Yritysuutiset

Enersense nappasi ensimmäisen merituulivoimaprojektin

Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense on ottanut ensimmäisen merkittävän askeleen yhtiön merituulivoimastrategian toteuttamisessa.

Tanskalainen Bladt Industries AS tilaa Enersenseltä rakennekomponentit kolmen merituulivoimalan muuntamoasemiin.

Projekti käynnistetään työkuvasuunnittelulla joulukuussa 2022 ja komponentit toimitetaan Bladt Industriesille Tanskaan useassa erässä vuoden 2023 neljännen vuosineljänneksen ja vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen välisenä aikana.  

Enersensen kasvustrategian ytimessä on uuden liiketoiminnan hakeminen maa- ja merituulivoimasta, aurinkoenergiasta sekä päästöttömästä liikenteestä. 

Merituulivoimaloiden muuntamoasemien rakennekomponentit valmistetaan Enersensen Mäntyluodon tuotantotiloissa ja kuljetetaan Tanskaan Enersensen omalla proomulla. Projekti työllistää parhaimmillaan arviolta noin 300 henkilöä.

Bladt Industries on johtava eurooppalainen merituulivoimaloiden jalustatoimittaja, joka on laajalti mukana merituulivoimahankkeissa maailmanlaajuisesti.  

”Yhtenä Enersensen kasvustrategian kolmesta keihäänkärjestä ovat merituulivoimaloiden jalustat. Merituulivoiman markkinapotentiaali on huomattava. Euroopan merituulivoimakapasiteetin odotetaan kaksinkertaistuvan seuraavan viiden vuoden aikana ja kokonaismarkkinapotentiaaliksi arvioidaan yli 100 miljardia euroa”, toteaa Enersensen toimitusjohtaja Jussi Holopainen.

Holopainen kertoo, että yhtiö on noin vuoden ajan panostanut Enersense Offshoren ylösajoon.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että johtava eurooppalainen merituulivoimaloiden jalustatoimittaja Bladt Industries on valinnut meidät kumppanikseen ja kiitämme heitä luottamuksesta. Jatkamme Enersensellä panostuksiamme markkina-asemamme vahvistamiseksi tällä uudella liiketoiminta-alueellamme. Samalla haemme uutta liiketoimintaa myös maatuuli- ja aurinkovoimasta sekä päästöttömästä liikenteestä”, toteaa Holopainen.

Enersense tiedotti 27. heinäkuuta laskevansa taloudellista ohjeistustaan vuodelle 2022 käyttökatteen osalta. Yhtiön uuden taloudellisen ohjeistuksen mukaan liikevaihdon ennakoidaan olevan 245–265 miljoonaa euroa ja oikaistun käyttökatteen 6–12 miljoonaa euroa vuonna 2022.

Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli 239 miljoonaa euroa ja oikaistu käyttökate 19 miljoonaa euroa.

Enersensen tammi–syyskuun liikevaihto kasvoi 178 miljoonaan euroon viime vuoden 173 miljoonasta eurosta, mikä on 2,8 prosenttia enemmän kuin vuoden 2021 vastaavalla ajanjaksolla. Liikevaihto kasvoi kaikissa muissa paitsi Smart Industry -segmentissä, jossa volyymit ovat olleet laskussa Olkiluoto 3 -projektin valmistuessa.

Heikon alkuvuoden vuoksi katsauskauden kumulatiivinen käyttökate jäi alle vuoden 2021 tason. Käyttökate laski viime vuodesta 15,4 prosenttia ja oli 8,8 miljoonaa euroa. Tilikauden tulos oli tammi-syyskuulla pakkasella -1,76 miljoonaa euroa.

Haasteellisesta toimintaympäristöstä huolimatta tilauskantamme on kehittynyt kuluvana vuonna vakaasti. Kolmannella vuosineljänneksellä tilauskanta vahvistui merkittävästi ja oli syyskuun lopussa 385 (272) miljoonaa euroa.

Enersensen osake on laskenut vuodessa 18 prosenttia ja se noteerataan tällä hetkellä noin 5,9 euroon.

Kommentoi
Ylös
>