Raaka-aineet

Kullan hinta jatkaa nousuaan – tässä syyt

Jalometallin hinta on ollut helmikuun lopun jälkeen jyrkässä nousussa ja maanantaina hinta kipusi jälleen uuteen ennätykseen, kun unssihinta nousi yli 2420 dollariin.

Kullan hinta dollareissa. Kuva: Koyfin.

Kulta nousee viikkojen kuluessa uusiin ennätyslukemiin, ennustaa varainhoitoyhtiö DeVere Groupin toimitusjohtaja Nigel Green.

”Kullan hinnan viimeaikaisen nousun taustalla on ensisijaisesti se, että markkinat odottavat Yhdysvaltain keskuspankin ohjaavan koronlaskuja”, Green arvioi.

Greenen mukaan sijoittajat ennustavat Fediltä lähes kahta neljännesyksikön korkojen leikkausta tänä vuonna.

”Korkojen lasku heikentää yleensä Yhdysvaltain dollaria, mikä tekee dollareissa hinnoitellusta kullasta houkuttelevampaa sijoittajille, koska se tulee halvemmaksi ulkomaisille ostajille. Lisäksi alhaisemmat korot vähentävät kullan kaltaisten tuottamattomien omaisuuserien hallussapidon vaihtoehtoiskustannuksia, mikä lisää kullan houkuttelevuutta arvosäilyttäjänä”, Green kertoo.

Toinen merkittävä kullan nouseviin näkymiin vaikuttava tekijä on Kiinan keskuspankin jatkuva kullan hamstraus.

”Huhtikuussa Kiinan keskuspankki keräsi kultaa 18. peräkkäisenä kuukautena, ja sen varantoja lisättiin 60 000 troy-unssia”, deVere Groupin toimitusjohtaja toteaa.

”Tämä jatkuva ostovirta korostaa Kiinan strategista pyrkimystä monipuolistaa varantojaan pois Yhdysvaltain dollarista.”

Greenen mukaan kiinalaiset sijoittajat ovat myös osoittaneet kasvavaa mieltymystä kultaan turvasatamana.

”Kun Kiinan talous kohtaa haasteita, kuten kasvun hidastuminen ja kauppajännitteet Yhdysvaltojen kanssa, kulta tarjoaa luotettavan suojan talouden epävakaisuutta vastaan. Kullan kasvava kotimainen kysyntä Kiinassa tukee sen hintaa entisestään, mikä luo vankan perustan tuleville voitoille.”

Kullan kartuttamisen trendi ei rajoitu pelkästään Kiinaan. Viimeaikaiset tiedot osoittavat, että myös Turkin kaltaiset maat ja useat Lähi-idän valtiot lisäävät kullanostojaan.

”Tätä alueellista kysyntää ruokkii samanlainen huoli talouden epävakaudesta ja tarve suojata varallisuutta valuuttakurssien vaihteluilta ja mahdollisilta rahoituskriiseiltä”, Green toteaa.

Sijoittajat ympäri maailmaa pitävät kultaa yhä useammin luotettavana suojautumiskeinona inflaatiota, valuutan arvon alenemista ja rahoitusmarkkinoiden myllerrystä vastaan.

Sekä institutionaalisten sijoittajien että yksityissijoittajien voimakas kysyntä korostaa laajaa luottamusta kullan kykyyn säilyttää varallisuutta ja tarjota turvaa talouden myllerryksessä.

”Yhdysvaltain keskuspankin odotetut koronalennukset, Kiinan keskuspankin jatkuvat kullanostot ja kasvava kysyntä Turkin ja Lähi-idän kaltaisilla alueilla vaikuttavat kaikki osaltaan kullan nouseviin näkymiin”, Green arvioi.

Näiden monien tekijöiden yhteisvaikutus tukee vahvasti todennäköisyyttä, että kulta nousee uusiin ennätyskorkeuksiin viikkojen sisällä”, Green ennustaa.

Kommentoi
Ylös
>