Oma talous

5 tapaa, jotka kannattaa ottaa haltuun raha-asioissa

Ihmiset, jotka menestyvät ja rakentavat vaurautta itselleen ja ympärilleen noudattavat tiettyjä yksinkertaisia tapoja ja välttävät sitä kautta taloudellisten virheiden tekemisen.

Ihmiset, jotka menestyvät ja rakentavat vaurautta itselleen ja ympärilleen noudattavat tiettyjä yksinkertaisia tapoja raha-asioissaan ja välttävät sitä kautta taloudellisten virheiden tekemisen.

Tavat, joista saamme tehtyä rutiineja, pysyvät meillä todennäköisemmin läpi elämämme. Tässä The Balancen jutussa on esitelty viisi tapaa, joista kannattaa tehdä itselleen rutiini oman talouden hyödyttämiseksi.

1. Budjetointi

Tärkein asia, jonka voit tehdä joka kuukausi, on laatia budjetti rahalle, jonka voit kuluttaa sen kuukauden aikana. Tämä on tärkeää niin yksin eläville kuin pariskunnille, mutta pariskunnilla se vaatii molempien osapuolten yhteisen sitoutumisen. Jos voitte yhdessä sitoutua budjettiinne, voitte myös saavuttaa yhdessä asettamanne taloudelliset tavoitteet. Budjetointi auttaa tekemään kestäviä valintoja siitä, mikä on sinulle kaikista tärkeintä ja sitten saamaan kulutuksesi vastaamaan niitä asioita. Sinä hallitset rahojasi eikä päinvastoin ja budjetti auttaa siinä.

2. Säästäminen

Seuraava tärkeä tapa, josta kannattaa tehdä rutiini, on kyky säästää rahaa. Kannattaa asettaa itselleen tavoitesumma, jonka haluaa laittaa sivuun joka kuukausi. Voit esimerkiksi päättää laittaa 10 prosenttia palkastasi säästöön kuukausittain ja aina kun palkkasi nousee, nostat automaattisesti myös säästöön menevää siivua. Tapa kuluttaa vähemmän kuin ansaitset on yksi parhaimmista tavoista, jotka kannattaa omaksua, koska vain se antaa mahdollisuuden rakentaa varallisuutta.

3. Eläkesäästöjen maksimointi

Kun alat huolehtia eläkkeestäsi ajoissa, mielellään jo ennen kuin täytät kolmekymmentä, sinun ei tarvitse olla huolissasi eläkkeesi tasosta. Jos alat laittaa 15 prosenttia tuloistasi sivuun eläkettä varten joka vuosi, sinun pitäisi tulevaisuudessa pystyä eläköitymään mukavasti. Toki myös myöhemmällä iällä aloitettu säästäminen kannattaa, mutta silloin joudut laittamaan kuukausittain hieman enemmän sivuun, jotta pääsisit samaan tulokseen, kuin aiemmin säästämisen aloittaneet. Nuorena sijoitusportfolion voi myös painottaa aggressiivisemmin kun taas lähempänä viittä kymppiä salkkua on hyvä painottaa konservatiivisempaan ja tasapainoisempaan suuntaan.

4. Lainarahan välttäminen

Tällä ei tarkoiteta asunnon hankkimiseen käytettävää lainarahaa, vaan muita lainoja. Lähtökohtaisesti kannattaa aina miettiä muita keinoja välttääkseen rahan lainaamisen. Kun kerran aloittaa luottokortin käytön, sitä voi olla vaikea lopettaa ja seurauksena saattaa olla suurikin luottokorttivelka, jota on vaikeaa saada pienemmäksi. Autoakin varten on parempi säästää rahat, koska käteisellä ostaminen antaa sinulle etua menopelin hinnasta neuvotellessa. Lainaamisen ja luottokorttien käytön lopettaminen vaatii vähän vaivaa, mutta on sen arvoista. Voit aloittaa säästämällä tarvittavan kokoisen hätärahaston, jonka avulla kuittaat luottokorttivelkasi.

5. Rahoitussuunnitelman luominen

Suunnitelmasi tulisi sisältää tavoitteet, joita kohden työskentelet. Näitä tavoitteita voivat esimerkiksi olla oman kodin ostaminen, perheen perustaminen, opintovapaa, uratavoitteet tai vaikkapa sapattivuosi. Suunnitelman tarkoitus on pitää sinut aikataulussa. Ajattele, kuinka turhauttavaa olisi huomata, että oman suunnittelemattomuuden takia et pysty toteuttamaan unelmiasi, jotka olisivat aivan toteutettavissa pienellä vaivannäöllä. Pitkän tähtäimen rahoitussuunnitelman luominen auttaa sinua pääsemään kiinni asettamiisi tavoitteisiin taloudellisesti. Suunnitelma kannattaa päivittää vuosittain ja katsoa, ovatko tavoitteet yhä samat ja kuinka niiden saavuttaminen edistyy.

Kommentoi
Ylös
>