Makrotalous

Sampopankki suosii kotimaista

Uusimmassa sijoitusnäkemyksessään Sampopankki ei näe valon kajastusta Euroopan yllä. Elokuun raportissa ei vielä näy EKP:n uusin ilmoitus, jossa Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtaja Mario Draghi ilmoitti keskuspankin aloittavan rajoittamattomat kriisimaiden valtionobligaatioiden tukiostot.

Sampopankin sijoitusnäkemyksessä Eurooppa on siis alipainossa. Sampopankki painottaa raportissaan, että maailmantalouden kasvunäkymät ovat heikentyneet kesän aikana. Euroopan vaikeudet heijastuvat siten koko muun maailman talouskehitykseen. Maiden väliset erot ovat Euroopassa kuitenkin kasvaneet. Pohjoisen Euroopan maat, Saksa sekä Pohjoismaat erottuvat edukseen hieman positiivisilla kasvuodotuksilla Etelä-Euroopan maiden ajautuessa yhä syvempään taantumaan. Sampopankki odottaa Euroalueen kokonaisuudessaan BKT:n supistuvan tänä vuonna hienoisesti.

Myös Aasian kehittyvät taloudet joutuvat Sampopankin sijoitusnäkemyksessä alipainoon. Kehittyvän Aasian maissa kuten Kiinassa ja Intiassa talouskasvu on hidastunut, joskin se on edelleen absoluuttisesti mitattuna nopeaa. Kasvun hidastuminen on seurausta maailmantalouden kasvun yleisen hidastumisen lisäksi alueen maissa toteutetusta tietoisesta raha- ja finanssipolitiikan kiristämisestä.

Mutta miksi lähteä merta edemmäs kalaan? Sampopankki nostaa Pohjoismaat, Suomen mukaan lukien, ylipainoon sijoitusnäkemyksessään. Vaikka Pohjoismaiden talouskasvu hiipuu, on Pohjoismaiden ja Suomen taloustilanne on eurooppalaisittain vahva. Julkisen talouden ongelmat eivät ole Pohjoismaissa samaa luokkaa kuin monessa muussa Euroopan maassa. Euroopan ulkopuolinen talouskasvu tukee Pohjoismaiden vientivetoisten talouksien kasvua, ja euron valuuttakurssin heikentyminen suosii suomalaisia vientiyhtiöitä.

Pohjoismaiden lisäksi ylipainossa Sampopankin sijoituskatsauksessa on kehittyvä Itä-Eurooppa. Erityinen mielenkiinto kohdistuu Venäjään, jonka talous kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä 4,9 % ja maan talouden odotetaan kasvavan tänä vuonna 4-5 %.

[break][break]

Kommentoi
Ylös
>