Markkinakommentit

Pörssin metsäyhtiöt ennätystulokseen – Kone hidastaa konepajoja

Pörssiyhtiöt ryhtyvät avaamaan kolmannen vuosineljänneksen antia. Sellut ja kartongit eli metsäyhtiöt ovat pitäneet pintansa pörssien alakierteessä. 

Konepajojen yhteenlasketusta pörssiarvosta on sen sijaan hävinnyt jopa noin kolmannes. 

Varainhoitoalan pörssikonkari Hannu Angervuon ennusteen mukaan metsäyhtiöt saavuttavat kuluvan vuoden aikana jopa ennätyksellisen nettotuloksen. Edellisestä ennätyksestä on vierähtänyt jo 22 pitkää vuotta.”

”Sellun hinta on pysynyt korkealla ja samoin kartongin eikä paperin hintakaan ole romahtanut, vaan päinvastoin noussut”, Angervuo toteaa. 

Luvassa on jopa myötäistä menoa kaiken kaaoksen keskellä. Pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu tuloskertymä nousee Angervuon ennusteen mukaan kuluvalta vuodelta yli edellisen vuoden tason.

”Kuluvan vuoden toinen neljännes saattaa kuitenkin toistaiseksi jäädä pörssiyhtiöiden kvartaalitason tulosennätykseksi. Tulossumma supistunee noin puoli miljardia euroa kolmannella neljänneksellä, Angervuo jatkaa. 

Kone varoittaa – UPM positiivinen 

Pörssin ankkuriyhtiöiden eli konepajojen ja metsäyhtiöiden jopa historiallinen erkaantuminen osakkeiden arvossa tulee osaltaan esiin viime viikon tulosvaroituksissa.

Konepajojen kunkku eli Kone liputti konepajoista tulosvaroituksella lähinnä Kiinan sakkauksen seurauksena. Metsän ykkönen eli UPM yllätti puolestaan sijoittajat positiivisella tulosvaroituksella. 

Koneen osake oli perjantaina noin 38 euroa ja UPM:n 35 euroa Helsingin pörssissä. Kone on halventunut vuoden alusta yli kolmanneksen, ja UPM on kallistunut yhdeksän prosentin verran.

UPM etenee nousujohteisesti liikevaihdossa ja kannattavuudessa. Konsernin osakekurssi on kallistunut eniten metsäyhtiöistä. Myös Metsä Group on antanut positiivisen tulosvaroituksen. Stora Enso on halventunut noin 11 prosentin verran vuoden alusta.  

Metsätrio porskuttaa

Angervuo arvioi, että metsätrio saavuttaa euroissa kolmannelta vuosineljännekseltä korkeamman yhteenlasketun liikevoiton verrattuna toisen neljänneksen tasoon.  

”Metsäyhtiöt rikkoivat jo toisella neljänneksellä miljardin euron rajapyykin yhteenlasketussa liikevoitossaan”, Angervuo laskee.  

Sellu käy kaupaksi ja yhä korkeilla hinnoilla. Valkaistun havusellun vientihinta on liikkunut noin 1 500 dollarin haarukassa eli huippulukemissa per tonni. 

”Metsäyhtiöiden, kuten UPM:n osakkeeseen voi toki tulla aaltoliikettä. Yhtiö tienaa myös sähkön hinnan nousulla. Lisäksi sahatavaran hinta tullut alas,” Angervuo lukee vientitilastoista. 

UPM päihittää amerikkalaisen kilpailijansa 

UPM operoi globaaleilla pelikentillä. Suomalaista metsäjättiä liikevaihdoltaan noin puolta suuremman amerikkalaisen Internationalin Paperin (IP):n ja UPM:n osakekurssit ovat kulkeneet jokseenkin samaa rataa. 

Angervuo toteaa, että kuluvan vuoden ennusteen mukaan UPM saavuttaa noin 18 prosentin liikevoiton suhteessa liikevaihtoon ja IP noin seitsemän prosentin tason, eli UPM:ää voi luonnehtia ostopaperiksi. 

Tilausten pudotus yllättävää Koneella

Konepajojen puolelta voi yllätykseksi Angervuon mukaan nostaa Koneen viime viikolla julkistetuista alustavista luvuista, joiden mukaan saadut tilaukset ovat supistuneet 2,5 prosenttia kolmannella vuosineljänneksellä.

Tammi-syyskuun oikaistu liikevoitto on jäänyt koneella peräti 25,1 prosenttia eli neljänneksen edellisen vuoden jaksoa alemmaksi. Jotkut pörssianalyytikot suosittavat pitämään Konetta salkussa noin 38-39 euron osakkeen hinnalla.

Angervuon mukaan Kiina pysyy edelleen loppuvuodesta riskinä Koneelle, joka teki noin toisella kvartaalilla noin 1,2 miljardin euron liikevaihdon uusissa laitteissa.

Hissiyhtiöiden keskinäistä vääntöä voi rinnastaa sitä vasten, että Otis laittoi hieman paremmaksi noin 1,5 miljardin euron liikevaihdon. Schindler ei julkista uusien laitteiden liikevaihtoa.

Ostaako vai myydä konepajoja?   

Sijoittajille voi pörssin konepajayhtiöiden osakkeet nostaa ”pelipaperiksi”.

Pörssin konepajat tekivät noin 682 miljoonan euron yhteenlasketun liikevoiton toisella vuosineljänneksellä. Angervuo laskee, että Koneen tulosvaroitus voi katkaista konepajojen yhteenlasketun nettotuloksen paranemisen kolmannella kvartaalilla ja kuluvalta vuodelta.  

Valmet, Cargotec, Konecranes, Kone tai Wärtsilä sekä Metso Outotec ovat pudonneet pörssin ”alelaariin”. Angervuo vihjaisee, että piensijoittajan kannattaa ainakin pitää salkussaan pörssin konepajojen osakkeet. 

Yhtiöt pitivät kesäkuun lopussa hallussaan korkeaa ja osin ennätysmäistä tilauskantaa.

”Konepajat ovat perinteisesti saavuttaneet kovimmat liikevaihdon ja kannattavuuden luvut loppuvuodesta, mikä voi tukea kannattavuutta”, Angervuo toteaa.  

Mutta kannattavuuden riskinä piilee se, että missä määrin yhtiöt pystyvät ajamaan nousevat kustannukset hintoihin, kuten metsäyhtiöt. 

Tilausten tasosta voi poimia, että esimerkiksi Valmetin tilauskanta oli 4,7 miljardia euroa kesäkuun lopussa ja sen kilpailijan itävaltalaisen Andritzin Pulp and Paperin tilauskanta 3,9 miljardia euroa. 

Terästä lisää salkkuun?  

Teräksen hinnat ovat markkina-arvioiden mukaan koukanneet alaviistoon, mikä viestii hitaammasta menekistä verrattuna toiseen vuosikvartaaliin. 

Jaloteräsyhtiöiden eli Outokummun, espanjalaisen Acerinoxin ja luxemburgilaisen Aperamin osakekurssit ovat painuneet kuukauden aikana vain hieman miinukselle. 

Angervuo ennakoi, että SSAB:n ja Outokummun yhteenlaskettu liikevoitto kolmannella neljänneksellä jäänee alle toisen vuosineljänneksen ennätyksellisen 1,45 miljardin euron tason. 

Hiiliteräksen SSAB:n ja esimerkiksi amerikkalaisen Nucorin osakekurssit ovat pysyneet niukasti plussan puolella viimeisen kuukauden samoin teräsjätti Mittalin

Kahtiajakoa pörssin ankkureissa 

Angervuo toteaa, että jyrkkä kahtiajakoisuus leimaa nyt osakekurssien osalta Helsingin pörssin ankkuriyhtiöitä eli metsäyhtiöitä ja konepajoja. 

”Historialliseksi voi nostaa käänteen, jossa metsäyhtiöt ovat pitäneet kutinsa osakekursseissa ja liiketoiminnassaan verrattuna konepajoihin, joihin suhdannevaihtelut ovat aiemmin iskeneet pidemmällä viiveellä verrattuna metsäyhtiöihin”. 

Kommentoi
Ylös
>