Kasvuosakkeet

Pörssikomeetta Kempower laajentaa, osake kipuaa

Sähköajoneuvojen latausratkaisuja tarjoava Kempower avaa uuden tehtaan pikalatausratkaisuille Lahteen vastatakseen kasvavaan kysyntään.

Kempower CEO Tomi Ristimäki
Kempowerin toimitusjohtaja Tomi Ristimäki.

Yhtiö on allekirjoittanut tilavuokrausta koskevan aiesopimuksen, joka käsittää yhteensä noin 10 000 neliömetriä uuta tilaa sekä option tilojen laajentamiseen tulevaisuudessa. Kempower aikoo rekrytoida laitokseen noin 200 uutta työntekijää vuosien 2024–2025 aikana.

Keskiviikkona julkistettu uutinen oli mannaa Kempowerin osakkeen arvolle, joka on noussut ilmoituksen jälkeen lähes 11 prosenttia.

Uusiin tiloihin sijoitetaan tuotannon lisäksi myös muun muassa tuotekehitystä ja toimistotiloja. Uusi tuotantolaitos avataan asteittain vuoden 2024 aikana, ja käytettävä tila kaksinkertaistaa Kempowerin tuotantotilat Euroopassa.

Lahden laajennus on ensimmäinen osa yhtiön kapasiteettilaajennuksia Euroopassa vuosien 2024–2025 aikana.

Analyysitalo Inderesin analyytikko Pauli Lohi arvioi, että laajentumispäätös kertoo luottamuksesta Kempowerin liiketoiminnan kasvuun.

”Mielestämme kasvatuskapasiteetin laajentamispäätöksen tekeminen ja toteuttaminen kohtuullisen nopealla aikataululla viittaavat siihen, että Kempowerin johto näkee liiketoiminnan edistyvän yhtiön julkilausuman strategian ja taloudellisten tavoitteiden mukaisesti”, Lohi toteaa.

Jos lisäkapasiteetti Eurooppaan toteutuu ensi vuonna ja vuonna 2025, voisi se mahdollistaa jopa taloudellisia tavoitteitakin voimakkaamman kasvun keskipitkällä aikavälillä, analyytikko arvioi.

Kysyntää riittää

Kempower harkitsee edelleen mahdollista tarvetta lisäkapasiteetille myös Euroopassa.

Kempower laajentaa myös yliopistoyhteistyötä Lahdessa avaamalla uuden tutkimuskeskuksen LUT yliopiston Lahden kampukselle vuoden 2023 aikana.

Tutkimuskeskus sijaitsee samalla kiinteistöllä Kempowerin uusien tilojen kanssa. Paikallinen yhteistyö tarjoaa yhtiön mukaan arvokkaita resursseja ja tuottaa uutta tutkimustietoa yhtiön kansainvälisen kasvun tukemiseen.

”Uusien toimitilojemme myötä pystymme vastaamaan luotettavien pikalatausratkaisujen kasvavaan kysyntään. Keskittämällä tuotekehityksen ja tutkimuksen lähelle tuotantoa voimme jatkaa kasvua kustannustehokkaasti, ja keskittää sähköisen liikenteen huippuosaamista Suomeen”, sanoo Kempowerin toimitusjohtaja Tomi Ristimäki.

Kempowerin tilojen laajentaminen Lahdessa on osa yhtiön kasvustrategiaa ja tavoitetta olla alan viiden suurimman toimijan joukossa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa vuoteen 2030 mennessä. Tämän vuoden loppuun mennessä yhtiö avaa myös uuden tuotantolaitoksen Durhamiin, Pohjois-Carolinaan.

Kempower on Helsingin pörssin komeetta

Kempowerin kasvu on ollut häikäisevää.

Yhtiön ensimmäisen vuosineljänneksen 2023 tilauskanta nousi peräti 124 miljoonaan euroon edellisvuoden 29 miljoonasta eurosta. Tilauskertymä nousi 27 miljoonasta eurosta 61 miljoonaan euroon.

Liikevaihto kasvoi peräti 385 prosenttia 56 miljoonaan euroon edellisvuoden 11,5 miljoonasta eurosta.

Operatiivinen liiketulos kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 6,9 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli tappiollinen -1,0 miljoonaa euroa. Kempower on jatkanut myyntiverkostonsa laajentamista ja vahvistamista.

”Henkilöautojen latauksessa saimme yli 5 miljoonan euron tilauksen isolta asiakkaalta Isosta Britanniasta. Lisäksi käynnistimme pilotin Euroopan johtaviin latauspisteoperaattoreihin kuuluvan Allegon kanssa. Solmimme myös laajan, 32 maata sekä Euroopassa että Afrikassa kattavan sopimuksen TSG:n kanssa, joka on Euroopan johtava kestävän liikenteen teknisten ratkaisujen toimittaja”, kertoi tammi-maaliskuun tulosraportin yhteydessä toimitusjohtaja Ristimäki.

Heti Kempowerin vuoden 2022 tilinpäätöstietojen julkistuksen jälkeen yhtiön hallitus tiedotti huhtikuussa uusista taloudellisista tavoitteista. Yhtiön hallitus tähtää Kempowerin liikevaihdoksi 750 miljoonan euroa keskipitkällä aikavälillä vuosille 2026-2028. Kannattavuusmittarin hallitus asetti 10-15 prosentin operatiiviseksi liiketulokseksi keskipitkällä aikavälillä vuosina 2026-2028.

Vahvat näkymät ja kova tuloskunto näkyvät Kempowerin osakekurssissa. Kempowerin osake on kivunnut vuodessa 183 prosenttia, ja joulukuun 2021 listautumisen jälkeen osake on kirinyt jo 316 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>