Asunnot ja kiinteistöt

Asuntokauppa hiljenee kuukausi kuukaudelta

Vuoden 2022 alussa asuntokauppaa taottiin lähes edellisen huippuvuoden tahtiin, mutta kesän jälkeen myyntimäärät kääntyivät laskuun.

Kiinteistövälitysalan keskusliiton (KVKL) asuntomarkkinakatsauksen mukaan joulukuu oli sekä vuoden 2022 että lähivuosien näkökulmasta heikoin kuukausi.

Asuntoja myytiin viiden vuoden pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden yhteensä lähes 38 prosenttia vähemmän välittäjien kautta: käytetyissä asunnoissa laskua oli 30 prosenttia ja uusissa 73 prosenttia. Edelliseen huippumyyntivuoteen 2021 verrattuna laskua oli yhteensä 45 prosenttia; käytettyjä myytiin 41 prosenttia ja uusia peräti lähes 71 prosenttia vähemmän.

Asuntomarkkinoiden aktiviteetin romahdus on siis merkittävä.

Alueellisesti tarkastellessa joulukuun myyntimäärät kahden vuoden takaiseen verrattuna käytetyissä asunnoissa olivat pk-seudulla -51 prosenttia, pääkaupunkiseudun kehyskunnissa 54 prosenttia ja muualla Suomessa 40 prosenttia pienemmät.

Suurista kaupungeista vähäisintä lasku joulukuun myyntimäärissä oli Kuopiossa ja Lahdessa. Vuoteen 2019 verrattuna käytettyjen ja uusien asuntojen myyntimäärät olivat 15,9 prosenttia pienemmät Kuopiossa ja 15,6 prosenttia pienemmät Lahdessa.

Suurinta lasku oli taas Espoossa ja Vantaalla; vuoteen 2019 verrattuna myyntimäärät olivat 53 prosenttia Espoossa ja 51 prosenttia Vantaalla.

Käytettyjen asuntojen myyntimäärissä eniten laskua suurista kaupungeista oli Espoossa (-43,7 %) ja Vantaalla (-36,6 %) viiden vuoden pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna. Uusien asuntojen myyntimäärissä pienintä lasku oli Turussa (-49,2 %) ja suurinta Vantaalla (-86,5 %).

OP Ryhmän ekonomistit ennakoivat, että asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna keskimäärin 4–6 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hintojen odotetaan laskevan 5–7 prosenttia. Laskevat hinnat voivat tuoda myös mahdollisuuksia ostajille.

”Mikäli on pitkään harkinnut asunnon ostamista pääkaupunkiseudulta, nyt voi olla oikea hetki lähteä liikkeelle. Aiempina vuosina asuntonäytöillä on usein ollut kiirettä, mutta nyt ostaja ehtii vertailla kohteita ja harkita tarjouksia”, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös