Sijoitusideat

Pieni piiri hyötyy ikärakenteen muutoksesta

Väestön ikärakenteen muutos on sekä haaste että mahdollisuus. Tässä artikkelissa käydään läpi ikärakenteen muutoksen tuomia mahdollisuuksia.

-KAUPALLINEN YHTEISTYÖ –

Väestön ikärakenteen muutos on sekä haaste että mahdollisuus. Tässä artikkelissa käydään esimerkin kautta läpi minkälaisia mahdollisuuksia ikärakenteen muutos tuo tullessaan.

Sotien jälkeiset suuret ikäluokat alkavat ikääntyä. Yli 75-vuotiaat ovat viidessä vuodessa nousemassa isoimmaksi ryhmäksi.

PIeni Piiri, ikärakenteen muutos, megatrendit, osakesijoittaminen

Samalla väestön kasvu kääntyy laskuun.  Elatussuhde kuvaa sitä kuinka monta työelämän ulkopuolista on työssäkäyvää kohti. Alla olevasta kuvasta nähdään, että entistä pienempi työikäinen väestö joutuu hoitamaan entistä suurempaa ikääntyneiden ryhmää.

Pieni Piiri, ikärakenteen muutos, sote uudistus, sijoittaminen

Väestön ikääntyminen luo rahoituspaineita terveydenhuollolle. Etenkin kotiin annettavan pitkäaikaishoidon määrä on kasvussa. Samaan aikaan, kun hoidettavien määrä lisääntyy, haetaan sote-uudistuksella peräti 3 miljardin euron säästöjä. On siis selvää, että on olemassa selkeä paine terveydenhuollon tehostamiseksi. Yhteiskunnalle on sitä edullisempaa, mitä kauemmin vanhukset voivat pysyä kotona. Kaikki toimet, jotka mahdollistavat pidemmän kotonaoloajan ovat siis tervetulleita.

sote uudistus, terveydenhuolto, sijoittaminen, pieni piiri, väestön ikärakenne, väestön ikärakenteen muutos

Pieni piiri auttaa mummoja

Pieni piiri on yritys, joka on kehittänyt mummojen kuvapuhelimen. Kyseessä on erityisesti ikääntyneille suunniteltu helppokäyttöinen sovellus, jota käytetään tablet-tietokoneella. Helppokäyttöisestä sovelluksesta löytyvät nykyisin mm. kuvien jakaminen sekä videopuhelut, joka mahdollistaa kasvokkaisen kommunikoinnin vertaisten ja perheenjäsenten kanssa. Käyttöliittymäparannusten vuoksi jopa muistisairaat, joille matkapuhelimen käyttö on liian haastavaa, kykenevät käyttämään Pienen piirin kuvapuhelinta.

Palvelu on voittanut muun muassa ”Best Mobile Service for Elderly People in Finland 2014”-kilpailun, sekä esiintynyt televisiosta tutuksi tulleessa Leijonan luolassa. Lisäksi yritys on päässyt sekä TEKES:in, että ELY- keskusten seulasta läpi ja saanut näiltä positiivisia rahoituspäätöksiä.

Ohjelman asentamisen ja päivittämisen voisi luulla koituvat haasteeksi, mutta tuotteen saa tilattua Soneralta valmiiksi asennettuna suoraan kotiinsa. Lisäksi päivittäminen ja asetusten muuttaminen onnistuu etänä. Näin sukulainen voi hoitaa mummon tabletin kuntoon suoraan omalta kotikoneeltaan.

Yksinäisyys on liikapainoa tai tupakointia merkittävämpi riskitekijä, ja Pienen piirin missiona onkin tarjota työkaluja yksinäisyyden vähentämiseksi.

Pienen piirin potentiaali terveydenhuollossa

Mummoille suunnatun kuvapuhelimen merkitys ei lopu yksityispuheluihin, vaan sitä voidaan käyttää myös terveydenhuollossa. Osa kotihoidon tarkistuskäynneistä voidaan korvata kuvapuheluilla. Tämä mahdollistaa asiakkaan näkemisen ja tilanteen arvioinnin käymättä fyysisesti paikan päällä.

Pienen piirin palvelua on hyödynnetty myös muistisairaiden sekä kaatumisriskissä olevien asiakkaiden etäkuntoutuksessa sekä sairaalajaksolta kotiuttamisessa. Asiakas voi osallistua ryhmätoimintaan tai henkilökohtaiseen konsultaation omalta kotisohvaltaan.

Rajallisten resurssien vuoksi lääkäreitä voi olla vaikeaa saada kotikäynneille, jolloin ammattihenkilöstö voi joutua toimimaan asiakkaan luona ilman lääkärin tukea. Kuvapuhelimen avulla sairaanhoitaja saa lääkärin kotikäynnille helposti. Lisäksi omaishoitajat saavat kuvapuhelinpalvelun kautta vertaistukea ja henkilökohtaista konsultointia.

Julkinen sektori on haasteellinen toimintaympäristö…

Niin paljon potentiaalia kuin Pienen piirin kuvapuhelimella terveydenhuollolle onkin, on sillä vastassaan myös haasteita. Kaikki uutta teknologiaa julkiselle puolelle myyvät yritykset törmäävät samoihin ongelmiin. Tyypillinen ongelma on kulun syntyminen yhdessä paikassa ja säästön syntyminen toisessa paikassa. Motiivia säästävään toimenpiteeseen ei synny, mikäli se säästöt näkyvät väärässä budjetissa.

Toinen tyypillinen ongelma on implementaatio. Laitteen ostopäätöksen tekee yksi henkilö ja laitetta käyttää toinen henkilö. Joskus laitteen käyttöönotto sujuu ongelmitta, toisaalta tiedetään tapauksia jossa uudet laitteet ovat lojuneet käyttämättöminä sairaaloiden käytävillä vuosien ajan. Pienen piirin kuvapuhelimen tapauksessa ongelmana on, että työntekijöiden tulisi muuttaa toimintatapojaan. Kun on tottunut tekemään kotikäyntejä, voi olla haasteellista alkaa yhtäkkiä operoimaan etänä.

…mutta Pienellä piirillä on tähän ratkaisu

Pienellä piirillä on tarjolla uniikki ratkaisu työnkuvan muuttumisen ongelmaan. Yritys lähtee integroimaan ohjelmistoa ja kotihoidon palveluntarjontaa, eli myy paketin jossa se tuottaa itse etänä kotihoidon käynnit. Jopa 20% kotihoidon käynneistä, kuten aterioinnin käynnistämisestä, lääkkeenoton seurannasta ja tarkistuskäynneistä voidaan toteuttaa etänä.

Kuntatyöntekijät siis saavat säilyttää turvalliset rutiinit ja hoitavat astetta vaativammat kotihoidon käynnit. Samalle ne saavat merkittäviä säästöjä ulkoistaessaan tarkistuskäynnit Pienelle piirille, joka teknologiaosaamisensa kautta pystyy tarjoamaan palvelun kustannustehokkaasti etänä. Ottaen huomioon väestömme ikärakenteen muutoksen, voisi kuvitella että työ ei Pieneltä piiriltä lopu ihan heti kesken.

Haluaisitko sinäkin hyötyä väestön ikärakenteen muuttumisesta ja olla mukana ennaltaehkäisemässä yksinäisyyttä?

Jos uskot Pienen piirin tarinaan ja haluat siihen osallistua, on siihen nyt mahdollisuus. Yritykseltä on juuri käynnistynyt Invesdorin kautta uusi rahoituskierros.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös