Yritysuutiset

Elon Musk kääntää kurssia – haluaa sittenkin ostaa Twitterin 44 miljardilla dollarilla

Osakekauppa Twitterin osakkeilla keskeytettiin sen jälkeen tiistaina, kun Bloomberg kertoi Elon Muskin aikovan toteuttaa yritysostonsa 54,2 dollarilla osakkeelta.

Elon Musk Tesla

Teslan toimitusjohtajan soutaminen ja huopaaminen yhteisö- ja mikroblogipalvelu Twitterin ostamisesta jatkuu. Uutistoimisto Bloomberg kertoo nimettömiin lähteisiinsä perustuen, että Musk olisi sittenkin valmis etenemään Twitterin ostamisessa.

Twitterin osakkeenomistajat hyväksyivät myynnin Muskille syyskuussa pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Se tarkoittaa sitä, että mikäli Twitter suostuu jatkamaan Muskin kanssa, hän saa pian sosiaalisen median alustan hallintaansa.

Musk jätti maanantai-iltana luottamuksellisesti Delawaren osavaltion tuomioistuimeen kirjeen, jossa hän kertoi pyrkivänsä etenemään Twitter-kaupassa. Delawaren Court of Chancery -tuomioistuin on erikoistunut yritysriitoihin.

Muskin odotettiin joutuvan kuultavaksi vain muutaman päivän kuluttua Muskin ilmoituksesta osana Twitterin nostamaa vastakannetta, jossa Teslan toimitusjohtaja yritetään pakottaa ostamaan yhtiö.

Muskin ja Twitterin kiista sai alkunsa viime huhtikuussa, kun Musk sopi ostavansa Twitterin osakekannan 44 miljardilla eurolla. Heinäkuun alussa Teslan toimitusjohtaja kuitenkin yllättäen ilmoitti haluavansa vetäytyä kaupasta.

Musk ilmoitti kaupasta vetäytymisen syyksi sen, ettei Twitter antanut riittävästi tietoa alustalla olevien bottien eli väärennettyjen tilien määrästä.

Musk ja hänen asianajajansa väittivät, että sosiaalisen median yritys johti sijoittajia harhaan antamalla vääriä lukuja Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissiolle toimitetuissa raporteissa.

Twitterin nostamassa vastakanteessa Twitter esittää, että Muskin väitetty huoli boteista oli vain tekosyy perääntyä kaupasta, kun osakemarkkinat alkoivat kääntyä laskuun. Yhtiön mukaan Muskin väitteet petoksesta olivat virheellisiä ja perustuivat väärinkäsitykseen siitä, miten yhtiö laskee botit ja väärennetyt tilit alustallaan.

Musk oli ilmaissut huolensa bottien aiheuttamasta ongelmasta jo kauan ennen kuin hän vetäytyi kaupasta, kuten viime viikolla Twitterin kanteen yhteydessä julkisuuteen tulleista tekstiviesteistä käy ilmi.

Musk pelkää, että Twitterin botit levittävät väärää tietoa ja pelottavat oikeille ihmisille mainoksia Twitterissä kohdentavat mainostajat. Twitter-botti on ohjelma, joka julkaisee viestejä automaattisesti. Niitä on eri tarkoituksiin: toiset suoltavat roskapostia, toiset viihdyttävät tai tiedottavat.

Musk kertoi Twitterin hallituksen jäsenelle jo huhtikuussa – ennen kuin hän suostui ostamaan Twitterin – että ”jyrkät” toimet olisivat välttämättömiä bottien torjumiseksi.

Twitterin osakkeet nousivat uutisen ansiosta lähes 12,8 prosenttia ennen kuin kaupankäynti osakkeilla pysäytettiin voimakkaan volatiliteetin vuoksi. Osakekauppa keskeytettiin Twitterin osakkeen kivuttua 47,9 dollariin, mikä alittaa vielä selvästi 54,2 dollarin ostohinnan.

Kommentoi
Ylös
>