
Uutistoimisto Bloombergin Trillions-podcastissa kokenut rahastonhoitaja ja Ritholtz Wealth Managementin perustaja Barry Ritholtz jakaa arvokkaita näkemyksiä siitä, mitä sijoittajien tulisi välttää ollakseen menestyksekkäitä markkinoilla.
Haastattelu keskittyy niihin ansoihin, jotka saavat sekä ammattilaiset että aloittelijat kompastumaan. Ritholtz painottaa nöyryyttä, epäilyä sekä politiikan ja sijoittamisen sekoittamisen vaaroja.
Ritholtz korostaa, kuinka tärkeää on myöntää, jos jokin asia ei ole hallussa.
Jopa asiantuntijat tekevät säännöllisesti ennusteita, jotka osoittautuvat täysin vääräksi. Hän viittaa Philip Tetlockin tutkimukseen, jonka mukaan asiantuntijoiden ennusteet ovat usein vain yhtä tarkkoja kuin arvaukset. Syy tähän on maailman ennustamattomuus: 12 kuukauden aikana tapahtua yllättäviä tapahtumia, kuten pandemioita tai sotia, jotka voivat kumota tarkimmatkin ennusteet.
Ritholtzin opetus on, ettei sijoituspäätöksiä pidä tehdä ennusteiden perusteella, vaan hyväksymällä, ettei kukaan tiedä tulevaisuudesta mitään.
Rahastonhoitaja tuo esiin myös sijoittajien kohtaamia psykologisia ansoja. Ritholtz varoittaatunteista, etenkin pelosta ja ahneudesta, johtuvan päätöksenteon vaaroista.
Paniikkimyynti markkinoiden laskusuhdanteissa johtaa usein menetettyihin mahdollisuuksiin, sillä useimmat eivät kykene ostamaan sijoituskohteita takaisin oikeaan aikaan, hän kertoo. Ritholtzin mukaan sijoittajien taipumus seurata laumaa on vahva, koska ihmiset ovat sosiaalisia eläimiä, jotka välttävät olemasta erillään muista.
Toinen keskeinen teema oli politiikan vaikutus sijoituspäätöksiin. Ritholtz antoi eläviä esimerkkejä omasta kokemuksestaan, kuten markkinoiden yllättävän hyvästä kehityksestä vaikka poliittiset ennusteet olivat synkkiä.
Hän muistelee, kuinka George W. Bushin hallitus ajoi läpi suuren veronalennuksen, ja vasemmisto ennusti taloudellista katastrofia, mutta markkinat lähes kaksinkertaistuivat seuraavien vuosien aikana. Toisaalta, kun Barack Obama valittiin presidentiksi finanssikriisin aikana, jotkut ennustivat Dow Jonesin romahduksen, mutta markkinat kolminkertaistuivat seuraavien vuosien aikana.
Ritholtz neuvoo sijoittajaa pitämään sijoittaminen loogisena ja järkevänä, eikä poliittisten tapahtumien aiheuttamien tunteiden pidä antaa ohjata sijoituspäätöksiä.
Ritholtz varoittaa myös liiallisesta kiinnittymisestä sijoituskohteiden arvostuksiin. Vaikka arvostukset ovat tärkeitä, liian jyrkkä toiminta niiden perusteella voi olla yhtä vaarallista kuin niiden sivuuttaminen. Maailma on hänen mukaansa täynnä harmaan sävyjä, ja sijoittajien, jotka etsivät mustavalkoisia vastauksia, on vaikea menestyä.
Ritholtz painottaa useaan kertaan nöyryyttä ja itseymmärrystä sijoittamisessa. Hän kehottaa kuulijoita olemaan varovaisia median pelottelua tai innostusta vahvistavien tarinoiden suhteen ja aina harkitsemaan laajempaa kontekstia otsikoiden ja tilastojen takana.
Hänen viestinsä oli selkeä: menestyksekäs sijoittaminen ei perustu tulevaisuuden ennustamiseen tai trendien seuraamiseen, vaan yleisten virheiden välttämiseen, jotka saavat useimmat sijoittajat kääntymään takaisin.
Lue myös tämä: Charlie Munger vältti sijoittamisen sudenkuopat ”käänteisen ajattelun” mielimallilla