Sijoitusuutiset

Piensijoittajat eivät tulospettymyksiä hätkähdä – tankkasivat murjottuja kansanosakkeita

Heinäkuussa Nordnetin piensijoittajat netto-ostivat kaikkia sijoitusinstrumentteja yhteenlaskettuna vuoden kolmanneksi kiivaimmalla kuukausitahdilla.

Helsingin pörssi ei ole ollut heinäkuussa toisen vuosineljänneksen tulosraporttien alla sijoittajille suosiollinen. Koko Helsingin pörssin euromääräinen vaihto laski vuodentakaisesta heinäkuusta 23,1 prosenttia.

Nordnet kertoo tiedotteessaan, että koko pörssin kauppojen kappalemäärät putosivat 31,8 prosenttia edellisvuoden vertailukaudesta. Pörssin kaupankäynti hiipui kesäkuun 2023 euromääräisestä aktiviteetista 17,4 prosenttia.

Myös kappalemääräinen kaupankäynti hiljeni edelliskuuhun verrattuna 0,8 prosenttia Nordnetin osuuden ollessa yksityissijoittajien suosimista välittäjistä suurin 10,2 prosentilla kauppojen kappalemäärästä.

Kotimaiset osakkeet suosiossa

Piensijoittajat eivät ole kuitenkaan menettäneet uskoaan Helsingin pörssiin. Kotimaisten piensijoittajien sijoitusasteen nostaminen jatkui heinäkuussa painottuen kotimaisiin sijoituskohteisin.

”Heinäkuussa Nordnetin suomalaisasiakkaat jatkoivat sijoitusten lisäämistä osakkeissa, rahastoissa ja ETF:issä. Perinteisenä lomakuukautena ei siis unohdettu säännöllistä sijoittamista, eivätkä yksityissijoittajien kesälomabudjetitkaan hankaloittaneet viime vuoden tapaan lisäsijoitusten tekemisen mahdollisuuksia”, toteaa Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Tuppuraisen mukaan kuukauden aikana suomalaisasiakkaat lisäsivät kotimaisten osakkeiden nettomääräistä omistustaan arvo-osuustileillä 32 miljoonalla ja osakesäästötileillä 21 miljoonalla eurolla.

”Kotimaisiin pörssiosakkeisiin virtasi siten lisäsijoituksia nettomääräisesti yhteensä 53 miljoonalla eurolla”, Tuppurainen kertoo.

Nordnetin suomalaisasiakkaat ovat nyt lisänneet sijoituksiaan vuonna 2023 poikkeuksetta kalenterikuukausittain nettomääräisesti joka kuukausi. Tuppuraisen mukaan tämä kuvastaa vahvaa uskoa inflaatio- ja korkosyklien toivottuihin käänteisiin vuoden jälkipuoliskolla. Toisaalta se kuvastaa hänen mukaansa myös uskoa siihen, että heikoiksi tulkituissa huhti-kesäkuun tulosraporteissa olisi kyse vain tilapäisistä, yleisen markkinatilanteen aiheuttamista kysynnän ja kannattavuuden kuopista.

Tulospettymykset eivät himmentäneet kansanosakkeiden suosiota

Tuppuraisen mukaan suomalaiset yksityissijoittajat osoittavat jälleen olevansa todella uskollisia kansanosakkeille.

”Nesteen, Nokian ja Nordean kolmikko valtasi kotimaisten pörssiosakkeiden ostetuimpien listan. Myös suomalaisten liikkeeseenlaskijoiden omistajamäärillä mitaten kansanosakkeiden kolmonen Fortum ja nelonen Sampo olivat yksityissijoittajien ostoslistalla heinäkuussa”, kertoo Tuppurainen.

Esimerkiksi Nesteen toisen vuosineljänneksen tulosraportti oli pettymys, kun yhtiön oikaistu käyttökate jäi 784 miljoonaan euroon analyytikoiden konsensusodotuksen ollessa 835 miljoonaa euroa. Nesteen öljytuotteiden jalostusmarginaali tippui rajusti vertailukauden poikkeuksellisen korkeasta tasosta. Nesteen tulosraportti oli markkinoille kova pettymys, sillä osake romahti tulosjulkistuksen jälkeen yli 13 prosenttia.

Haasteita on ollut myös Nokialla. Heinäkuun puolessa välissä yhtiö alensi vuoden 2023 liikevaihtonäkymiään.

Kansanosakkeista sen sijaan Nordea porskuttaa tilanteessa, jossa korkomarginaalit ovat nousussa kohonneiden korkojen vuoksi.

Korkokate nousi toisella vuosineljänneksellä viime vuodesta peräti 40 prosenttia 1,83 miljardiin euroon, kun se vuosi sitten oli 1,31 miljardia euroa. Analyytikoiden konsensusodotus oli 1,8 miljardia euroa, joten tuloskehitys ylitti hienokseltaan odotukset.

Pankin liikevoitto kasvoi 26 prosenttia vuoden takaisesta ja oli 1,7 miljardiin euroa. Tuotot yhteensä kasvoivat 22 prosenttia pääasiassa korkokatteen kovan nousun ansiosta. Nettomääräiset korkomarginaalit paranivat.

Kommentoi
Ylös
>