Rahoitusteoriaa

Näin Sampo palkitsi omistajiaan – osakkeista mitätöity 1,8 prosenttia

Ylikapitalisoitunut Sampo palauttaa pääomia omistajilleen osinkojen lisäksi myös omia osakkeitaan ostamalla.

Finanssikonserni Sampo on nyt saanut päätökseen uusimman omien osakkeiden osto-ohjelmansa. Osakkeiden takaisinostot yhtiö aloitti 3. huhtikuuta tänä vuonna ja ne saatiin päätökseen 1. elokuuta.

Tällä ajanjaksolla Sampo osti takaisin lähes 9,4 miljoonaa omaa A-osakettaan 42,64 euron keskihintaan. Määrä on 1,8 prosenttia Sammon osakkeiden kokonaismäärästä ennen tämän osto-ohjelman aloitusta. Omien osakkeiden takaisinostot ovat vähentäneet yhtiön vapaata omaa pääomaa 400 miljoonalla eurolla.

Omien osakkeiden takaisinosto-ohjelman tarkoituksena on palauttaa osakkeenomistajille ylimääräistä pääomaa alentamalla Sammon omaa pääomaa, sillä takaisinostetut osakkeet mitätöidään. 

Sammon sijoittajasuhdepäällikkö Mirko Hurmerinta kommentoi yritysostoja X:ssä (entinen Twitter).

”Osto-ohjelma maaliin. Osakekannasta imuroitiin 1,8 prosenttia pois. Vuoden 2021 lokakuun jälkeen hankittu nyt vajaat 10 prosenttia”, Hurmerinta kirjoittaa.

Sellaiset omien osakkeiden ostot, joissa yhtiö mitätöi ostamansa osakkeet, mielletään yleensä osingoille vaihtoehtoiseksi tavaksi palkita omistajia. Tällöin omien osakkeiden ostoilla pyritään vaikuttamaan osakkeiden kurssinoteeraukseen.

Sammon viimeisimmät osakeostot eivät ole kuitenkaan estäneet osakkeen kurssilaskua. Sammon aloittaessa omien osakkeiden ostot huhtikuun alussa, oli Sammon A-osakkeen kurssinoteeraus 43 euroa. Nyt osake on laskenut 39 euroon.

Omien osakkeiden ostaminen on taitolaji siinä missä sijoittaminen. Omia osakkeita ei kannata ostaa hinnalla millä hyvänsä.

Menneiltä vuosilta muistetaan eteenkin Nokian epäonnistuminen omien osakkeiden ostojen ajoittamisessa. Yhtiö osti omia osakkeita kuuden vuoden aikana vuosina 2003-2008 yhteensä 18,7 miljardilla eurolla.

Nokian osakekurssin alamäki alkoi jo ennen osto-ohjelman päättymistä. Omien osakkeiden ostoihin tuhlatulla rahalla olisi saanut ostettua melkein kolme kertaa Nokian vuonna 2012. Jorma Ollilla puolusti myöhemmin osto-ohjelmaa kommentoimalla, että amerikkalaiset omistajat halusivat sitä.

Maailman tunnetuin sijoittaja Warren Buffett kannattaa omien osakkeiden ostoja, jos kaksi ehtoa toteutuu.

Ensinnäkin yrityksellä tulee olla riittävästi ylimääräisiä varoja ostoja varten. Toinen tärkeä tekijä on Buffettin näkemyksen mukaan yhtiön osakkeen hinta suhteessa osakkeen käypään arvoon. Omia osakkeita kannattaa ostaa, jos osakekurssi on edullisempi pörssissä verrattuna konservatiivisen arvion mukaan laskettuun käypään arvoon. 

Lue myös tämä: Omien osakkeiden ostot kasvavat Yhdysvalloissa – Miksi se on hyvä asia myös yksityissijoittajalle?

Kommentoi
Ylös
>