Makrotalous

Suomen ulkomaankaupan ongelmat pahenevat

Tullin tuoreet ulkomaankaupan tilastot paljastavat kaksi karua viestiä – vienti romahti ja kauppatase oli edelleen alijäämäinen.

Suomi on pienenä avotaloutena hyvin riippuvainen vahvasta vientisektorista. Viennin muutokset ovat aina heijastuneet myös kotimarkkinoille, koska vientisektorin osuus koko maan bruttokansantuotteesta on hyvin suuri.

Tilastokeskus kertoi vastikään kokonaistuotannon laskun kiihtymisestä. Nyt Suomen talouden ongelmista kertovat myös Tullin vientitilastot.

Suomen viennin arvo pieneni maaliskuussa Tullin ennakkotilaston mukaan 13 prosenttia ja tuonnin arvo 11 prosenttia. Viennin arvo jäi hieman yli 4,6 miljardiin euroon ja tuonnin arvo vajaaseen 4,9 miljardiin euroon.

Tosin suuret muutokset johtuivat osaksi siitä, että vertailuvuoden 2012 maaliskuun viennin ja tuonnin arvot olivat keskimääräistä kuukausiarvoa suurempia, kertoo Tulli tiedotteessaan.

Kauppatase oli edelleen alijäämäinen eli tuonti ylitti viennin arvon. Maaliskuun kauppatase oli 225 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-maaliskuussa vajetta kertyi 740 miljoonaa euroa.  Tullin mukaan viime vuoden maaliskuussa alijäämä jäi 180 miljoonaan euroon, mutta tammi-maaliskuussa vajetta kertyi viime vuonna yli 1,1 miljardia euroa.

Vientiä painoi Tullin mukaan alaspäin erityisesti sähköteknisen teollisuuden viennin väheneminen. Myös koneiden ja laitteiden sekä raudan ja teräksen viennin arvo supistui. Öljytuotteiden viennin arvo puolestaan nousi viimevuotista suuremmaksi.

Viennin romahduksen taustalla kummittelee eurokriisi. Vienti EU-maihin supistui nimittäin maaliskuussa hieman enemmän kuin vienti EU:n ulkopuolelle.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös