Markkinakommentit

Menestysapostoli Robert Kiyosaki: Osakemarkkinat romahtavat

Rich dad Poor dad -menestyskirjan kirjoittaja Robert Kiyosaki varoittaa osakkeiden massiivisesta romahduksesta ja pelkää USA:n talouden ajautuvan taantumaan.

Rich dad Poor dad -kirjasarjan kirjoittaja ja yrittäjä Robert Kiyosaki
Rich dad Poor dad -kirjasarjan kirjoittaja ja yrittäjä Robert Kiyosaki.

Sunnuntaina julkaisemassaan twiitissä kirjailija ja yrittäjä Robert Kiyosaki kertoo, ettei hän käy kauppaa osakkeilla ja joukkovelkakirjoilla. Hän haluaa kontrolloida paremmin sitä, miten hänen sijoituksensa toteutuvat. Aiheesta kertoo amerikkalainen Business Insider -sivusto.

”Silti liian monet merkit viittaavat vakavaan pörssiromahdukseen. Jos tulevaisuutesi riippuu osakkeista ja joukkovelkakirjoista, ole varovainen ja pyydä mahdollisesti ammattilaisen neuvoja. Pelkään, että lama on tulossa”, kuuluisa kirjailija varoittaa.

Kiyosaki ei kuitenkaan tviitissään täsmennä, miksi hän odottaa osakkeiden romahtavan ja talouden raa’an, pitkittyneen laskusuhdanteen alkavan. Silti hän ennusti jo toukokuussa 2021, että USA:n keskuspankki Fed nostaisi korkoja hillitäkseen inflaatiota, mikä aiheuttaisi osakkeiden, joukkovelkakirjojen, kiinteistöjen ja kullan romahduksen.

Kirjailija oli oikeassa koronnostojen suhteen, mutta ei omaisuuserien hintojen suhteen. Varsinkin osakemarkkinat ovat kivunneet Kiyosakin ennusteen jälkeen. Esimerkiksi S&P 500 -osakeindeksi on noussut ennusteen jälkeen yli kahdeksan prosenttia. Myöskään kiinteistöjen tai kullan romahdusta ei ole tapahtunut.

Business Insider -sivusto huomauttaa, että Kiyosaki on presidentti Joe Bidenin hallinnon äänekäs kriitikko. Hän on varoittanut markkinoiden eeppisestä romahduksesta ja mainostanut kultaa, hopeaa ja bitcoinia turvapaikkavaroina yli kahden vuoden ajan.

Kiyosaki on myös myöntänyt avoimesti, että hän aikoo hyödyntää mahdollisen markkinoiden romahduksen, koska ”paras aika rikastua on romahduksen aikana”.

Robert Toru Kiyosaki on vuonna 1947 syntynyt on yhdysvaltalainen yrittäjä, liikemies ja kirjailija. Hän on Rich Global LLC:n ja Rich Dad Companyn perustaja. Rich Dad Company yksityinen talouskoulutusyritys, joka tarjoaa ihmisille henkilökohtaista talous- ja liiketoimintakoulutusta kirjojen ja videoiden avulla.

Kiyosaki on kirjoittanut yli 26 kirjaa. Niistä tunnetuin on henkilökohtaisen talouden Rich Dad Poor Dad -kirjasarjan, joka on käännetty 51 kielelle ja myyty maailmanlaajuisesti yli 41 miljoonaa kappaletta.

Kiyosakin rahoitus- ja liike-elämän opetukset keskittyvät siihen, mitä hän kutsuu ”finanssikasvatukseksi”: passiivisen tulon hankkimiseen keskittymällä liiketoiminta- ja sijoitusmahdollisuuksiin, kuten kiinteistösijoituksiin, yrityksiin, osakkeisiin ja hyödykkeisiin, ja tavoitteena on pystyä elättämään itsensä pelkästään tällaisilla sijoituksilla ja saavuttaa siten todellinen taloudellinen riippumattomuus.

Kiyosakin mielipiteet sijoittamisesta ovat kuitenkin kiistanalaisia ja poikkeavat monien muiden taloustieteen asiantuntijoiden mielipiteistä. Kiyosaki esimerkiksi vähättelee hajauttamisen hyötyjä sijoittamisessa ja suosittelee sijoitusten keskittämistä riskeistä huolimatta.

Kiyosakin neuvoja on kritisoitu myös siitä, että ne ovat anekdootteja eli liioiteltuja tai pelkistettyjä, eivätkä sisällä mitään konkreettisia neuvoja siitä, miten lukijoiden tulisi toimia tai toimia.

Vuonna 2010 Canadian Broadcasting Corporation teki jutun Kiyosakin yrityksen levittämistä väitteistä Kanadassa. Kun kanadalaisyhtiön toimittajat seurasivat Rich Dad -seminaarien järjestäjien menestysväitteitä, he huomasivat, että nämä väitteet eivät pitäneet paikkaansa.

Vuosina 2006 ja 2007 Kiyosakin Rich Dad -seminaareissa mainostettiin kiinteistöjä järkevänä sijoituskohteena, juuri ennen kuin niiden hinnat romahtivat.

Lue myös tämä: Robert Kiyosaki kertoo kolme ajattelutapaa, jotka auttavat rikastumaan

Kommentoi
Ylös
>