Yritysuutiset

Outokummun tulosromahdus ei markkinoita hetkauta

Teräsyhtiön kolkko tulosraportti ei herätä markkinoilla isompia reaktioita. Haasteet ovat olleet jo näkyvissä.

Syklisen ja suhdanneriippuvaisen Outokummun heikkenevästä tilanteesta saatiin jo ensimakua vuoden alussa, kun yhtiön talousjohtaja Pia Aaltonen-Forsell paljasti sijoittajapuhelussa, että teräsmarkkinat ovat hiljentymässä ja Outokummun tilauskirjat ohentumassa.

Outokummun tilauskirjat ovat yleensä täynnä suurin piirtein kolmeksi kuukaudeksi eteenpäin, mutta vuoden alussa tilanne oli toisin. Talousjohtajan mukaan tilauskirjat olivat tammikuussa tavallista tyhjempiä varsinkin Amerikoissa.

Outokumpu julkisti torstaina toisen vuosineljänneksen tulosraportin, jossa yhtiö löikin sitten pöytään karut madonluvut.

Yhtiön liikevaihto laski viime vuoden 2,7 miljardista eurosta 1,9 miljardiin euroon. Oikaistu käyttökate romahti viime vuoden 491 miljoonasta eurosta 185 miljoonaan euroon. Osakekohtainen tulos jäi 0,21 euroon, kun vertailukaudella lukema oli 0,75 euroa.

Oikaistun käyttökatteen sulaminen ei ollut yllätys analyytikoille, sillä analyytikoiden konsensusodotus tunnusluvulle oli 204 miljoonaa euroa. Eikä tuloksen sakkaus ollut yllätys sijoittajillekaan, sillä Outokummun osake oli vain 0,4 prosentin laskussa torstaina noin kello 13.15.

Amerikka vetää, Euroopassa vaikeampaa

Toisella neljänneksellä Outokummun ruostumattoman teräksen toimitukset laskivat 10 prosenttia vertailukaudesta. Ruostumattoman teräksen toteutuneet hinnat puolestaan laskivat merkittävästi Euroopassa mutta myös Amerikoissa. Kiinteiden ja muuttuvien kustannusten nousu sekä ferrokromin myyntihinnan lasku vaikuttivat myös negatiivisesti kannattavuuteen.

Outokummun toimitusjohtaja Heikki Malinen kertoo, että toisen neljänneksen 2023 tulos oli hyvä Amerikoissa, mutta Euroopassa sitä varjosti markkinoiden heikkeneminen.

Malisen mukaan Outokumpu on onnistunut pienentäneet yhtiön riskisyyttä, jotta se on paremmassa asemassa syklisen ruostumattoman teräksen liiketoiminnan laskusuhdanteissa.

”Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet poikkeuksellisen vahvat, ja olemme nyt siirtyneet syklissä laskusuhdanteeseen. Tänä päivänä meillä on vahva tase, ja Outokumpu kestää myös haastavimmissa markkinatilanteissa”, toimitusjohtaja vakuuttaa. 

Lisää panostuksia Amerikan markkinoille

Yhtiö on nyt uuden strategiansa siinä vaiheessa, että painopistealueina ovat laajentuminen Amerikoissa, Euroopan kilpailukyky, arvoketjujen integrointi ja vastuullisuusjohtajuus, Malinen kertoo.

”Toisella neljänneksellä markkinaympäristö Euroopassa heikkeni odotettua nopeammin ja vaikutti negatiivisesti Europe-liiketoiminta-alueen kannattavuuteen jo toisen neljänneksen lopussa. Ruostumattoman teräksen toimitukset laskivat edellisestä neljänneksestä, ja oikaistu käyttökate oli 52 miljoonaa euroa. Ferrochrome-liiketoiminta-alueella nostimme toisella neljänneksellä tuotannon takaisin normaalille tasolle, ja oikaistu käyttökate nousi 36 miljoonaan euroon”, hän toteaa.

Outokumpu on onnistunut kääntämään Yhdysvaltain liiketoimintansa kannattavaksi ja halua vahvistaa asemaansa entisestään näillä markkinoilla, joiden sääntely-ympäristö on suotuisa.

”Haluamme osamme paikallisesti tuotetun, vastuullisen ruostumattoman teräksen kysynnän kasvusta. Siksi olemme käynnistäneet esitutkimuksen selvittääksemme vaihtoehtoja laajentaa toimintaamme Yhdysvalloissa. Pyrimme lisäämään kylmävalssauskapasiteettia ja tutkimme samalla eri vaihtoehtoja kuumavalssauksen järjestämiseksi. Yksi vaihtoehto on rakentaa oma kuumavalssaamo, ja meillä on hyvät valmiudet tehdä lopullinen investointipäätös tarpeen mukaan”, Malinen kertoo.

Käyttökate laskee loppuvuonna

Yhtiön markkinatilanne pysyy kolmannella neljänneksellä haastavana erityisesti Euroopassa. Konserni odottaa ruostumattoman teräksen toimitusten kolmannella neljänneksellä vähenevän 5–15 prosenttia toisesta neljänneksestä kausivaihtelun mukaisesti. Europe-liiketoiminta-alueella markkinaympäristö on haastava kolmannella neljänneksellä.

Ferrochrome-liiketoiminta-alueen suunnitellulla kunnossapitoseisokilla on Outokummun arvion mukaan noin 10 miljoonan euron negatiivinen vaikutus liiketoiminta-alueen oikaistuun käyttökatteeseen. Muun konsernin kunnossapitokustannusten yhtiö arvioi nousevan jopa 10 miljoonaa euroa toisesta neljänneksestä.

Nykyisillä raaka-ainehinnoilla kolmannella neljänneksellä Outokumpu arvioi toteutuvan jonkin verran raaka-aineisiin liittyviä varasto- ja metallijohdannaistappioita.

Yhtiö ei tehnyt päivitystä ohjeistukseen. Outokumpu ennustaa vuoden 2023 kolmannen neljänneksen oikaistun käyttökatteen laskevan toisesta neljänneksestä.

Kommentoi
Ylös
>