Sijoitusuutiset

Donald Trump nousemassa USA:n presidentiksi – osakefutuurit sukeltavat

Finanssimarkkinoiden reaktio yllätystulokseen on raju.

Kuva: Gage Skidmore

Kuva: Gage Skidmore

Finanssimarkkinoiden reaktio yllätystulokseen on raju.

Kiinteistömoguli Donald Trump näyttää nousevan Yhdysvaltojen uudeksi presidentiksi. Trump on voittamassa tärkeät vaa-ankieliosavaltiot, esimerkiksi Floridan.

Aamulla klo 7.00 suuret amerikkalaiset tv-yhtiöt eivät ole vielä julkistaneet voittajaa, koska äänestys on vielä tärkeissä osavaltioissa kesken.

Osakemarkkinat ovat reagoineet vaalitulokseen rajusti.

USA:n keskeiset osakefutuurit laskivat rajusti. Dow Jones -futuuri-indeksi on 4,3 prosentin laskussa, S&P 500 -indeksi rojahti 5,0 prosenttia ja teknologiaindeksi Nasdaq sukelsi peräti 5,0 prosenttia.

Kauko-Idässä pörssit ovat jo avautuneet ja Japanin Nikkei-indeksi laski yli 5,3 prosenttia.

Myös valuuttamarkkinoilla liikkeet ovat olleet suuria. Euro vahvistui suhteessa dollarin 2,5 prosenttia. USA:n 10 vuoden valtionlaina laski peräti 13 prosenttia ja korko laski 1,72 prosenttia.

Finanssimarkkinoille vaalitulos on siis shokki. Tuloslaskentaa läpi yön seurannut Aktia Varainhoidon salkunhoitaja Andreas Bergman toteaa Kauppalehdelle seuraavasti:

”Lukuisten asioiden piti mennä oikein, jotta Trump vastoin odotuksia voittaisi vaalit, ja niin ne ovat nyt menneetkin. Markkinareaktiot ovat olleet sen mukaisia”, Bergman kommentoi.

Vaalitulos saattaa muuttaa myös näkemyksiä tulevien korkojen kehityksestä. Todennäköisyys että Fed nostaisi korkoa joulukuussa, laski 50 prosenttiin.

Nordean pääekonomistin Aki Kangasharju arvioi Taloussanomille, että dramaattisempiakin liikkeitä olisi voitu nähdä.

Suurempia heilahteluja on hyvin todennäköisesti tulossa, Kangasharju ennustaa.”Kyllä tässä on vahvat Brexit-fiilikset. Tälläkin kertaa tuloksen piti etukäteen olla selvä, mutta toisin saattaa jälleen käydä.”

2 kommenttia
  • Meksikon peson kurssi romahtanut peräti yli 14% suhteessa euroon.

  • Trump on pitänyt puheensa joka on tulkittu maltilliseksi. Kurssilasku vaimentunut. S&P 500 -futuuri -2,7% klo 10.46.

  • Ylös
    >