Markkinakommentit

Tämä maa hyötyy öljyn hinnan laskusta

Intian osakemarkkinat nousivat rajusti viime vuonna. Öljyn hinnan romahdus saattaa siivittää nousulle vielä jatkoa.

Raakaöljyn hinta (Pohjanmeren Brent-viitelaatu) on laskenut hurjasti syksystä lähtien. Vielä elokuun lopussa hinta oli yli 100 dollaria barrelilta. Tällä hetkellä – hieman yli neljä kuukautta myöhemmin – hinta on laskenut vaivaiseen 52 dollariin.

öljyn hinta

Kansainvälinen energiajärjestö EIA ennustaa raakaöljyn ylitarjonnan ja heikon kysynnän takia keskimääräiseksi hinnaksi ensi vuonna 68 dollaria barrelia kohti, olettaen ettei OPEC leikkaa tuotantoa.

Öljyn hinnanlasku hyväksi Intian taloudelle

FIM:n rahastonhoitaja Taina Eräjuuri kertoo FIM:n matkakommenttiraportissaan Intian hyötyneen alhaisista raaka-ainehinnoista. Eräjuuren mukaan Intia tuo raakaöljyä noin 80 % sen kotimaisesta kulutuksesta.

Intian vaihtotaseen vajeen ennustetaan pienentyvän viime vuoden 1,7 prosentista tänä tilivuonna 1,6 prosenttiin bruttokansantuotteesta ja ensi tilivuonna 1,3 prosenttiin.

Öljyn hinnalla on suuri vaikutus Intian vaihtotaseeseen. ”Citigroup on arvioinut, että noin 10 dollarin hinnanlasku barrelia kohti raakaöljyn hinnassa vähentää Intian vaihtotaseen vajetta 0,3 % bruttokansantuotteesta”, Eräjuuri toteaa.

Alhaisella öljyn hinnalla on positiivinen vaikutus myös Intian talouden kasvuun ja yksityiseen kulutukseen. Eräjuuren mukaan Intian bruttokansantuotteen ennustetaan kasvavan tänä tilivuonna 5,5 prosenttia (viime tilivuonna 4,7 prosenttia) ja ensi tilivuonna 5,8 prosenttia.

Intian akilleen kantapää on tähän asti ollut hintojen raju nousu. Nyt inflaatio on kuitenkin taittumassa. Eräjuuren mukaan maan inflaatio laski lokakuun 5,52 prosentista 4,38 prosenttiin marraskuussa.

Osakemarkkinat porskuttavat

Intian Nifty-indeksi on noussut vuoden 2014 aikana yli 32 prosenttia. Eräjuuren mukaan nousu saattaa vielä jatkua.

Intian osakemarkkinoiden ennakoidaan nousevan vielä vuonna 2015, koska yritysten tulosten (Sensex 30 -indeksi) ennustetaan kasvavan noin 18 % ensi vuonna (huhtikuu 2015–maaliskuu 2016), Eräjuuri toteaa. Lisäksi keskuspankin odotetaan leikkaavan ohjauskorkoa 0,50–0,75 prosenttiyksiköllä ensi vuoden aikana ja nykyisen hallituksen odotetaan saavan läpi parlamentissa talouden uudistuksia.

FIM Ylipainottaa FIM India -salkussaan yksityisiä pankkeja ja autoyhtiöitä, jotka hyötyvät korkojen laskusta ja alhaisesta raakaöljyn hinnasta.

Nifty-Intia-012015

Kommentoi
Ylös
>