Sijoitusuutiset

Piensijoittajat innostuivat jälleen Nokiasta

Nokian tulosyllätys kasvatti laajan sijoittajajoukon kiinnostusta tammikuussa.

Suvi Tuppurainen Nordnet Suomi maajohtaja
Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Vuosi 2023 alkoi pörssinousulla ja maltillisissa ostotunnelmissa. Nordnetin suomalaisasiakkaat kasvattivat tammikuussa sijoituspainoaan 65 miljoonalla eurolla kaikki sijoitusinstrumentit yhteenlaskien. 

Koko Helsingin pörssin euromääräinen vaihto putosi vuodentakaisesta tammikuusta 27,3 prosenttia. Koko pörssin kauppojen kappalemäärät laskivat 29,3 prosenttia edellisvuoden vertailukaudesta.

Pörssin kaupankäynti kuitenkin kasvoi päättyneen vuoden 2022 joulukuun euromääräisestä aktiviteetista 3,6 prosenttia. Myös kappalemääräinen kaupankäynti piristyi edelliskuuhun verrattuna 6,9 prosenttia Nordnetin osuuden noustessa 10,5 prosenttiin kauppojen kappalemäärästä.

”Vuosi 2023 alkoi Helsingin pörssissä yleisindeksin noin kolmen prosentin kuukausinousulla. Siitä huolimatta tammikuu ei kuitenkaan muodostunut totutunlaiseksi pörssi-ilottelun kuukaudeksi kaupankäynnin aktiivisuuden mittareilla”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Nokia nousi ylivoimaiseksi ostosuosikiksi kotimaassa. Yhtiö oli ostetuin osake niin arvo-osuustileillä kuin osakesäästötileilläkin. Yhtiön osake on pysynyt tänä vuonna noin 4,2 – 4,7 euron kurssinoteerauksessa.

Tuppuraisen mukaan Nokia oli kuukauden selvästi netto-ostetuin ja vaihdetuin kotimainen osake sekä euroissa että eri tilien lukumäärällä.

Tulosyllätys innosti sijoittajia

Nokian suosio selittynee yhtiön vahvalla viimeisellä vuosineljänneksellä.

”Nokia pääsi yllättämään markkinat positiivisesti julkaistua tuloksensa tuloskauden ensimmäisten suuryhtiöiden joukossa. Nokian huomiota herättänyt tulosyllätys yhdistettynä koko kuukauden tuottoa tarkastellen vaakalentoiseen kurssikehitykseen kasvatti laajan sijoittajajoukon kiinnostusta yli 20 miljoonan euron netto-ostoin”, Tuppurainen kertoo.

Nokian viime vuoden viimeisen neljänneksen liikevaihto kasvoi 11 prosenttia edellisvuodesta ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Raportoitu liikevaihto kasvoi 16 prosenttia 7,4 miljardiin euroon.

Nokian tuloskunto oli loka-joulukuussa odotettua vahvempi.

Vertailukelpoinen liikevoitto nousi loka–joulukuussa 1 154 miljoonaan euroon, kun analyytikoiden konsensusennuste oli 944 miljoonaa euroa. Viime vuoden viimeisen vuosineljänneksen vertailukelpoinen tulos oli 908 miljoonaa euroa.

Maailmantalouden epävarmoista näkymistä huolimatta Nokia arvioi kysynnän jatkuvan vahvana myös vuonna 2023. Yhtiö tavoittelee tänä vuonna 24,9–26,5 miljardin euron liikevaihtoa, mikä tarkoittaa 2–8 prosenttia kasvua ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta.

Analyysitalo Inderes ei tosin näe Nokialle tuloskasvua lähivuosina. Oikaistun osakekohtaisen tuloksen yhtiö odottaa itseasiassa hieman laskevan tänä vuonna 0,43 euroon, kun toteuma viime vuonna oli 0,44 euroa.

Nokialla on massiivinen nettokassa, 4,8 miljardia euroa. Mikäli Nokia päättäisi jatkossa jakaa koko vapaan kassavirtansa takaisin osakkeenomistajille, tarkoittaisi se Inderesin ennusteilla reilun 10 prosentin tasolla olevaa osinkotuottoa. Ei ole kuitenkaan varmaa, että Nokia olisi valmis kassaansa pienentämään muhkeilla osingoilla.

Osinkoyhtiöt suosiossa

Yleisesti suuri osa Helsingin pörssin netto-ostoista kohdistui osinkoyhtiöihin. Myydyimpien osakkeiden lista täyttyi pääosin vientiteollisuuden osakkeista.

”Tammikuussa laaja-alaisesti suosittuja ostokohteita olivat vakaiksi koetut suurten osinkoyhtiöiden osakkeet. Tämä oli vuodenaikaan nähden odotettua. Osakemyyntejä puolestaan kohdistettiin pääosin vientiteollisuusyhtiöihin, joiden kurssitasot ovat elpyneet selvästi”, Tuppurainen kertoo.

Sijoitukset kohdistuvat ensisijaisesti kuukausisäästämisenä rahastoihin

Tuppuraisen mukaan viime elokuusta lähtien on ollut havaittavissa, että kotitalouksien huomio ymmärrettävästi keskittyy arjen taloushaasteista selviytymiseen. Yksityissijoittajien aktiivisuutta kuvaavissa tilastoissa tämä näkyy siten, että Nordnet Suomen asiakkaat tekivät päättyneen tammikuun aikana talletuksia vain neljäsosan vuodentakaisen tammikuun talletusmäärästä. 

Rahastot ovat nousseet sijoittajien suosioon.

”Tällä hetkellä perinteiset rahastot ja pörssinoteeratut rahastot (ETF:t) kahmivat suuren osan lisäsijoituksista. Esimerkiksi rahastojen osalta lisäsijoitusten tekeminen oli tammikuussa voimakkainta sitten viime vuoden maaliskuun”, kertoo Tuppurainen.

Kuukauden valopilkkuna uusien asiakkaiden virta oli tammikuussa varsin vahvaa, vaikka se ei aivan yltänytkään edellisvuoden tammikuun erittäin korkealle tasolle, toteaa Tuppurainen.

Kommentoi
Ylös
>