Kasvuosakkeet

Nightingale Healthin kaupallinen läpimurto puuttuu, mutta kassassa riittää pelimerkkejä

Nightingale Healthin kasvutarina on koukuttava ja rahaa riittää kasvuun, mutta todelliset näytöt vielä puuttuvat.

Nightingale Health on suomalainen terveysteknologiayritys, jonka tavoitteena on edistää ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Yhtiön kehittämä verianalyysiteknologia mittaa laajan joukon veren merkkiaineita yhdestä verinäytteestä ja tunnistaa yksilöllisiä sairastumisriskejä hyödyntäen terveystietovarantoja.

Nightingalen terveystietoalusta pystyy tunnistamaan kuluttajan yksilölliset sairauksien ennaltaehkäisyn tarpeet noin tuhannen yleisen sairauden osalta yhdestä verinäytteestä ja yhdistämään kyseisen kuluttajan hänelle sopiviin terveysratkaisuihin sairauksien ennaltaehkäisemiseksi.

Yhtiöllä on kunnianhimoiset tavoitteet. Yhtiön pitkän aikavälin strategia on tuoda kehittämäänsä verianalyysiteknologiaan perustuvia ennaltaehkäisevän terveyden palveluja kansainvälisesti kuluttajien saataville.

Liiketaloudellinen menestys kuitenkin vielä puuttuu. Yhtiön liikevaihto on junnannut useita vuosia vaatimattomassa alle kahden miljoonan liikevaihdossa, ja tulos on painunut vuosi vuodelta syvemmälle tappion suohon.

Sijoittajalle riskit ovat siis kovat.

Toisaalta mikäli yhtiön teknologia saa nostetta yritysasiakkaiden suunnalla, saattaa latu olla auki menestykseen. Tästä ensimakua saatiin, kun yhtiö ilmoitti syyskuun alussa, että Suomen suurin yksityinen terveyspalveluyritys Terveystalo ottaa käyttöön Nightingale Healthin verianalyysiteknologian työterveydessä säännöllisesti tehtävissä terveystarkastuksissa.

Nightingalen terveysriskiennusteet ja veriarvot tulevat osaksi terveystarkastusten laboratoriokokeita ja ne tullaan integroimaan osaksi Terveystalon työterveyslääkäreiden, -hoitajien sekä laboratorioiden päivittäistä työtä.

Nightingalen mukaan sopimus on merkittävä, koska se on ensimmäinen sopimus, jossa yhtiön verianalyysiteknologia otetaan käyttöön osana säännönmukaista työterveystoimintaa kansallisesti laajassa mittakaavassa.

Kuluvan vuoden ensimmäinen puolivuotiskausi on kuitenkin ollut taloudellisesti karu.

Nightingalen liikevaihto oli edelleen hyvin alhainen, vain 1,9 miljoonaa euroa. Liikevaihto tosin nousi selvästi vertailukauden 1,0 miljoonasta eurosta.

Liiketappio syveni viime vuoden -7,7 miljoonasta eurosta -9,9 miljoonaan euroon.

Tappiosta huolimatta yhtiöllä riittää kassavaroja, sillä rahavarat olivat kesäkuun lopussa lähes 81 miljoonaa euroa. Vuoden aikana tosin rahavarat ovat huvenneet lähes 15 miljoonaa euroa. Lisäksi Nightingale on erittäin vakavarainen – omavaraisuusaste on erittäin korkea, 92 prosenttia.

Yhtiöön rahojaan laittaneiden sijoittajien onkin vain uskottava yhtiön kasvutarinaan.

Ningtingalen toimitusjohtaja Teemu Suna kertoo tulosraportin yhteydessä, että tutkimusmarkkinassa yhtiön analyysipalveluiden kysyntä jatkui tilikaudella vahvana.

”Saavutimme tilikaudelle asettamamme tavoitteen sopimusten solmimisesta yli 175 000 verinäytteen analysoimiseksi. Meistä on kasvanut maailmanlaajuisesti merkittävä toimija, ja asiakkaamme julkaisevat teknologiamme käyttöön pohjautuvia tieteellisiä tutkimustuloksia ja löydöksiä arvostetuissa tiedelehdissä kiihtyvään tahtiin.”

Tilikauden ensimmäisellä vuosipuoliskolla Nature Medicine -tiedelehdessä julkaistu yli 100 000 ihmisen analyysituloksiin perustuva riippumaton tutkimus osoitti, että Nightingalen veritesti kykenee kustannustehokkaasti tunnistamaan yhdestä verinäytteestä useiden yleisten sairauksien varhaisia riskitekijöitä nykyisiä ratkaisuja paremmin.

Tilikauden päättymisen jälkeen julkaisemassaan strategiapäivityksessä yhtiö ilmoitti keskittyvämme jatkossa liiketoimintoihin yritysasiakkaiden ja julkisen sektorin kanssa.

”Jotta strategia toteutuisi tehokkaasti, olemme päättäneet olla jatkamatta liiketoimintoja, joissa meillä on suora asiakassuhde kuluttajan kanssa. Kuluttajapalveluihin tehtyjen investointien myötä syntyneet omaisuuserät voidaan kuitenkin kohdentaa liiketoimintoihin yritysten ja julkisen sektorin kanssa”, Suni kertoo.

Suni uskoo, että tilikauden aikana saavutettujen onnistumisten, yhtiön vahvan rahoitusaseman ja strategian muutoksen myötä yhtiö on markkinassa entistä vahvempi tavoittelemaan kasvua.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös