Toimituksen blogi

Unohda kepeät latteudet, naapurin avoauto ja sijoittaminen

sijoittaminen sijoitusneuvot illuusio harha

Kenenkään ei koskaan pitäisi suositella kenellekään sijoitusharrastuksen aloittamista.

Sijoittamisen vasta-alkajalle on tarjolla mitä moninaisimpia neuvoja. Noususuhdanteessa laiska raha polttelee takataskussa ja alhaiset korot eivät tuo tuottoa määräaikaistalletustileillä. Pankkien ja muiden rahoitusalan toimijoiden nettisivut ovat pullollaan vinkkejä aloittelijoille.

Näissä vinkeissä toistellaan tuttuja ja turvallisia mantroja, joiden sisältö on pahimmillaan höyhenen kevyttä hömppää.

Pankkien, sijoituspalvelutalojen ja muiden finanssialan toimijoiden intressinä on viestittää sijoittamisen ilosanomaa, koska niiden elinehto on saada uusia sijoittajia. Finanssitoimijat houkuttelevat kasinonomistajien lailla pelaajia rulettipöydän ääreen. Ja lopputulos on vääjäämätön – pelinjärjestäjä voittaa aina.

Kepeiden sijoitusneuvojen ydinviesti on tämä: sijoittaminen on helppoa.

Ei ole mitään pahaa siinä että suomalaiset innostuvat kansankapitalismista. Matalakorkoisilla talletustileillä makaa järjettömän suuri summa pääomia tuottamattomina. Osakesijoittamisesta hyötyy koko yhteiskunta. Sijoittajat saavat tuottoja, yritykset saavat oman pääoman ehtoista rahoitusta listautuessaan ja finanssitoimijat saavat välitys- ja hallinnointipalkkioita. Mitä pahaa siis tuossa ydinviestissä sitten on?

Ongelma on yksinkertaisesti se, ettei ydinviesti pidä paikkansa. Sijoittaminen ei ole helppoa, vaan se on vaikeaa.

Laitetaan siis pakka sekaisin ja käännetään tutut ja turvalliset hokemat päälaelleen. Turvavyöt kiinni – tässä tulee vastarannan kiisken vaihtoehtoinen totuus.

1. Älä kuvittele sijoittamisen olevan helppoa

Sijoittamisen aloittaminen on helppoa – teknisesti. Sijoittamisessa onnistuminen on ihan toinen juttu. Maailma on täynnä sijoittamisen huippuammattilaisia, jotka eivät koskaan systemaattisesti voita vertailuindeksiä.

Esimerkiksi Financial Times uutisoi S&P Globalin amerikkalaisia osakerahastoja koskevasta selvityksestä, jossa verrattiin amerikkalaisten sijoitusrahastojen tuottoja vastaaviin indeksi- eli markkinatuottoihin.

Tutkimuksen mukaan peräti 90,2 prosenttia amerikkalaisista salkunhoitajista hävisi tuotoillaan vastaavalle vertailuindeksille. Kääntäen tämä tarkoittaa, että harvempi kuin joka kymmenes salkunhoitaja oli onnistunut tuottamaan mitään lisäarvoa työllään.

2. Älä kuvittele että on olemassa ilmaisia lounaita

Kovien tuottojen tavoittelu onnistuu vain kovalla työllä, riskinotolla ja tuurilla.

Tosin kova työkään ei aina auta. Sijoittaja saattaa viikko tolkulla vääntää Excelillään herkkyysanalyysiä yrityksen ensi vuoden kassavirroista. Mutta mitä se auttaa, jos yhtiön talousjohtajankin arvio ensi vuoden osakekohtaisesta tuloksesta on vain valistunut arvaus?

Eivätkä hyvät tuotot ole aina tae osaamisesta, vaan mahdollisesti pelkästä onnen kantamoisesta. Tikkaa heittävä apinakin olisi tahkonut kovia tuottoja osakkeilla finanssikriisin jälkeen, kun lähes kaikki osakkeet kipusivat maailmanlopun paniikkihinnoista kohti normaaleja arvostuskertoimia.

Hyvä tuurikaan ei kestä ikuisesti. Nyt kun osakkeiden arvostuskertoimet ovat pitkän aikavälin keskimääräisellä tasolla, ei tuurilla enää seilata.

3. Älä hajauta liikaa

Hajauttaminen kohtuudella eri omaisuuslajeihin ja omaisuuslajien sisällä eri sijoituskohteisiin on varmasti järkevää.

Kohtuus kuitenkin kaikessa. Mitä mieltä on sijoittaa esimerkiksi suoraan osakkeisiin hajauttaen 25 osakkeeseen, kun silloin keskimääräinen tuotto lähentelee koko markkinan tuottoa? Jos sijoittaja ei usko voivansa löytää ylituottoa tarjoavia osakkeita, niin osakehajautuksen sijaan järkevämpää on ostaa indeksirahastoa tai pörssinoteerattua rahastoa.

4. Älä luota fundamentteihin

P/E-luvut ja muut arvostuskertoimet ovat tärkeitä siinä missä yrityksen talouden perustunnusluvutkin. Ne eivät kuitenkaan riitä. Halpa osake ei välttämättä ole hyvä sijoitus (niin kuin ei ole kallis laatuyhtiökään). Usein alhaiselle P/E-kertoimelle on hyvät syynsä.

Esimerkiksi Warren Buffett käyttää viittä kriteeriä valitessaan sijoituskohteita, ja vain yksi niistä on osakkeen arvostustaso.

5. Älä luota anomalioihin tai markkinoiden tehottomuuksiin

Markkinoiden väitetään olevan tehottomat, eli että kaikki olemassa oleva tieto ei välittyisi hintoihin. Se ei pidä paikkansa. Markkinat ovat tehokkaat – tai ainakin ne ovat riittävän tehokkaat, jotta hinnoitteluvirheiden löytäminen on useimmille sijoittajille hyvin vaikeaa.

Princetonin yliopiston taloustieteen professori Burton G. Malkiel paljastaa alastoman tosiasian. Tehokkaat rahoitusmarkkinat eivät salli sijoittajien ansaita keskimääräistä parempia tuottoja, jolleivat he hyväksy keskimääräistä suurempia riskejä.

Sijoittajan ei siis kannata olla ylimielinen. Sijoitusmaailmassa on harvoin savua ilman tulta ja savuava asekin usein löytyy.

Osakkeiden ja muiden sijoituskohteiden markkina-arvoja liikuttelevat lukemattomat sijoitusammattilaiset, kuten eläkerahastojen tai sijoitusrahastojen salkunhoitajat. Kuka vakavissaan uskoo, että nämä työkseen sijoituskohteita analysoivat ammattilaiset tekisivät päätöksiään kolikkoa heittämällä?

Hinnoitteluvirheitä kyllä löytyy, mutta vasta jälkikäteen.

6. Älä edes aloita

Yleensä ensimmäinen ohje aloittavalla sijoittajalle on tämä: Aloita sijoittaminen. Kuinka järjettömän väärä ohje se onkaan!

Kenenkään ei pidä aloittaa sijoittamista vain, koska pitää aloittaa sijoittaminen. Ken sijoittajaksi ryhtyy, ymmärtäköön, kuinka vaarallista ja vaativaa puuhaa se on.

Sijoittaminen vaatii (ainakin) osaamista, älykkyyttä, perehtymistä, yleissivistystä, riskinsietokykyä, pitkäjännitteisyyttä, tervettä epäluuloa, tunteiden hallintaa, analyyttisyyttä, objektiivisuutta ja kylmähermoisuutta. Lisäksi pitää olla riittävästi likviditeettiä varakassaa varten.

Kenenkään ei pitäisi alkaa sijoittajaksi vain siksi, että työkaveri on antanut kuumia sijoitusvinkkejä tai että naapurin Pera on muhkeiden osaketuottojensa ansioista uskaltanut käydä vääntämässä pomonsa kravatin vinksalleen.

Ne jotka sijoittamisessa ovat menestyneet, ovat tehneet päätöksen tämän haastavan lajin treenamisesta luultavasti ihan itse.

Nyt kun päästiin alkuun, niin tässä lisää pohdittavaa: Sijoittamisen ABC.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös