauskannan tukemat laitetoimitukset ja palveluliiketoiminnan kaksinumeroinen kasvu kasvattivat vuosineljänneksen liikevaihtoa 26 prosenttia. Kannattavuutta tukivat Vauramon mukaan useat seikat.

”Liikevaihdon kasvu, kustannussynergiat sekä muut parannustoimenpiteet nostivat oikaistun EBITA-marginaalin 13,5 prosenttiin. Verrattuna vuoden 2021 toiseen puoliskoon pystyimme tehokkaammin lieventämään raaka-aineiden, komponenttien, rahtien ja energian kustannusten nousun aiheuttamia paineita, ja nämä toimet jatkuvat edelleen.”

Raportointikauden jälkeen huhtikuussa Metso Outotec julkisti ohjelman, jossa se kehittää uutta sähkökäyttöisten tela-alustaisten murskainten ja seulojen tuotevalikoimaa.

”Tämä helppokäyttöinen tuotevalikoima tarjoaa asiakkaille matalammat käyttökustannukset ja mahdollisuuden uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Molemmat tuotteet ovat osa Planet Positive -tuotevalikoimaamme ja osoittavat vahvaa sitoutumistamme 1,5 asteen ilmastotavoitteen saavuttamiseen”, toimitusjohtaja kertoo.

Päivitys Venäjän liiketoiminnasta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa Metso Outotecin liiketoimintaan ja sen toimintoihin. Yhtiön Venäjän-liiketoiminta on koostunut pääosin suurista laitostoimitushankkeista useille kaivos- ja metallinjalostusalan asiakkaille.

Maaliskuun lopussa Metso Outotecin tilauskannassa oli 479 miljoonan euron arvosta tilauksia Venäjälle. Tästä odotettiin tuloutuvan liikevaihdoksi tänä vuonna 315 miljoonaa euroa ja loput myöhemmin.

Maaliskuun alussa yhtiö keskeytti projektitoimituksensa Venäjälle, eikä yhtiö ota uusia tilauksia Venäjälle toimitettavaksi.

Yhtiöllä ei ole Venäjällä tuotannollista käyttöomaisuutta ja vain hyvin vähän muuta omaisuutta.

Metso Outotecin vahva tulosraportti sai osakkeen 8,5 prosentin nousuun Helsingin pörssissä noin kello 12.07.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös