Rahastotietoa

Rahastosijoittajat suosivat yhä enemmän korkorahastoja – tässä syyt

Korkosijoituksiin rahastosäästäjiä ovat houkutelleet kohonneet korot sekä kaventuneet riskimarginaalit.

Taulukko: Finanssiala ry.

Kesäkuussa uusia pääomia sijoitettiin pitkän koron rahastoihin yhteensä 262 miljoonaa euroa. Yhdistelmärahastoihin sijoitettiin yhteensä 39 miljoonaa euroa uusia pääomia.

Osakerahastoista lunastettiin yhteensä 85 miljoonaa euroa, lyhyen koron rahastoista miljoona euroa ja vaihtoehtoisista rahastoista lunastettiin yhteensä 30 miljoonaa euroa varoja. Tiedot käyvät ilmi Finanssialan tiedotteesta.

Osakerahastoissa pääomia sijoitettiin kesäkuussa Suomeen, globaalisti, Tyynenmeren alueelle ja kehittyville markkinoille sijoittaviin rahastoihin yhteensä 159 miljoonaa euroa. Varoja lunastettiin pääasiassa Pohjoismaihin, Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan sijoittavista rahastoista yhteensä 222 miljoonaa euroa.

Viimeisen 12 kuukauden tuotto oli osakerahastoista keskimäärin parhain Euroopan ja Pohjois-Amerikan rahastoissa, joissa se oli noin 12 prosenttia.

Pitkän koron rahastoissa uusia varoja sijoitettiin pääasiassa euroalueen valtioriskiin ja luokiteltuihin yrityslainoihin sijoittaviin rahastoihin yhteensä 224 miljoonaa euroa. Varoja lunastettiin vain globaalisti ja korkeariskisiin yrityslainoihin sijoittavista rahastoista yhteensä 25 miljoonaa euroa.

Parhaaseen vuosituottoon ylsivät euroalueen korkeariskisiin yrityslainoihin sijoittavat rahastot 6,6 prosentin keskimääräisellä tuotolla. 

Maaliskuun jälkeen osakemarkkinoiden positiivinen vire laantui Euroopassa ja Suomessa

Vuoden 2023 ensimmäinen vuosipuolisko oli globaalien pääosakeindeksien kehityksen osalta vaihtelevaa. Alkuvuonna Yhdysvalloissa osakeindeksit nousivat isot teknologiayhtiöt edellä. Positiivinen vire heijastui laajalti globaaleihin pääindekseihin.

Suunta muuttui maaliskuussa, kun huolet rahapolitiikan kiristymisen vaikutuksista pankkisektorin tilaan alkoivat kasvaa. Pankkisektorista johtunut turbulenssi osakemarkkinoilla rauhoittui, kun kriisiytyneet pankit vakautettiin ja pelko pankkikriisien leviämisestä laantui.

Yhdysvalloissa ja euroalueella inflaatio hidastui vuoden ensimmäisellä puoliskolla, mutta odotuksia vähemmän. Keskuspankit jatkoivat ohjauskorkojensa nostoja nopean inflaation selättämiseksi. Maaliskuun jälkeen Yhdysvalloissa osakeindeksit jatkoivat nousua isot teknologiayhtiöt edellä.

Positiivinen vire ei enää heijastunut Euroopan osakemarkkinoille. Euroopassa esimerkiksi Helsingin pääosakeindeksi laski.

Yrityslainojen houkuttelevat arvostustasot nostivat yrityslainarahastojen tuottoja

Vuoden ensimmäinen vuosipuolisko oli korkosijoittajalle tuottoisa.

Korkeat korkotasot tarjosivat jo itsessään hyviä tuottoja. Lisäksi yrityslainojen riskimarginaalit ovat maaliskuun jälkeen kaventuneet, mikä vaikutti yrityslainoihin sijoittavien rahastojen arvostuksiin positiivisesti. Keskustelu rahapolitiikan kiristämisen tarpeellisuudesta jatkui, mikä piti korkomarkkinat herkässä tilassa.

”Vuoden 2023 ensimmäisellä vuosipuoliskolla osakerahastoista eniten nettomerkintöjä tehtiin globaalisti sijoittavaan osakerahastoluokkaan. Globaalisti hajauttavien rahastojen avulla sijoittaja sai tuottoja samaan aikaan kun esimerkiksi Helsingin pääosakeindeksi jatkoi laskuaan”, kertoo Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Mariia Somerla.

Somerlan mukaan korkeat korkotasot houkuttelivat sijoitusten hajauttamista myös korkomarkkinoille. Lisäksi yrityslainojen riskimarginaalit kaventuivat, mikä vaikutti yrityslainoihin sijoittavien rahastojen arvostuksiin positiivisesti.

”Keskustelu rahapolitiikan kiristämisen tarpeellisuudesta hermostutti korkomarkkinoita, mutta sijoittajien katse oli pidemmällä horisontissa”, Somerla arvioi.

Korkosijoitusten tuotto voi kohota jopa kuuden prosentin tuntumaan.

”Korot nousivat viime vuonna voimakkaasti, joka tarkoitti korkosijoittajalle huonoa vuotta. Korkosijoitusten arvot laskivat keskimäärin 10 prosenttia vuoden 2022 aikana. Nyt kohonnut korkotaso tarjoaa kuitenkin seuraavia vuosia ajatellen hyvän tuottomahdollisuuden. Korot ovat tehneet paluun suomalaisten sijoitussalkkuihin”, sanoo OP Varainhoidon arvopaperisijoituksista vastaava sijoitusjohtaja Tommi Kokkarinen.

Kokkarisen mukaan markkinoiden tuotto-odotukset koroille seuraavalle 12 kuukaudelle vaihtelevat vajaasta kolmesta prosentista reiluun kuuteen prosenttiin. Tuotto-odotus riippuu korko-omaisuusluokan riskisyydestä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös