Indikaattorit

Sijoittajien pelkokertoimet poikkeuksellisen alhaalla

laskuvarjo-laskuvarjohyppääjä-pelkokerroin-VIX-082016
Sijoittajien tunnelmat ovat nyt poikkeuksellisen korkealla. Näin voidaan päätellä markkinoiden epävarmuutta kuvaavien pelkokertoimien perusteella.

Markkinoiden riskitasoa mittaava VIX -indeksi on laskenut hyvin alas. VIX -indeksin pisteluku noteerattiin perjantaina tasolle 14,68. Tätä alempana indeksin arvo kävi viimeksi kesäkuussa 2014.

Sijoittajien pelkokertoimeksikin kutsuttu VIX-indeksi lasketaan Chicagon johdannaispörssin optioiden hintatason perusteella, ja se mittaa osakemarkkinoiden käsitystä siitä, miten paljon osakkeiden hinnat vaihtelevat. VIX indeksin lasku merkitsee, että sijoittajat odottavat pörssin volatiliteetin laskevan ja nousu merkitsee odotuksien volatiliteetista kasvavan. Yleensä osakkeet nousevat silloin, kun VIX indeksi laskee.

VIX-indeksi-pelkokerroin-082016

Myös toinen markkinoiden pelkokerroin, CNN Money -lehden Fear & Greed -indeksi kertoo markkinoiden ja sijoittajien optimismista.

Fear & Greed -indeksin pisteluku on nyt 77, mikä CNN Money -lehden luokittelussa on ”Extreme Greed”.  Viimeksi indeksin arvo oli yhtä korkealla alkuvuodesta 2015. Indeksin pisteluku on noussut hurjasti kuluvan vuoden aikana.

Mikä selittää sijoittajien näinkin vahvan optimismin?

Sijoituspalveluyhtiö eQ:n mukaan markkinoiden tunnelmaa ylläpitää Brexitin odotettua pienempi vaikutus euroalueen luottamuslukuihin sekä Italian pankkiongelmien ennakoitua vähäisempi huomio.

”Myös toisen vuosineljänneksen pelättyä paremmin edennyt tuloskausi on tukenut markkinoita. Uhkakuvien ja selkeiden teemojen puuttuessa öljynhinta nostetaan tyypillisesti esiin. Näin on käynyt myös viime viikkojen aikana, jolloin öljyn hinnan hetkellinen lasku on aiheuttanut orastavaa huolta USA:n energiasektorille herkkien High Yield -lainojen näkymistä”, eQ toteaa viikkokatsauksessaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös