Indikaattorit

EK: Teollisuuden suhdannetilanne heikkenee, palveluissa aiempaa valoisampaa

Elinkeinoelämän Keskusliiton luottamusindikaattorit kertovat, että päätoimialoista teollisuudessa selvää laskua, palveluissa vastaavasti nousua.

Teollisuudessa luottamus laski kuusi pykälää maaliskuussa. Uusin saldolukema oli -12, kun edellisessä kuussa lukema oli -6. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1.

Muilla päätoimialoilla tilanne näyttää hieman myönteisemmältä

Maaliskuussa rakentamisen luottamus nousi kolme pistettä edelliskuusta. Saldoluku oli -17, kun helmikuussa saldoluku oli -21. Pitkän aikavälin keskiarvo on -6.

Palveluiden luottamus kohosi maaliskuussa saldolukuun 5. Tämä oli kolme pistettä enemmän kuin helmikuussa. Palvelualojen indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +12.

Vähittäiskaupassa luottamus nousi maaliskuussa lukemaan -10. Saldoluku oli kaksi pistettä enemmän kuin edelliskuussa, jolloin saldoluku oli -12 Pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

”Helmikuuhun asti varsin tasaisena pysynyt luottamus kääntyi maaliskuussa aavistuksen laskuun. Teollisuus vetää koko elinkeinoelämän luottamusta nyt alaspäin. Muilla päätoimialoilla tultiin ylöspäin”, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo.

Pakarisen mukaan maaliskuun aikana rahoitusmarkkinat ovat hermoilleet, ja keskuspankkien nopeassa tahdissa tehtyjen koronnostojen vaikutukset alkavat näkyä.

”Seuraavan kuukauden aikana on mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan yritysten luottamus jatkaa”, Pakarinen toteaa.

Teollisuudessa tuotannon ennakoidaan vähentyvän lähikuukausien aikana ja tilauskannat ovat jatkaneet ohentumistaan. Kysynnän heikkous näkyy valmistuotevarastojen kasvuna. Samalla kapasiteetti täyskäytössä enää 60 prosentilla yrityksistä, joka on pienempi osuus kuin viime kuussa.

Suomessa teollisuuden luottamus oli selvästi EU-maiden keskiarvoa heikompaa helmikuussa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) ennustaa, että Suomen talouden suhdanne heikkeni odotetusti jo viime vuoden loppupuolella hintojen nousun kurittaessa kotitalouksia ja yksityisen kulutuksen käännyttyä laskuun. Suomen bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 2,1 prosenttia.

Tänä vuonna Etla ennustaa Suomen talouskasvun supistuvan 0,3 prosenttia, kun yksityinen kulutus ja investoinnit vähentyvät. Myös varastojen purkamisella on negatiivinen vaikutus kasvuun.

Etla on alentanut ennustettaan hieman viime syksystä ja ennakoi nyt ensi vuodelle lievää 1,2 prosentin kasvua. Vuonna 2025 kasvuennuste on 1,3 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>