Markkinakommentit

Osakkeiden nousumarkkinat ruokkivat itse itseään

Sijoittajat työntävät yhä lisää varojaan jo ennestään kovia tuottoja tehneisiin kehittyneiden maiden rahastoihin – erityisesti USA:n rahastoihin. Amerikkainen sijoitussivusto Street Authority kysyy, tekevätkö sijoittajat nyt samat virheet kuin vuoden 2000 teknologiakuplassa.

Kehittyneiden maiden, erityisesti USA:n osakekurssit ovat olleet kovassa nousussa viime kuukausina. USA:n S&P-osakeindeksi on noussut viimeisten 20 kuukauden aikana peräti 46 prosenttia. Härkämarkkina on ollut hurja, sillä normaalisti sijoittajat voivat odottaa tällaista nousupyrähdystä 6 – 7 vuoden ajanjaksolla, huomauttaa Street Authority.

Uusia sijoittajia härkämarkkinoille

Yhä uusia sijoittajia on hyppäämässä härkävankkureihin. Huolimatta osakemarkkinoiden nopeasta noususta, myöhäisheränneet sijoittajat työntävät yhä varojaan niihin rahastoihin, jotka ovat jo tarjonneet kovia tuottoja. Vastaavasti varoja kotiutetaan heikosti menestyneistä rahastoista.

Street Authority viittaa rahastoyhtiö Blackrockin tekemään selvitykseen, jonka mukaan alhaisesta osakekurssien volatiliteetista hyötyvät indeksiosuusrahastot eli ETF:t ovat houkutelleet yli 5 miljardia dollaria uutta pääomaa tänä vuonna. Tästä yksi-kolmasosa on tullut pelkästään huhtikuussa.

Myös markkinoiden odotettua volatiliteettia seuraava VIX-indeksi on vajonnut ennätyksellisen alhaalle. VIX-indeksi arvo on tällä hetkellä vaivaiset 13, kun vuoden 2008 lopulla indeksi oli yli 80 pisteessä. Vertailun vuoksi: nousukauden lopussa vuonna 2007 VIX-indeksi kävi ennätyksellisen alhaalla 10,5 pisteessä.

Spekulaatio voittaa kurinalaisen sijoittamisen

Pääomat virtaavat siis jo ennestään nousseisiin rahastoihin ja samalla sijoittajat odottavat osakemarkkinoiden volatiliteetin pysyvän alhaalla.

Mikä tässä on siis ongelma?

Street Authorityn mukaan nämä havainnot viittaavat siihen, että spekulointi on ottamassa yliotetta hallitusta riskinotosta. Osakemarkkinoilla ollaan siis rakentamassa kuplaa, jossa sijoittajat odottavat lisää kasvavia tuottoja vain siksi että niin on tapahtunut viime kuukausina tähänkin mennessä.

Street Authority ihmettelee myös, varsin aiheellisesti, miksi sijoittajat syrjivät kehittyvien maiden osakemarkkinoita. Esimerkiksi iShares Emerging Markets –osakeindeksin markkina-arvo on laskenut tänä vuonna 2 prosenttia.

Blackrockin mukaan sijoittajat ovat vähentäneet pääomiaan kehittyvien talouksien markkinoilta 5,4 miljardin dollarin edestä kuluvana vuonna. Samalla kehittyvien maiden osakeindeksien keskimääräinen arvostustaso on laskenut alle historiallisen keskiarvon. Rullaava 12 kuukauden P/E-kerroin iShares-rahastoyhtiön kehittyvien maiden ETF:ssä on laskenut tasolle 11. Tämä on selvästi alle USA:n S&P-indeksin P/E-kertoimen, mikä on tällä hetkellä noin 15.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös