Indikaattorit

EK: Yritysten luottamus yhä alamaissa

Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreet luottamusindikaattorit osoittavat pahenevia ongelmia erityisesti rakentamisessa.

Teollisuusyritysten luottamusindikaattori koheni hivenen tammikuussa, mutta suhdannetilanne on silti selvästi pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella, EK toteaa tiedotteessaaan.

Kuitenkin teollisuuden tuotanto näyttäisi olevan kasvamassa loivasti lähikuukausina. Tilauskanta on kuitenkin EK:n mukaan normaalia pienempi, vaikka se on vahvistunut hieman syksyn ja alkutalven aikana.

Teollisuuden luottamusindikaattorin saldoluku oli tammikuun kyselyssä -7, kun se oli kuukautta aiemmin -9. Pitkän ajan keskiarvo on +1.

Teollisuusyritysten luottamusindikaattorit. Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto

Teollisuusyritysten luottamusindikaattorit. Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto

Rakennusyritysten luottamus notkahti uudelleen edelliskuun nousun jälkeen. Rakentamisessa luottamusindikaattori vajosi -28 pisteeseen, kun se oli joulukuussa -17. Tilauskanta on tuntuvasti alle normaalitason. Myös henkilöstön ennustetaan vähenevän, kun tilannetta tarkastellaan kausitasoitetuilla luvuilla.

Palveluyritysten suhdannetilanne pysyi tammikuussa lähes ennallaan. Indikaattorin lukema on -3, mikä on selvästi alle tavanomaisen.

Myös vähittäiskaupan luottamus on erittäin heikkoa, vaikka indikaattori toipuikin hieman edelliskuun pohjalukemasta. Vähittäiskaupan indikaattori on nyt -20, kun pitkä aikavälin keskiarvo on -1. Myynnin määrä laski edelleen yleisesti.

Suomen teollisuuden luottamus oli joulukuussa tehdyssä EU-vertailussa selvästi keskiarvoa heikompi. Luottamusindikaattori oli vahvin Isossa-Britanniassa, Unkarissa ja Ruotsissa, heikoin Tanskassa ja Luxemburgissa.

Kommentoi
Ylös
>