Makrotalous

Neljä syytä miksi Draghin suunnitelma ei pelasta Eurooppaa

EKP:n keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi kertoi torstaina EKP:n aloittavat rajoittamattomat kriisimaiden bondien tukiostot, jotka kohdistuvat 1-3 vuoden velkapapereihin. Tukiostojen ehtona on, että kriisimaat hakeutuvat ensin euroalueen vakausmekanismien pariin.

Markkinoiden reaktio Euroopan keskuspankin bondiuutisiin oli odotetusti positiivinen. Espanjan ja Italian bondikorot laskivat perjantaina.

Mutta riittävätkö nämä toimenpiteet Euroopan pelastamiseksi? Businessweek esitti epäilyksensä bondiostosuunnitelman toimivuudesta. Businessweek listasi neljä ongelmaa, joita rajoittamaton kriisimaiden bondiostosuunnitelma ei ratkaise. Nämä ongelmat ovat:

  • Bondien tukiostot keskittyvät lyhytaikaisiin bondeihin, joten ohjelma laskee lyhyitä mutta ei pitkiä korkoja. Euroopan ongelma eivät kuitenkaan ole lyhyet korot vaan pitkät korot, joihin suurin osa asuntoluotoista ja yritysluotoista ovat sidottuja. Yhdysvalloissa keskuspankki FED on ostanut pitkäaikaisia bondeja, mutta EKP:lla ei ole vastaavaa suunnitelmaa.
  • Säästötoimenpiteet joita Espanjalta vaaditaan budjettivajeen leikkaamiseksi, vain pahentavat Espanjan tilannetta. Mitä enemmän Espanja leikkaa kuluja sitä pahemmaksi maan työttömyysongelma yltyy.
  • EKP:n toimet tekevät kansallisista hallituksista ja niiden pankeista enemmän riippuvaisia toisistaan vaikka EKP:n ja Euroopan unionin tavoitteena on vähentää tätä vaarallista riippuvuutta.
  • EKP ei pysty puuttumaan siihen ydinongelmaan, että euroalueen 17 maalla on kyllä valuuttaunioni mutta ei  pankki- ja finanssiunionia.

 

Lue alkuperäinen artikkeli ohesta:

http://www.businessweek.com/articles/2012-09-06/four-reasons-draghis-plan-alone-wont-save-europe#r=hpt-fs

[break]

[break]

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös