Asunnot ja kiinteistöt

Keskusta vs. lähiö -tarkastelua tilastojen valossa

Tutkimme Tilastokeskuksen luvuista alueellisia eroja kaupungeittain sekä hintojen että vuokrien kehityksen osalta. Luvut ovat erittäin mielenkiintoisia.

Vuosina 2010 – 2015 yksiöiden hinnat kehittyivät lähiöissä keskustaa heikommin lähes kaikissa Suomen suurimmissa kaupungeissa. Lahti oli 14 suurimman kaupungin listalla ainoa poikkeus.

Erot hinnoissa ovat suuret. Tarkastelussa oli 21 kaupunkia ja yhteensä 40 eri aluetta. Ero parhaiten ja heikoiten menestyneen, eli Helsingin 2-alueen ja Kotkan 2-alueen välillä oli peräti 34 prosenttia.

Tilastokeskus jakaa kaupungit alueisiin siten, että esimerkiksi Helsinki jakautuu neljään alueeseen jossa ykköseen kuuluu ydinkeskustan lisäksi mm. Punavuori, Eira, Katajanokka ja Ruoholahti. Kakkosalueeseen rajoittuu Munkkiniemestä Pakilan kautta Tammisaloon asti. Kuten kuvasta näkyy, osa kaupungeista jakautuu kolmeen alueeseen ja pienemmät vain kahteen tai yhteen.

Hinnat ovat inflaatiokorjattuja. Jos haluaisi katsoa nimellishintoja, tulisi alla näkyviin hintoihin lisätä noin yhdeksän prosenttiyksikköä.

2016_5_yksiot_hinnat.jpg

Vuokrissa vastaavaa keskustailmiötä ei ole. Vuokrat ovat nousseet itse asiassa kaupunkien reunamilla enemmän kuin keskustassa kymmenessä kaupungissa neljästätoista.

2016_5_yksiot_vuokrat.jpg

Vaikka vuokratuotot tunnetusti ovat erittäin hyviä pienillä paikkakunnilla hintagraafi osoittaa, että kannattaa etsiä komboa, jossa sekä vuokratuotto että arvonnousupotentiaali toteutuisi vähintääkin kohtalaisesti. Holdarille arvonmuutos ei toki realisoidu vasta kuin myytäessä, mutta jos haluaa hyödyntää vakuuksien arvonnousua uusien asuntojen ostossa, se ei Kouvolan kaltaisella taaksepäin menevällä paikkakunnalla onnistu.

Joonas Orava, Olli Turunen
Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Kommentoi
Ylös
>