Oma talous

Matkakuluvähennys on nyt entistä parempi veroetu – hyötyjiä 600 000 suomalaista

Kodin ja työpaikan välistä matkakuluvähennystä voi hakea viime vuodelta aikaisempaa enemmän, Verohallinto vinkkaa.

Matkakuluvähennyksen enimmäismäärä nousi väliaikaisesti viime vuonna. Matkakuluvähennystä voi hakea nyt enintään 8 400 eurosta aikaisemman 7 000 euron sijaan.  

Matkakuluja voi hakea vain työssäoloajalta ja toteutuneiden matkakulujen perusteella.

Arviolta 600 000 työntekijää hyötyy matkakuluvähennyksen väliaikaisesta korotuksesta. Hyöty on keskimäärin 240 euroa. 

”Jos saa täyden 8 400 euron matkakuluvähennyksen aikaisemman 7 000 euron sijaan, taloudellinen hyöty on noin 500–600 euron luokkaa aikaisempaan verrattuna. Vähennyksestä koituvaan tarkkaan rahalliseen hyötyyn vaikuttavat kuitenkin henkilön tulot ja muut vähennykset”, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Pyry Ilmarinen

Palkansaajan kannattaa esitäytetyltä veroilmoitukselta kannattaa tarkistaa nyt, että matkakuluvähennyksen tiedot ovat oikein. Helpoimmin esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen ja täydentäminen onnistuvat OmaVerossa.  

Esitäytetyn veroilmoituksen yleisimmät määräpäivät ovat 9., 16. ja 23. toukokuuta.  

”Verohallinto on saattanut täydentää valmiiksi veroilmoitukseen matkakuluja aikaisempien vuosien perusteella, mutta jokaisen vastuulla on varmistaa, että automaattisesti veroilmoitukselle tulevat tiedot pitävät varmasti paikkansa. Esimerkiksi työpaikka on voinut vaihtua tai on tehty etätöitä aiempaa enemmän. Toisaalta viime vuonna matkat työpaikalle saattoivat lisääntyä, kun etätöistä palattiin koronan jälkeen työpaikoille”, sanoo Ilmarinen.   

Matkakuluvähennyksessä on 750 euron omavastuu, eli tätä pienempiä matkakuluja ei kannata ilmoittaa.  

Aiempaa enemmän vähennystä myös oman auton käytöstä 

Myös oman auton käyttöön liittyvät kilometrikohtaiset vähennykset kodin ja työpaikan välisillä matkoilla nousivat väliaikaisesti viime vuonna. Korotus on viisi senttiä kilometriltä.   

Jos vähennyksen saa oman auton käytön mukaan, vähennys on 0,30 euroa kilometriltä. Käyttöetuautosta vähennys on 0,24 euroa kilometriltä. 

Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja voi vähentää oman auton käytön mukaan vain, jos tietyt ehdot täyttyvät. Matkakulut vain työssäoloajalta ja toteutuneiden matkojen perusteella.

Vähennys tulee hakea halvimman kulkuneuvon mukaan. Halvin vaihtoehto voi olla julkinen kulkuneuvo, jolloin vähennys tulee hakea sen mukaan.

Jos työntekijä maksaa työmatkastaan esimerkiksi kimppakyydin ansiosta vähemmän kuin hinta olisi julkisella kulkuneuvolla, tulee vähennys tulee hakea kimppakyydin kustannusten mukaan.

Matkakuluvähennyksen enimmäismäärän korotus ja oman auton käyttöön liittyvä väliaikainen korotus ovat voimassa myös tänä vuonna. 

Maskeista voi hakea vähennystä alkuvuoden työmatkoilta 

Valtakunnallinen maskisuositus oli voimassa 14. huhtikuuta 2022 saakka. 

Maskisuosituksen voimassaoloajalta maskikuluja voi vähentää kaksi euroa niiltä päiviltä, joina työntekijä on kulkenut julkisella kulkuvälineellä kodin ja työpaikan välisen matkan ja ostanut itse käyttämänsä maskit. Kahden euron vähennyksiin ei tarvita erillistä selvitystä. 

”Maskikuluja voi vähentää osana matkakuluja, joten kannattaa muistaa, ettei maski- ja matkakuluja kannata ilmoittaa, ellei 750 euron omavastuu ylity”, Ilmarinen sanoo. 

Verohallinnon mukaan matkakuluvähennys on suosituin verovähennys. Vuonna 2021 matkakuluja vähensi verotuksessaan 716 000 henkilöä, ja palkkatuloista vähennystä myönnettiin yhteensä 1,5 miljardilla eurolla. Koronavuosina 2020–2021 matkakuluvähennystä saaneiden lukumäärä laski edeltävistä vuosista.  

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös