Markkinakommentit

Front ennustaa: Rahoitusmarkkinoiden hintakupla ja raju korjausliike

osakekupla-hintakupla-kriisi-012015

Poikkeuksellisen kevyt rahapolitiikka on lisännyt riskiä rahoitusmarkkinoiden ajautumisesta epätasapainoon, arvioi sijoituspalvelutalo Front Capital.

Finanssikriisin jälkeen keskuspankkien keveä rahapolitiikka on merkinnyt ennätysalhaista korkotasoa, Front toteaa talven sijoitusstrategia -katsauksessaan. Keveä rahapolitiikka on tukenut yksityisen sektorin säästämisen laskua ja siten luonut perustan pitkäaikaiselle nousulle osakemarkkinoilla.

“Vaikka säästäminen on laskenut tuntuvasti vuoden 2009 huipustaan, vielä ei olla kriittisen alhaisella tasolla kuten vuosituhannen vaihteessa 2000 teknokuplan aikana tai ennen Finanssikriisin alkua 2006”, Front jatkaa.

Osakekurssit ovat kuitenkin jo nousseet huomattavan korkealle tasolle – varsinkin Yhdysvalloissa.

Ylikuumenemisen oivaltaminen on kuitenkin haastavaa hommaa: “Syystä tai toisesta rahoitusmarkkinoilla toimivien ammattilaisten on aina ollut vaikea analysoida ja havaita osakemarkkinoiden hintakuplia. Nk. teknokuplan aikana 2000-luvun alussa ja ennen Finanssikriisiä 2007 markkinoilla ei nähty tilanteen vaarallisuutta, vaan kesti pitkään ennen kuin perusteet pitempiaikaiselle kurssilaskulle hyväksyttiin”, Front toteaa.

Nykyhetki muistuttaa Frontin mukaan tietyiltä osin teknokuplaa ja finanssikriisiä. “Aivan samalla tavalla tällä hetkellä rahoitusmarkkinoiden rauhoittuminen ja vahvat osakemarkkinatuotot ovat lisänneet sijoittajien luottamusta positiiviseen kehitykseen ja sen jatkumiseen. ”

Tällä kertaa kuplan syynä ovat Finanssikriisi ja Eurokriisi, ja finanssikriisistä seurannut poikkeuksellisen keveä rahapolitiikka, sijoituspalvelutalo arvioi.

“Keskuspankkien paineet reaalitalouden (kasvu jatyöllisyys) tukemiseksi ovat niin suuret, että riski rahoitusmarkkinoiden ajautumisestaepätasapainoon on merkittävä.”

Frontin ennuste on karu: EKP:n likviditeettiohjelma varmistaa, että OECD-maiden rahoitusmarkkinat ajautuvat epätasapainoon ja korjausliike tulee aikanaan rajuna. “Yksityinen (netto)säästäminen tulee edelleen vähenemään tänä ja ensi vuonna kohti tasoa, joka ruokkii pörssikurssien nousua kestämättömälle tasolle.”

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös