Markkinakommentit

Fediltä odotettu korkopäätös – Osakemarkkinoilla nähtiin helpotusralli

Keskuspankki nosti ohjauskorkoa 50 korkopistettä ja aloittaa taseen supistamisen kesäkuussa.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed jatkoi keskiviikkona taistelua inflaation nujertamiseksi. Kuluttajahintojen nousu on tällä hetkellä Yhdysvalloissa nopeinta noin 40 vuoteen. Maaliskuussa inflaatio oli peräti 8,5 prosenttia vuodessa.

Fed nosti edellisessä korkokokouksessa maaliskuussa ensimmäistä kertaa ohjauskorkoa vuoden 2018 jälkeen. Ohjauskorkoa nostettiin silloin 25 korkopistettä eli 0,25 prosenttiyksikköä.

Eilen keskiviikkona Fed lisäsi odotetusti panoksia ja nosti ohjauskorkoa 50 korkopistettä. Se on eniten vuoden 2000 jälkeen. Keskuspankin tavoite on nostaa ohjauskorko 2,5 prosenttiin tai jopa korkeammalle vuoden loppuun mennessä.

Fed kertoi aloittavansa kesäkuun alussa lähes yhdeksän biljoonan dollarin taseen supistamisen. Se tehdään passiivisesti. Käytännössä se tarkoittaa, että Fed jättää sijoittamatta erääntyvien lainojen varat. 

Aluksi kesäkuun ja elokuun välillä Fed supistaa tasetta valtionlainojen osalta 30 miljardilla dollaria kuukausittain. Kiinteistövakuudellisten lainojen osalta kuukausittainen summa on 17,5 miljardia dollaria. Yhteensä siis summa on 47,5 miljardilla dollaria kuukaudessa.

Syyskuun alusta alkaen tasetta aiotaan supistaa selvästi enemmän, 95 miljardilla dollarilla kuukausittain. Summasta valtionlainojen osuus on 60 miljardia dollaria ja kiinteistövakuudellisten lainojen määrä on 35 miljardia dollaria.

Markkinoiden konsensusennusteen mukaan Fedin taseen supistaminen saattaisi päättyä vuonna 2024. Silloin taseen koko olisi hieman alle seitsemän biljoonaa dollaria.  

Fedin tase tuplaantui koronapandemian aikana, kun keskuspankki ensin osti arvopapereita vakauttaakseen joukkolainamarkkinoiden myllerryksen. Sen jälkeen osto-ohjelmalla varmistettiin matala korkotaso ja tuettiin talouskasvua.

Taseen supistaminen on tärkeä tavoite nykytilanteessa, mutta samalla myös riski sijoitusmarkkinoiden näkökulmasta. Keskeinen kysymys on, että miten sijoitusmarkkinat reagoivat tilanteessa, jossa likviditeettiä vedetään nopeasti pois markkinoilta. Todennäköisesti se aiheuttaa heiluntaa sijoitusinstrumenttien tuotoissa.

Powell antoi ymmärtää, että kesäkuussa korkoja nostetaan jälleen 50 korkopistettä

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell kommentoi keskiviikon lehdistötilaisuudessa, että Fed tekee kaikkensa inflaation nujertamiseksi. Inflaatio on nyt aivan liian korkea ja keskuspankkiirit ymmärtävät sen aiheuttamat haitat. 

Pääjohtaja kertoi, että korkokokouksessa keskusteltiin myös tulevista korkopäätöksistä. Pöydällä seuraavan kahden kokouksen osalta oli 0,50 prosenttiyksikön koronnostot. Niiden jälkeen Yhdysvaltain ohjauskorko saattaisi siis olla jo 1,75-2,00 prosentin haarukassa.

Powell vihjasi, että kesä- ja heinäkuun kokousten jälkeen syyskuussa palattaisiin ”normaalimpaan” 25 korkopisteen koronnostoihin.  

Fedin keskuspankkiirit haluavat jatkaa koronnostoja, kunnes saavutetaan neutraali korkotaso. Se tarkoittaa korkotasoa, jolla on neutraali vaikutus talouskasvuun. Keskuspankkiirit arvioivat aiemmin maaliskuussa, että se saattaisi olla 2-3 prosenttia.

Powell kertoi kuitenkin myös lehdistötilaisuudessa, että tulevaisuudessa korkoja saatetaan joutua nostamaan, vaikka se jarruttaisi talouskasvua. Siispä pääjohtaja viesti, että Fed ei epäröi koronnostojen kanssa.

Citadel Securitiesin Michael de Pass kommentoi uutistoimisto Bloombergille, että Fed pysyy edelleen näkemyksessä, jonka mukaan tarjontapuolen ongelmat olisivat tilapäisiä. 

Fedillä saattaa olla edessään vielä nykyistä haastavampi tilanne, jos korkoja nostetaan lähelle neutraalia tasoa, mutta tarjontaongelmat eivät helpota.

Powell kertoi lehdistötilaisuudessa, että Fedillä ei ole työkaluja tarjontahaasteiden ratkaisemiseksi, mutta keskuspankki hillitsee inflaatiokehitystä vaikuttamalla työmarkkinoihin. Powell korosti, että inflaatiotaistelu kääntyy vielä myöhemmin työntekijöiden eduksi. Inflaatiokorjatut palkat eli reaalipalkat ovat laskeneet jo 12 kuukautta peräjälkeen.

Osakemarkkina kääntyi jyrkkään nousuun Powellin kerrottua Fedin päätöksistä

Osakkeet kallistuivat, dollari heikentyi ja pitkät korot kääntyivät laskuun Powellin kerrottua Fedin päätöksistä. Dollarin heikentyminen nosti kullan hintaa ja tuki raaka-aineiden hintakehitystä.

Sijoittajia ilahdutti, että 75 korkopisteen koronnostot näyttävät olevan nyt pois pöydältä. Aiemmin myös ne olivat spekuloinnin kohteena.

Keskeisistä osakeindekseistä S&P 500 kallistui eilen keskiviikkona 2,99 prosenttia ja Dow Jones sulkeutui 2,81 prosenttia plussalle. Ennen korkopäätöstä tukevasti miinuksella treidannut teknologia-indeksi Nasdaq 100 kääntyi jyrkkään nousuun Powellin kommenttien ansiosta ja päätyi 3,41 prosenttia tiistain päätöslukemaa korkeammalle.

Yksittäisistä S&P 500 -indeksin sektoreista eniten keskiviikkona kallistuivat energia (+4,2 %), teknologia (+3,5 %) ja telekommunikaatio (3,4 %). Vähiten Fedin päätökset vaikuttivat kiinteistöalan (+1,2 %) ja bioteknologia-alan (+2,0 %) osakkeisiin.

Sijoitustyylien tuottojen välillä ei nähty keskiviikkona yhtä suuria eroja kuin sektorien osalta. S&P 500 -indeksin sijoitustyyleistä kasvu ja momentum pärjäsivät parhaiten. Kumpikin kallistui 0,2 prosenttia. Sitä vastoin matalan volatiliteetin osakkeet ja arvoyhtiöt jäivät miinukselle. Matalan volatiliteetin osakkeet halpenivat 0,8 prosenttia ja arvoyhtiöt laskivat 0,4 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös