Makrotalous

Handelsbanken: Euroalueen korot alhaalla vuoteen 2018 asti

Euroopan keskuspankki laski ohjauskoron ennätyksellisen alhaiselle tasolle 0,5 prosenttiin. Kyse ei ole hetkellisestä toimenpiteestä, vaan korko tulee pysymään alhaalla puolen vuosikymmenen ajan, arvioi Handelsbanken toukokuun talousennusteessaan.

Euroopan keskuspankki EKP laski 2.5. tekemällään päätöksellä ohjauskorkoa prosenttiyksikön neljänneksellä eli 0,75 prosentista 0,5 prosenttiin.

EKP:n asettama ohjauskorko vaikuttaa kaikkiin luottolaitosten yrityksille ja kuluttajille myöntämien lainojen korkoihin, siis myös esimerkiksi asuntolainojen perusteena oleviin eripituisiin markkinakorkoihin, eli euribor-korkoihin.

Euroalueen työttömyys on Handelsbankenin mukaan ohjannut vahvasti EKP:n korkopäätöksiä euron alkuajoista lähtien. Siksi ohjauskoron nousu olisi siten todennäköistä vain, jos euroalueen työttömyysaste lähtisi laskuun.

Näin ei kuitenkaan näytä käyvän. Kun EKP huhtikuussa 2011 teki ensimmäisen (epäonnisen) koronnostonsa, euroalueen työttömyysaste oli 9,9 prosenttia ja konsensusennuste siitä kahden vuoden päähän oli 9,2 prosenttia, toteaa Handelsbanken.

Nyt työttömyysprosentti 17 maan euroalueella on kuitenkin kivunnut jo 12,1 prosenttiin.

”On todennäköistä, että työttömyysasteen tulee painua alle 10 prosentin ja ennusteiden alle 9 prosentin tason, ennen kuin EKP on valmis nostamaan ohjauskorkoaan”, Handelsbanken kirjoittaa.  Tästä johtuen pankki arvioi, että EKP:n seuraava koronnosto ajoittunee ennustejakson 2013–15 jälkeiseen aikaan tai jopa IMF:n vuoteen 2018 päättyvän ennustejakson jälkeiseen aikaan.

Ennusteen toteutuessa ohjauskorko siis pysyy 0,5 prosentissa puolen vuosikymmenen ajan, kertoo Handelsbanken.

Handelsbanken uskoo että työttömyysaste nousee vielä lähelle 12,5 prosentin tasoa. ”IMF on nostanut sittemmin vuosien 2013 ja 2014 työttömyysaste-ennusteen 12,3 prosenttiin. Vieläkin merkittävämpää on kuitenkin, että se on nostanut vuoden 2016 ennusteen 11,4 prosenttiin ja vuoden 2017 ennusteen 10,9 prosenttiin”, Handelsbanken kirjoittaa talousennusteessaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös