Markkinakommentit

Kehittyvien markkinoiden myyntiaalto liioittelua

Kehittyvien markkinoiden osakeindeksien raju lasku johtuu sijoittajien ylireagoinnista, väittää sveitsiläispankki UBS:n toimitusjohtaja.

Kansainväliset sijoittajat vetivät kehittyviltä markkinoilta pääomia 6,3 miljardia dollaria tammikuun viimeisellä viikolla, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Pääomien pako on suurin sitten elokuun 2011.

Kehittyvien markkinoiden pääomapako veti MSCI Emerging Markets –osakeideksin arvostustason ennätyksellisen alas, keskimääräinen P/E-kerroin tippui tasolle 11x. Se on peräti 40 prosenttia kehittyneiden talouksien osakeindeksejä alhaisempi arvostustaso. Arvostuskertoimien ero kehittyvien ja kehittyneiden maiden välillä on suurin sitten lokakuun 2008.

Pääomapako on laskenut myös usean kehittyvän talouden valuuttakursseja. Esimerkiksi Turkin liira ja Etelä-Afrikan randi ovat menettäneet ulkoisesta arvostaan suhteessa dollariin jo yli 5 prosenttia tänä vuonna.

UBS:n toimitusjohtajan Sergio Ermottin mielestä sijoittajat ovat ylireagoineet. ”Lyhyellä tähtäimellä se näyttää hieman liioitellulta”, Ermotti sanoo Bloombergille.

Kehittyvien markkinoiden osakkeiden ja velkakirjojen markkina-arvojen lasku on johtunut Kiinan hiipuvasta kasvusta, Yhdysvaltojen kiristyvästä rahapolitiikasta ja eräiden kehittyvien maiden valuutan arvoon liittyvästä epävarmuudesta.

Joidenkin sijoitusstrategien mielestä kehittyvien maiden kurssilasku saattaa vielä jatkua edelleen. Esimerkiksi jättipankit Citigroup ja Goldman Sachs epäilevät, että kehittyvien maiden reaalikorot ovat edelleen liian alhaisia kehittyneisiin maihin verrattuna. Tästä johtuen kehittyvien maiden valuuttoihin saattaa kohdistua vielä lisää laskupaineita.

Ermotti huomauttaa kuitenkin, että kehittyviä talouksia ei tule käsitellä yhtenä kokonaisuutena. Kehittyvissä maissa on eroja.

”Selvästikään kaikilla kehittyvien markkinoiden talouksilla ei ole samanlaiset eteenpäin menemisen edellytykset”, Ermotti sanoo. ”Meidän on siis kiinnitettävä huomioita jokaisen talouden dynamiikkaan erikseen, ennen kuin teemme lopullisia johtopäätöksiä siitä, kuinka sijoitamme asiakkaittemme varoja”.

Kommentoi
Ylös
>