Rahastotietoa

Kotimaisten sijoitusrahastojen tuotot painuneet rankasti pakkaselle

Suomeen rekisteröityjen sijoitusrahastojen vuosituotot ovat miinuksella kaikissa rahastoluokissa.

Suomeen rekisteröidyistä sijoitusrahastoista lunastettiin syyskuussa yhteensä 363 miljoonaa euroa, kertoo Finanssiala tiedotteessaan. Rahastopääoma pieneni myös markkinakehityksen vuoksi. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli syyskuun lopussa 128 miljardia euroa.

Syyskuussa uusia pääomia sijoitettiin yhdistelmärahastoihin yhteensä 25 miljoona euroa ja vaihtoehtoisiin rahastoihin yhteensä 54 miljoonaa euroa. Osakerahastoista sen sijaan lunastettiin varoja yhteensä 20 miljoonaa euroa. Pitkän koron rahastoista lunastettiin yhteensä 35 miljoonaa euroa ja lyhyen koron yhteensä 386 miljoonaa euroa.

Kaikkien rahastoluokkien vuosituotot ja Sharpen-luvun arvot olivat miinusmerkkisiä viimeiseltä 12 kuukaudelta. Mitä suurempi Sharpen luku on, sitä paremmin rahasto on tuottanut suhteessa riskiinsä.

Suomeen sijoittavien osakerahastojen 12 kuukauden tuotto oli -23 prosenttia, pohjoismaihin sijoittavien -28 prosenttia ja eri puolille maailmaa sijoittavien -11 prosenttia. Pienin tappio oli USA:han sijoittavissa osakerahastoissa, -3,0 prosenttia.

Myös kaikkien korkorahastojen rahastoluokkien vuosituotot ja Sharpen-luvun arvot olivat miinusmerkkisiä 12 kuukaudelta. Korot nousivat, mikä vaikutti korkorahastojen arvostuksiin negatiivisesti. Esimerkiksi Saksan 10 vuoden joukkovelkakirjalainojen korko oli syyskuussa vuoden 2011 tasolla.

Euroalueen valtioriskirahastojen tuotto oli -15 prosenttia ja luokiteltujen yrityslainojen rahastojen tuotto -14 prosenttia.

Rahastojen vaikeaa aikaa selittää osaltaan keskuspankkien kiristynyt rahapolitiikka.

Syyskuussa keskeiset globaalit osakeindeksit laskivat. Euroopan ja Yhdysvaltain keskuspankit nostivat ohjauskorkojaan 0,75 prosenttiyksiköllä inflaation hillitsemiseksi. Euroopan keskuspankille nosto oli historiallisen suuri. Rahapolitiikan arvioidaan kiristyvän edelleen tänä vuonna.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed jatkoi syyskuussa koronnostojen tiellä. Keskuspankki nosti odotetusti ohjauskorkoa 75 korkopistettä. Ohjauskorko on noston jälkeen 3,00-3,25 prosentin välillä. 

Suomeen rekisteröityjen osakerahastojen nettomerkinnät, pääoma ja 12 kuukauden tuotto. Lähde: Finanssiala Ry.

Markkinakorot nousivat sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Pitkien korkojen nousun myötä osakkeiden arvostuskertoimet laskivat.

Maailmantalouden kasvun ennustetaan hiipuvan, mikä lisää epävarmuutta osakemarkkinoilla pidemmällä aikavälillä. Yhdysvaltain dollarin kurssi on vahvistunut alkuvuonna ja vaikuttanut myönteisesti niiden rahastojen arvostuksiin, joiden kurssimuutoksia ei ole suojattu.

”Euroopassa sodan ja menneiden vuosien keskuspankkien elvytystoimien heijastusvaikutukset näkyvät nyt laajasti. Energiakriisi ja inflaatio ovat kasvattaneet euroalueella taantuman uhkaa. Suomessa kuluttajien luottamus omaan ja Suomen talouteen oli syyskuussa historiallisen heikko”, analysoi johtava asiantuntija Mariia Somerla Finanssiala ry:stä.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ennustaa, että EKP nostaa ohjauskorkoja neuvoston kokouksissa lokakuussa, joulukuussa ja helmikuussa. Korkojen nostosykli jäänee Kuoppamäen mukaan verrattain lyhyeksi, kun taantumariski kohoaa ensi vuotta kohden. 

”Taantumariski pakottanee EKP:n keskeyttämään koronnostosyklinsä markkinan hinnoittelua aikaisemmin. Taantuma myös vähentäisi inflaatiopaineita. Tämä tarkoittaisi euriborien nousun seisahtumista jo ennen ensi kesää”, hän sanoo. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös