Asunnot ja kiinteistöt

Asuntojen myyntiajat lyhentymässä, pienistä asunnoista pulaa

Asuntokaupan ammattilaisten odotukset lyhenevistä myyntiajoista ovat vahvistuneet tuoreessa Kiinteistömaailman Kiinteistönvälittäjäbarometrissä.

Kaikkialla Suomessa odotukset asuntojen lyhenevistä myyntiajoista ovat vahvistuneet, kaikenkokoisissa asunnoissa, Kiinteistömaailman toteaa tiedotteessaan.

Viime syksyn barometriin verrattuna erityisesti pääkaupunkiseudulla sekä muun maan kasvukeskuksissa löytyy selvästi enemmän jopa yli viikon myyntiaikojen lyhenemistä ennakoivia.

Odotuksia nopeammasta kaupankäynnistä tukee asuntokaupan vilkastunut alkuvuosi. Kiinteistömaailmassa asuntokauppamäärät kasvoivat tammi-maaliskuussa koko maan tasolla noin kymmenen prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta, pääkaupunkiseudulla selvästi tätäkin enemmän.

Pääkaupunkiseudun vahvimmasta kasvusta vastaa Espoo, jossa Kiinteistömaailman kauppamäärät kasvoivat alkuvuonna yli viidenneksen.

”Tällä hetkellä keskimääräinen myyntiaika koko maassa on noin kolme kuukautta, pääkaupunkiseudulla kaksi. Tilastollinen keskimääräinen myyntiaika ei ole vielä viime vuodesta lyhentynyt, sillä alkuvuonna tehtiin kaupat monesta asunnosta, jossa ostajaa on etsitty ehkä hyvinkin pitkän ajan. Jos asuntokauppa jatkaa vilkkaammalla uralla, kuten ennakoimme, näkyy se jatkossa myyntiaikojen lyhentymisenä, kun pitkään myynnissä olleita kohteita on vähemmän”, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Kaskukeskuksissa on edelleen pula pienistä asunnoista.

Kiinteistömaailman mukaan viime vuonna merkittävästi lisääntynyt uudisrakentaminen kasvukeskuksissa ei näy vielä lainkaan barometrin kysyntää ja tarjontaa kuvaavissa tiedoissa. Yli 80 prosenttia välittäjistä pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa kuvailee edelleen yksiöistä olevan suoranainen pula.

Kaksioiden osalta tilanne on parempi, mutta niissäkin pääkaupunkiseudulla yli kuusi kymmenestä välittäjästä kertoo vallitsevasta pulasta.

”Uudisrakentaminen helpottaa tilannetta, mutta se ei tarjoa pikaratkaisuja, kuten tämänkin barometrin vastaukset kertovat. Pitemmällä aikavälillä kasvanut asuntotuotanto helpottaa tietenkin tilannetta”, Heikkinen sanoo.

Hintojen nousupaineet kohdistuvat barometrin mukaan edelleen ennen muuta pieniin asuntoihin pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa. Kauppamäärien kasvuodotukset ovat kuitenkin viime syksyä isommat kaikkialla Suomessa, kaikissa asuntotyypeissä.

Kiinteistömaailman puolivuosittaiseen Kiinteistönvälittäjäbarometriin vastasi maaliskuussa yhteensä 414 asuntokaupan ammattilaista.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös