Makrotalous

Kauppatase yhä alijäämäinen

Suomen kauppatase oli Tullin ennakkotilastojen mukaan viime vuonna yhä alijäämäinen. Tosin alijäämä pieneni jonkin edellisvuoteen verrattuna.

Kauppatase jäi Tullin ennakkotietojen mukaan 2,2 miljardia euroa alijäämäiseksi vuonna 2013. Vuonna 2012 vajetta kertyi 2,6 miljardia euroa. Kauppatase on ollut alijäämäinen vuodesta 2011 lähtien.

Kauppataseen alijäämäisyys on Suomelle uusi ja poikkeuksellinen tilanne, sillä vuosien 1990 – 2010 välisenä aikana kauppatase on aina ollut ylijäämäinen.

Tullin mukaan alijäämä EU-maiden kanssa käydyssä kaupassa oli hieman yli kaksi miljardia euroa ja muiden kuin EU-maiden välisessä ulkokaupassa 195 miljoonaa euroa vuonna 2013. Vuotta aiemmin EU:n ulkopuolisen ulkokaupan alijäämä oli 1,4 miljardia euroa ja EU-kaupan 1,2 miljardia euroa.

Suomen tavaraviennin arvo laski vuonna 2013 Tullin ennakkotietojen mukaan kaksi prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Vienti oli arvoltaan lähes 55,9 miljardia euroa. Tuonnin arvo väheni myös kaksi prosenttia ja jäi 58,1 miljardiin euroon.

Tärkein syy viennin laskulle on Koneiden, laitteiden ja kulkuneuvojen sekä sähkö- ja elektroniikkatuotteiden viennin lasku. Kemianteollisuuden vienti oli sen sijaan kasvussa vuonna 2013.

Viennissä on kuitenkin havaittavissa orastavaa optimismia. Loppuvuodesta 2013 vienti EU-maihin nimittäin nousi selvästi alkuvuoteen verrattuna. Vienti euroalueelle nousi hieman enemmän kuin vienti koko EU-alueelle viime vuonna

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös