Osakeanalyysit

Nordea: “Fortumin tulos ei niin paha kuin miltä näyttää”

Lähde: Fortum Oyj.

Lähde: Fortum Oyj.

Nordea arvioi että Fortumin reilusti odotettua heikompi kolmannen vuosineljänneksen tulos selittyy tekijöillä, jotka eivät ole kovin huolestuttavia. Handelsbanken näkee kuitenkin Fortumin osavuosikatsausta huomattavasti synkemmässä valossa.

Fortumin vertailukelpoinen kolmannen vuosineljänneksen liikevoitto jäi vain 166 miljoonaan euroon ja reippaasti analyytikoiden konsensusennusteita alhaisemmaksi. Heikoin lenkki oli Power-yksikkö, jonka volyymit jäivät selvästi odotuksista. Myös Venäjän investointien lykkääntyminen johti siihen, että yhtiö joutui jälleen odottelemaan kapasiteettimaksujen kasvua.

Sijoittajat rankaisivat  Fortumin osaketta rajulla kurssilaskulla. Nordean mielestä Fortumin tulosromahdus ei kuitenkaan ole niin vakavaa kuin mitä se äkkiseltään näyttää.

Tulosromahdus on Nordean mukaan osittain väliaikaista.

“Suurin syy odotettua heikompaan tulokseen löytyy vesivoimatuotannosta, joka on kärsinyt poikkeuksellisen matalista vesivarannoista. Vesivarannot tasoittuvat perinteisesti ajan myötä, joten tältä osin tulospudotuksen voisi tulkita väliaikaiseksi”, Nordea toteaa aamukatsauksessaan.

Nordea myöntää, että Venäjällä kapasiteettimaksujen lykkääntyminen on pettymys, mutta kyseessä on vain maksujen siirtyminen noin vuosineljänneksellä eteenpäin.

“Fortumin kommentti 500 miljoonan euron tulostason haastavuudesta Venäjällä voi pelästyttää joitakin sijoittajia, mutta Nordean ennusteissa kyseiseen 500 miljoonan euron tulostasoon ei ole uskottukaan, vaan odotukset ovat vajaassa 400 miljoonassa eurossa”.

Handelsbanken ei suhtaudu Venäjän tilanteeseen yhtä optimistisesti. Pankki kertoo aamukatsauksessaan, että Fortumin Venäjään liittyvät kommentit olivat negatiivisia. Paitsi että Venäjä on viivästyttänyt Fortumin kahden uuden yksikön valmistumista, aikoo Venäjä myös laskea maakaasun hinnankorotuksia. Tämä vaikeuttaa Fortumin liikevoittotavoitteen saavuttamista.

Sekä Nordea että Handelsbanken pitävät Fortumin sähkön hinnan suojauksia onnistuneina

“Yhtiö on onnistunut suojaamaan tulevien vuosien sähkönmyyntiä odotettua parempaan hintaan, mikä tarkoittaa, että seuraavien vuosien tulosennusteisiin ei kohdistu uusia laskupaineita, ainakaan voimantuotannon suhteen”, Nordea toteaa.

Lisäksi Fortumin jakeluverkkojen myyntiprosessi on edennyt suunnitelmien mukaan, ja onnistuessaan se tuo Nordean mukaan Fortumille lisäarvoa.

Kommentoi
Ylös
>