Yritysuutiset

Koronakuopasta nousu kiihdytti Martelan liikevaihdon lähes 47 prosentin kasvuun

Korona-ajan hellittäminen kasvattaa Martelan ratkaisujen kysyntää, mutta yhtiölle on edelleen haasteellista saada positiivisia lukuja viimeiselle riville.

Kuva: Martela Oyj.

Toimistotilaratkaisuja tarjoava Martela kasvatti huhti-kesäkuussa liikevaihtoa lähes 47 prosenttia vertailukaudesta. Liikevaihto oli 27,3 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 18,6 miljoonaa euroa.

Tuloskunto yhtiöllä on kuitenkin edelleen vaatimaton, vaikkakin odotuksia parempi.

Liiketulos oli positiivinen 0,1 miljoonaa euroa, kun vertailukaudella se oli tappiollinen -2,0 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos oli edelleen pakkasella -0,06 euroa, kun vuotta aiemmin tappio oli -0,46 euroa. Analyysitalo Inderes odotti -0,8 miljoonan euron liiketappiota ja -0,18 euron osakekohtaista tulosta.

Tosin toinen vuosineljännes on Martelalle tyypillisesti toimialan kausiluonteisuuden vuoksi tappiollinen, mutta nyt yhtiö onnistui siitä huolimatta kääntämään liikevoittonsa plussalle. Kuitenkin koko puolivuotisjakso tammi-kesäkuu oli osakekohtaisen tuloksen osalta tappiollinen -0,07 euroa.

Yhtiön toimitusjohtaja Ville Taipale kertoo, että toista vuosineljännestä määritteli edelleen sota Ukrainassa ja siitä aiheutunut yleinen epävarmuus markkinoilla. Kuitenkin tilaukset kasvoivat edellisen vuoden ajankohtaan nähden myös vuoden toisella neljänneksellä kaikilla Martelan päämarkkina-alueilla, Taipale toteaa.

Näkymät yhä epävarmat

Toimitusjohtajan mukaan liiketuloksen parantumiseen vaikuttivat erityisesti kasvanut liikevaihto, toimenpiteet kustannusrakenteen parantamiseksi sekä määrätietoinen työ kustannusnousujen hillitsemiseksi ja myyntihintojen ylläpitämiseksi.

”Olen tyytyväinen, että saavutimme jälleen positiivisen liiketuloksen joka oli jo neljäs peräkkäinen pitkän tappiokauden jälkeen. Liiketuloksen taso ei vielä ole riittävä, mutta tulostaso antaa meille mahdollisuuden keskittyä jatkossa kannattavan kasvun luomiseen”, Taipale toteaa.

Sota Ukrainassa ja sen mukanaan tuoma epävarmuus on vaikuttanut yhä negatiivisesti Martelan markkinatilanteeseen sekä raaka-aineiden hintatasoon ja saatavuuteen. Tulevaisuuden näkymät ovat Taipaleen mukaan epävarmat.

”Inflaation kiihtyminen ja korkotason nouseminen tulevat myös vaikuttamaan markkinatilanteeseen. On vaikea arvioida millainen vaikutus edellä mainituilla seikoilla on liikevaihdon ja tuloksen kehittymiseen keskipitkällä aikavälillä.”

Martela luottaa uuteen palvelumalliinsa

Martelan toimitusjohtaja uskoo, että tekemisen tavat ja työympäristöt tulevat muuttumaan pysyvästi tulevaisuudessa.

”Koronapandemia on nopeuttanut työnteon muutosta entisestään, minkä johdosta toimisto on vain yksi monista työnteon paikoista, ja etätyön merkitys kasvaa. Tämä tulee lisäämään kysyntää yhä monimuotoisimmille työympäristöille, sekä tarvetta panostaa henkilöstön etätyöolosuhteisiin. Jatkamme edelläkävijänä, yhteistyössä asiakkaidemme kanssa, parhaiden ja joustavimpien työympäristöjen luomisessa, jotka parantavat työntekijäkokemusta, tehokkuutta ja innovaatiokykyä sekä laskevat kokonaiskustannuksia.”

Martela vastaa asiakkaidensa kasvaneeseen joustavuusvaateeseen WaaS-palvelumallilla, jonka kehittämistä yhtiö on jatkanut aktiivisesti.

”Kiinnostus palvelumallia kohtaan on ollut rohkaisevaa ja odotamme palvelumallin vaikuttavaan liiketoimintamme kehittymiseen positiivisesti”, Taipale toteaa.

Koronaviruspandemian aiheuttamien rajoitusten asteittainen poistuminen on vaikuttanut positiivisesti koko Martelan toimintaympäristöön niin Skandinaviassa kuin muissakin maissa. Samanaikaisesti sota Ukrainassa on tuonut markkinoille epävarmuutta ja aiheuttanut merkittäviä hinnankorotuksia ja saatavuushaasteita raaka-aineissa.

Näiden lisäksi markkinatilanteeseen tulee vaikuttamaan voimakas inflaation kasvu ja korkojen nousu. Tässä vaiheessa on yhtiön mukaan vielä vaikea arvioida edellä mainittujen tekijöiden vaikutuksia yleiseen markkinatilanteeseen keskipitkällä aikavälillä.

Martela odottaa koko vuoden 2022 liikevaihdon kasvavan yli 10 prosenttia edellisvuodesta ja liiketuloksen olevan positiivinen.

Kommentoi
Ylös
>