Makrotalous

Euroopan keskuspankki puun ja kuoren välissä

EKP on ilmoittanut tukevansa euroalueen kriisimaita valtionlainojen osto-ohjelmilla vain jos ne sitoutuvat uudistuksiin. Italian vaalitulos kertoo maan uudistushalujen hiipumisesta. 

Syyskuussa 2012 EKP ilmoitti aloittavansa euromaiden joukkovelkakirjojen ostamisen jälkimarkkinoilta. EKP ostaa valtioiden joukkolainoja, jotta niiden korkealla kohonneet korot painuisivat matalammalle. EKP:n pääjohtajan Mario Draghin mukaan lainaostoille ei ole asetettu ylärajaa. OMT-ohjelman ehtona on, että kriisimaat sitoutuvat tukipakettien ehtoihin, eli tiukkoihin säästötalkoisiin.

Velkakirjojen osto-ohjelma OMT on EKP:n pääjohtajan Mario Draghin mukaan rauhoittanut markkinoiden jännitteitä.

Jotta EKP siis voisi toimillaan varmistaa, etteivät Italian valtionlainan korot pomppaa kestämättömälle tasolle, tulisi Italian sitoutua uudistuksiin. Nordea analyytikko Suvi Kosonen toteaa Italian äänestystuloksen vähentävän todennäköisyyttä, että merkittäviä uudistuksia aikaansaava hallitus saataisiin muodostettua. Toisaalta ilman hallitusta tukipyyntöä tuskin edes esitetään.

”Näin ollen EKP:n väliintulon todennäköisyys laskee, minkä pitäisi luoda nousupaineita Italian valtionlainojen korkoihin. Italian nousevat korot kasvattavat pankkiriskiä, sillä maan pankkisektorilla on huomattava määrä kotimaisia valtionlainoja. Nouseva pankkiriski kiristää rahahanoja ja kurittaa taloutta”, Kosonen toteaa Nordean raportissa.

Myös korkopolitiikassa alkavat tulla rajat vastaan. EKP ilmoitti odotetusti pitävänsä ohjauskoron ennallaan 0,75 prosentissa. Euroalueen heikentyvät taloustilanne luo paineita rahapolitiikan keventämiselle. Kuitenkin Draghi toisti tällä viikolla aiemminkin ilmoittamansa viestin, että talletuskoron lasku negatiiviseksi olisi askel tuntemattomille vesille.

EKP siis luultavasti tyytyy vain alentamaan ohjauskorkoa mikäli euroalueen taloustilanne heikkenee entisestään. Mutta ohjauskoron laskuvara ei ole enää merkittävä. Pohja on tulossa vastaan. Lisäksi lyhyet korot ovat jo laskeneet lähes alkuvuoden tasolle, mikä vähentää mahdollisesta koronlaskusta saatavaa hyötyä.

EKP:a on myös painostettu puuttumaan euroalueen uuteen ongelmaan, eli vahvistuneeseen euron valuuttakurssiin. EKP on pitäytynyt puuttumasta valuuttakurssipolitiikkaan. Draghi ilmoittikin, että valuutan arvo on linjassa pitkän aikavälin keskiarvon kanssa.

Paineet EKP:a kohtaan kuitenkin jatkuvat tulevaisuudessakin sillä euroalueen talouskasvunäkymät ovat heikentyneet ja euroalueen talous tulee EKP:n mukaan supistumaan tänä vuonna.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös