Valuuttakurssit

Sijoittajat luottavat yhä dollariin

dollariYhdysvaltojen kahden pääpuolueen kinastelu velkakaton nostosta ajoi maailman suurimman talouden lähelle katastrofia. Mikään ei näytä kuitenkaan horjuttavan dollarin vankkumatonta asemaa maailman reservivaluuttana.

Dollari on viime aikoina heikentynyt suhteessa euroon. Mitään dramaattista dollarin arvon heikentymistä suhteessa muihin päävaluuttoihin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Ei edes tilanteessa, jossa Yhdysvaltojen liittovaltio oli lähellä ajautua tekniseen konkurssiin.

Miksi sijoittajat luottavat edelleen dollariin?

CNNMoney-lehden vastaus on yksinkertainen. Markkinoilla ei ole muuta vaihtoehtoa.

“Ei ole olemassa muuta reservivaluuttaa”, sanoo Jason DeSana Trennert, Strategas-yhtiön pääsijoitusstrategi CNNMoney-lehdelle. Trennartin mielestä sijoittajat ovat kyllä turhautuneita USA:n poliittiseen peliin joka ajoi maan lähelle konkurssia. Mutta tällä hetkellä ei dollarille löydy vaihtoehtoa.

Kiina on toista mieltä. Maa on suurin Yhdysvaltojen velkakirjojen omistaja maailmassa – eli siis suurin USA:n velkojen rahoittaja. Kiina on ymmärrettävästi huolissaan USA:n velkakattokiistelystä ja siksi se haluaisi löytää vaihtoehtoja dollarille.

Mutta tällä hetkellä Kiina ei voi tarjota vaihtoehtoja. Sen oma valuutta juan ei ole vaihtoehto dollarille.

“Kiina voi kovistella, mutta maa ei ole valmis vapauttamaan valuuttakauppaa. Se saattaisi synnyttää riskin, että maa ei pysty pitämään yllä kontrollia, koska Kiinan talousjärjestelmä ei ole tarpeeksi kehittynyt”, sanoo George Goncalves, Nomura-yhtiön valuuttastrategi.

FX Solutionsin johtaja Jussi Hahtela pohtii Nordean aamukatsauksessa dollarin asemaa reservivaluuttana. Hahtelan mukaan dollarin asema ei horjuisi edes tilanteessa, jossa Yhdysvallat ei pystyisi huolehtimaan veloistaan.

”Uskottavia vaihtoehtoja ei yksinkertaisesti ole. Sitä paitsi taalaan reservejään sijoittaneet ovat tavallaan itsensä panttivankeja. Jos taalareservejä aletaan myydä siinä mittakaavassa, että taala heikkenee, pienenee jäljelle jäävien taalareservien arvo eli turskaa tulee.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös