Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti: Yksiöiden heikko kysyntä painaa asuntohintoja pääkaupunkiseudulla

intojen nousun kovin aika on jo takanapäin, ja erityisesti yksiöiden osalta voidaan nähdä jopa hintojen laskua, arvioi ekonomisti.

Kiinteistövälitysalan Keskusliiton mukaan toukokuussa 2022 vanhojen asuntojen myynti jatkoi helmikuusta alkanutta trendiä, jossa asuntokaupan volyymi on palautunut lähelle pitkäaikaista keskiarvoa pandemiasta alkaneen erityisen vilkkaan jakson jälkeen. Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden vanhojen asuntojen kauppa supistui 15,2 prosenttia kokonaiskauppamäärän ollessa 5 452 kappaletta, kertoo Kiinteistövälitysalan keskusliitto.

Asuntokauppamarkkina näyttää siirtyneen normaaliin suhdanteeseen viime vuoden poikkeuksellisen voimakkaan kasvun jälkeen, kertoo Nordea tiedotteessaan.

Asuntohintojen nousu on jatkunut tänäkin vuonna, joskin hidastunut viime vuodesta. Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan huhtikuussa koko maassa reilut kolme prosenttia vuodentakaisesta. Turussa ja Tampereella hinnat nousivat noin viisi prosenttia, mutta pääkaupunkiseudulla hintojen nousu jäi alle kahteen prosenttiin.

Hintojen laskupaineita on nyt erityisesti ruuhka-Suomen yksiöissä.

”Pääkaupunkiseudulla asuntohintoja painaa sekä yksiöiden kysynnän heikkous, tarjonnan reipas kasvu rakentamisen takia sekä maan sisäinen muuttotappio. Kovin nousu on nyt nähty. Yksiöiden hinnat ovatkin kääntyneet jopa loivaan laskuun, ja myös omakotitalojen hintojen nousu on tasaantunut”, sanoo Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.

Uusia asuntolainoja on myönnetty tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna, mutta edelleen enemmän kuin koronaa edeltävinä vuosina. Nordean mukaan asuntolainamarkkina näyttäisi myös siirtyvän normaaliin suhdanteeseen viime vuoden poikkeuksellisen voimakkaan kasvun jälkeen.  

Asuntojen myyntiajat ovat jatkaneet tänä vuonna lyhenemistä edelleen koko maassa, vaikka kauppamäärät ovat pienentyneet. Pääkaupunkiseudulla myyntiajat eivät ole enää nopeutuneet, mutta asunnot menevät kaupaksi edelleen selvästi koko maata nopeammin.

”Asuntolainamarkkina näyttäisi siirtyneen normaaliin suhdanteeseen viime vuoden poikkeuksellisen voimakkaan kasvun jälkeen. Varsinkin perheasunnoille on edelleen runsaasti kysyntää, ja asuntolainaneuvotteluihin pääsee tällä hetkellä todella hyvin – parhaimmillaan jopa päivässä”, kertoo Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala.

Korkotason nousu on nyt alkanut ja näyttäisi jatkuvan seuraavat vuodet. Nousu alkaa tänä vuonna näkyä uusien asuntolainojen kasvavissa korkomenoissa, sekä vanhoissa lainoissa korontarkistuspäivänä.

”Korkojen nousu vähentää asuntovelallisten asumiseen ja muuhun kulutukseen käytettävissä olevaa rahamäärää ja siten jarruttaa asuntohintojen nousua sekä muun kulutuksen kasvua. Samaan aikaan kuitenkin parantunut työllisyystilanne ja nousevat palkat tukevat asuntohintoja”, Kostiainen sanoo.

Asuntojen hinnat eivät ole Suomessa nousseet tulotasoa nopeampaa, vaikka korkotaso on laskenut selvästi.

”Muissa Pohjoismaissa asuntohinnat ovat nousseet selvästi nopeammin suhteessa tuloihin, Ruotsissa jopa lähes kaksinkertaistuneet. Voidaankin sanoa, että Suomessa asuntomarkkinoille ei ole päässyt muodostumaan kuplaa, vaikka matala korkotason kestänyt pitkään”, Kostiainen huomauttaa.

Kommentoi
Ylös
>