Indikaattorit

Analyytikot: Rohkaisevia merkkejä inflaation hellittämisestä

Yhdysvaltojen inflaatiokehitys jatkaa alenevalla trendillä.

Vuositason inflaatio oli joulukuussa 6,5 prosenttia, kun marraskuussa lukema oli 7,1 prosenttia. Pohjainflaatio hidastui 5,7 prosenttiin marraskuun 6,0 prosentista.

Sekä kokonaisinflaatio että pohjainflaatio olivat joulukuussa juuri ekonomistien konsensusodotusten mukaisia.

Kuluttajahinnat laskivat 0,1 prosenttia kuukausitasolla. Kokonaisinflaatiota painoivat alaspäin etenkin energian hintojen lasku sekä aiempaa maltillisempi nousu ruoan hinnoissa. Tavaroiden hintojen lasku jatkui edelleen.

Tulevan inflaatiokehityksen kannalta oleellista saattaa olla asumisen hintakehitys.

”Kuten odotettua, palvelut ja erityisesti asuminen jatkaa palveluinflaation kannattelemista. Kuluttajahintaindeksin asumisen komponentti nousi jälleen 0,8 prosenttia kuukausitasolla. Tämä johtuu kuitenkin pitkälti siitä, että asumisen hintojen muutokset näkyvät mittaustavasta johtuen kuluttajahintaindeksissä vasta kuukausien viiveellä”, toteavat Nordean analyytikko Lauri Vepsäläinen ja seniorianalyytikko Tuuli Koivu pankin aamukatsauksessa.

Vepsäläinen ja Koivu kertovat, että esimerkiksi Zillowin tarjoama ajankohtaisempi data vuokrien kehityksestä kertoo, että vuokrien nousu on maltillistunut huomattavasti jo viime keväästä lähtien.

Zillowin yhdeksän kuukauden edistetty vuokrahintaindeksi kävi viime vuoden lopulla yli 17 pisteessä, mutta on laskenut nyt noin neljään pisteeseen.

”Itseasiassa kun palveluinflaatiota tarkastellaan asumisen hinnoista puhdistettuna, saadaan rohkaisevaa signaalia siitä, että laaja-alaiset hintapaineet ovat maltillistumassa”, Nordean analyytikot arvioivat.

Inflaatioluvut näyttävät varmistavan ainakin markkinoiden mielestä sen, että Fed hidastaa koronnostotahtiaan kokouksessaan helmikuun 1. päivänä. Vepsäläisen ja Koivun mukaan sekä helmi- että maaliskuun kokouksiin on hinnoissa 0,25 prosenttiyksikön nostot, eikä yhtään enempää.

Hintapaineiden maltillistuminen oli toivottu uutinen keskuspankin kannalta, analyytikot toteavat.

”Usealta keskuspankkiirilta kuultiin eilen kommentteja, jotka vihjasivat 0,25 prosenttiyksikön koronnostojen suuntaan jatkossa. Toisaalta monissa kommenteissa on korostettu sitä, että ohjauskorko tulee vielä nousemaan viiden prosentin ylle (nyt 4,5 %) ja pysymään siellä pidemmän aikaa.”

Korkomarkkinoilla tuoreet inflaatioluvut saivat USA:n 10-vuoden velkakirjojen koron selvään laskuun. Pitkä korko on nyt painunut alle 3,5 prosentin, kun se vielä marraskuussa kävi yli 4,2 prosentissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös